Αρχική Special Topics Μεγάλες δωρεές και έργα ουσίας στη μάχη της πανδημίας και της κλιματικής...

Μεγάλες δωρεές και έργα ουσίας στη μάχη της πανδημίας και της κλιματικής αλλαγή

0
2020 ΕΚΕ
Διαφήμιση
Της Αγγελικής Γυπάκη

 

Χρονιά ορόσημο για την ανθρωπότητα, το 2020, άφησε πίσω του εκατομμύρια ανθρώπινα θύματα από έναν άγνωστο- μέχρι πρότινος- ιό που μετεξελίχθηκε σε πανδημία και  εξακολουθεί να σαρώνει όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου.

Μετά από σειρά οικονομικών κρίσεων και πολεμικών συγκρούσεων ανά τον πλανήτη και εν μέσω τεράστιων περιβαλλοντικών κινδύνων, η χρονιά της πανδημίας ήρθε… ως το  «δηλητηριώδες κερασάκι στην τούρτα» της ανθρώπινης καταστροφικής μανίας.

Και μας επέβαλλε με τον πιο ακαριαίο και οδυνηρό τρόπο ένα από τα πιο σκληρά μαθήματα. Ότι δηλαδή:

  • Η ανθρωπότητα εξακολουθεί να είναι ανίσχυρη και ευάλωτη…παρά τα επιστημονικά/ τεχνολογικά άλματα και την οικονομική ευρωστία των ισχυρών. Και δυστυχώς παραμένει εχθρική, έως και καταστροφική, με τον συνάνθρωπο και το περιβάλλον.

Υπό την πίεση των συνθηκών της πανδημίας, το μάθημα έγινε αναγκαστικά αντιληπτό στον τομέα της υγείας .

Παρά την αρχική  δυσπιστία, τις διαφωνίες αλλά κα τις  εμμονικές  αντιδράσεις ορισμένων, στην πλειοψηφία τους:  οι κυβερνήσεις, η επιστημονική κοινότητα, οι θεσμικοί φορείς, οι οργανωμένες αλλά και μεμονωμένες ομάδες πολιτών,  μαζί με την  εγχώρια και τη διεθνή επιχειρηματικότητα, μπήκαν  σταδιακά στον αγώνα  ενώνοντας τις δυνάμεις τους για το συλλογικό καλό.

Η επιτακτική  ανάγκη για την επιβίωση, μοιραία, επανάφερε στο προσκήνιο… ξεχασμένες  έννοιες στα χρόνια της επίπλαστης ευημερίας, όπως είναι η  συλλογική συνείδηση και η αλληλεγγύη. Αρχές που καθόρισαν καλές πρακτικές ακόμη και μέσα στο σκληρά ανταγωνιστικό και ενίοτε κυνικό σύστημα της επιχειρηματικότητας.

Τα υψηλόβαθμα στελέχη των επιχειρήσεων, ίσως για… πρώτη φορά να συνειδητοποίησαν ότι η πρακτική της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης – που στη χώρα μας αναπτύσσεται με αργά αλλά σταθερά βήματα τα τελευταία χρόνια – δεν είναι απλώς μια φιλανθρωπική δράση ενσωματωμένη σε ένα ακόμη εταιρικό δείκτη που θα αποφέρει οικονομικά οφέλη.

Ούτε είναι μια ακόμη επένδυση προβολής και ενίσχυσης του brand name και της  φήμης της εταιρείας στο κοινωνικό σύνολο με τον ίδιο πάντα στόχο, το κέρδος.

Οι μεγάλες δωρεές στην περίοδο της πανδημίας

Η ελληνική επιχειρηματικότητα, μέσα σε αυτή τη λαίλαπα, έδρασε με μεγαλύτερο ζήλο, επαναφέροντας μνήμες από την εποχή που ένα  νεαρό και πάμπτωχο κράτος -όπως ήταν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα η Ελλάδα- στήθηκε με την αμέριστη συνδρομή των Εθνικών Ευεργετών.

Οι Έλληνες επιχειρηματίες και όχι μόνον, έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να συνδράμουν με έργα και όχι λόγια, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αντιμετώπιση μιας ακόμη κρίσης, που πλήττει τη χώρα –αυτή τη φορά υγειονομικήςουσιαστικό θετικό αποτύπωμα.

