Αρχική Ειδήσεις Σδούκου: Μείωση στο κόστος ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Σδούκου: Μείωση στο κόστος ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Το κλίμα της ελληνικής πραγματικότητας, αυτό της ακριβής ενέργειας που βιώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις μετέφερε στο Λουξεμβούργο η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, ζητώντας από τους εταίρους της λύσεις προκειμένου να μειωθεί το κόστος ενέργειας.

0
american public power association znytbxrOv 4 unsplash
Διαφήμιση

 

Η υφυπουργός, Αλ. Σδούκου συμμετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, που πραγματοποιήθηκε και που κατέληξε στην επίτευξη Γενικής Προσέγγισης του Συμβουλίου για την αναθεώρηση του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην παρέμβασή της, η ΥΠΕΝ, Αλ.Σδούκου υπογράμμισε τη σημασία εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης, βάσει της πρότασης της ισπανικής Προεδρίας, ώστε να διαμορφωθεί το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο για να προχωρήσουμε με τον ευρύ εξηλεκτρισμό των περισσότερων τομέων της οικονομίας και με απώτερο στόχο την απεξάρτηση από τον άνθρακα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας δεν απασχολεί μόνο δύο ή τρία κράτη-μέλη, αλλά αποτελεί ευρύτερο ευρωπαϊκό ζήτημα, σε μια εποχή που σε άλλες ηπείρους εκδηλώνεται έντονος προστατευτισμός, με ενίσχυση μέσω επιδοτήσεων των εγχώριων επιχειρήσεων ή με κίνητρα για μετεγκατάσταση επιχειρήσεων. Ήρθε η ώρα να συμφωνήσουμε, ούτως ώστε να έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα απαραίτητα εργαλεία που προβλέπει η νομοθεσία για να επιτευχθεί η αποσύνδεση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας από τις τιμές του φυσικού αερίου και να μειωθεί το κόστος ενέργειας για τα νοικοκυριά και ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις». Κάλεσε, μάλιστα, σε αυτήν την κατεύθυνση την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

σδουκου

Παράλληλα, το Συμβούλιο Υπουργών συζήτησε το ζήτημα της Ανοικτής Στρατηγικής Αυτονομίας. Η κυρία Σδούκου σημείωσε ότι η ΕΕ χρειάζεται να προχωρήσει γρηγορότερα με τη διασφάλιση κρίσιμων πρώτων υλών για την ενεργειακή μετάβαση, να καλλιεργήσει στρατηγικούς δεσμούς με ομοειδείς χώρες, να αναπτύξει εγχώριες αλυσίδες αξίας στον τομέα της πράσινης ενέργειας, αλλά και να εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στο Συμβούλιο Υπουργών την εκτίμησή της για την προετοιμασία της ΕΕ ως προς την ασφάλεια εφοδιασμού για τον τρέχοντα χειμώνα, την πρωτοβουλία της για την Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τη Χρηματοδότηση της Ενεργειακής Αποδοτικότητας και τις τελευταίες εξελίξεις στην υποβολή των επικαιροποιημένων Εθνικών Σχεδίων για την Ενέργεια και το Κλίμα.

 

 

 

 

 

 

Διαφήμιση