Η πανδημία βρήκε την Ελλάδα οικονομικά εξαθλιωμένη, μετά μακρά περίοδο ύφεσης, που οι μνημονιακοί νόμοι επέβαλλαν βάναυσα στη χώρα. Μια από τις συνέπειες της βαθιάς οικονομικής κρίσης ήταν βεβαίως και η εξαθλίωση του συστήματος υγείας. Οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις και φιλανθρωπικά Ιδρύματα Ελλήνων επιχειρηματιών έδρασαν με ταχύτητα και διέθεσαν χρήματα και ιατρικό εξοπλισμό βελτιώνοντας καθοριστικά τις υγειονομικές δομές σε όλη τη χώρα.

1300 ΜΕΘ σε όλη τη χώρα

Το αποτέλεσμα είναι, η χώρα να έχει αποκτήσει σήμερα 1300 ΜΕΘ από μόλις  567 που διέθετε πριν την πανδημία. Και άλλες 35 αναμένονται σύντομα στο ΚΑΤ.

Κικίλιας

Τον Μάιο του 2020 σύμφωνα με την τότε ενημέρωση του υπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια (https://eody.gov.gr/omilia-ypoyrgoy-ygeias-vasili-kikilia-stin-ekdilosi-paroysiasis-ton-doreon-pros-to-ethniko-systima-ygeias/) οι δωρεές προς την Ελλάδα από 865 τότε Φορείς / Οργανισμούς / Ιδιώτες, που είχαν ολοκληρώσει τη διαδικασία αλλά και κρατών όπως η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανήλθαν σε περισσότερα από  89 εκ. ευρώ.

Από αυτά, 40 εκ. ευρώ αφορούσαν τον ιατρικό εξοπλισμό, όπως:
  • 1.228 Monitors ΜΕΘ
  • 1.051 Αναπνευστήρες και 172 φορητούς αναπνευστήρες
  • 595 Κλίνες ΜΕΘ
Άλλα 24,2 εκ. ευρώ αφορούσαν Μέσα Ατομικής Προστασία και συγκεκριμένα:
  • 20.252.348 μάσκες
  • 330.199 χειρουργικές στολές
  • 160.397 Ολόσωμες Προστατευτικές Στολές
  • 134.774 Ποδονάρια

Τέλος 12,5 εκ ευρώ αφορούσαν καταθέσεις χρηματικών ποσών.

Επιπλέον, πρόθεση δωρεών είχαν εκδηλώσει επιπλέον 226 Φορείς / Οργανισμούς / Ιδιώτες για ποσό ύψους περίπου 8,8 εκ. ευρώ, που σταδιακά ολοκληρώνονται

Μέχρι και το τέλος του 2020 οι δωρεές συνεχίστηκαν με τελευταία τη δωρεά δύο μηχανημάτων απολύμανσης αέρα στο Κωνσταντοπούλειο – Γενικό Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας, στην οποία προχώρησε η Αστική Μη Κερδοσκοπική εταιρεία, «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» στο πλαίσιο των δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης κατά του Covid-19.

Προηγήθηκαν:

  • Η εμβληματική δωρεά 155 υπερσύγχρονων ΜΕΘ και 19 ΜΑΦ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που άρχισαν να παραδίδονται σταδιακά ήδη από το προηγούμενο έτος,
  • Η αντίστοιχη δωρεά της Βουλής των Ελλήνων για την κατασκευή 50 κλινών ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «H Σωτηρία» (https://eody.gov.gr/deltio-typoy-voylis-ton-ellinon-ypegrafi-i-symvasi-gia-ti-dorea-50-klinon-meth-apo-ti-voyli-sto-nosokomeio-sotiria-ypsoys-8-ek-eyro/).
  • Η παράδοση 8 ΜΕΘ και 4 ΜΑΦ στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας αξίας 1,5 εκατ. ευρώ από την δωρεά του κ. Ευάγγελου Μαρινάκη, της κας Αγγελικής Φράγκου και της ΙΟΝ Α.Ε. και οι οποίες εγκαινιάστηκαν στις 07/12/20 (https://www.nikaia-hosp.gr/CEAE7545.el.aspx)
  • Η προσφορά 650.00 ευρώ για ιατρικό εξοπλισμό και αναλώσιμα από το Ίδρυμα Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος σε συνεργασία με τις θυγατρικές του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ https://ecozen.gr/2020/04/covid-19-dorea-650-000-eyro-to-idryma/
  • Στο Σωτηρία, προσφέρθηκαν άλλες πέντε νέες κλίνες ΜΕΘ, πλήρως εξοπλισμένες, δωρεά του κ. Ταουφίκ Χούρι, (https://www.moh.gov.gr/articles/ministry/grafeio-typoy/press-releases/8084-5-nees-klines-meth-dwrea-ths-oikogeneias-xoyri-egkainiase-o-yf-ygeias-b-kontozamanhs-sto-gnntha-h-swthria).  Ο κ. Χουρί, του κατασκευαστικού κολοσσού Consolidated Contractors Company (CCC),νοσηλεύθηκε την περασμένη άνοιξη με κορονοϊό στη ΜΕΘ του «Σωτηρία» και είχε μόνο καλά λόγια να  πει για το νοσηλευτικό προσωπικό και την Δ/ντρια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, κα Αντωνία Κουτσούκου.
Κλίνες
Μια δωρεά 1.500.000 ευρώ που κατέληξε στη Νίκαια. Αρχικά ήταν να πραγματοποιηθεί σε άλλη νοσηλευτική μονάδα της Αττικής!

Ποιοι και πώς παράγουν κοινωνικό έργο

Η καταγραφή των καλών πρακτικών, την οποία επιχειρεί και φέτος όπως κάθε χρόνο το www.ecozen.gr, δεν αφορά μόνον την συνεισφορά στην Υγεία.

Πιο ώριμη, πιο υπεύθυνη, σαφώς πιο στρατηγικά τοποθετημένη η Ελληνική επιχειρηματικότητα, αφήνει το θετικό της αποτύπωμα σε έργα ενθάρρυνσης των νέων και  στήριξης των εργαζομένων, προστασίας του Περιβάλλοντος (μια ακόμη μεγάλη κρίση που δυστυχώς ο πλανήτης θα κληθεί πολύ σύντομα να διαχειριστεί), όπως επίσης στην Παιδεία και τον Πολιτισμό.

Την ίδια στιγμή όμως δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε ατομικές πρωτοβουλίες ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένων συμπολιτών μας που προσφέρουν αφιλοκερδώς. Πρόκειται για πράξεις σημαντικής ηθικής αξίας, που ίσως κάποιες φορές τις συναντούμε δίπλα μας, άλλες πάλι -και είναι οι περισσότερες- τις αγνοούμε καθώς  οι άνθρωποι που  προσφέρουν, συνήθως τις νιώθουν ως μια φυσική χειρονομία αλληλεγγύης, όπως  έμαθαν από το σπίτι τους ότι πρέπει να κάνουν όταν βλέπουν κάποιον να έχει την ανάγκη τους. Πάντως, δεν έμεινε απαρατήρητο, το παράδειγμα των τριών νέων που τη παραμονή πρωτοχρονιάς φρόντισαν να παραδώσουν μερίδες φαγητού στο Κοινωνικό Συσσίτιο του Δήμου Μοσχάτου (https://ecozen.gr/2021/01/protovoylia-trion-neon-prosfora-fagitoy-syssitio-moschatoy-tayroy/)προσφορά φαγητού

Οι ελληνικές επιχειρήσεις στην ουσία της ΕΚΕ

Το www.ecozen.gr συγκέντρωσε έναν μακρύ κατάλογο των εταιρειών που υλοποιούν πλέον συστηματικά προγράμματα Κοινωνικής Ευθύνης προς συλλογικό όφελος. Περιλαμβάνει ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα των μεγαλύτερων κλάδων της ελληνικής επιχειρηματικότητας, που συγκέντρωσε η ομάδα μας, παρακολουθώντας ειδησεογραφικά τις δράσεις τους γιατί…αυτό το έργο πρέπει να επισημαίνεται και να αξιολογείται.

Κλάδος: Τηλεπικοινωνίες- Πληροφορική

Cosmote: 6 εκατ. σε υποτροφίες τα τελευταία 18 χρόνια- 9 εκατ. σε κοινωφελείς οργανισμούς -470.000 το 2020-500.000 ευρώ για την στήριξη των συνόρων- 12 χρόνια στις κορυφαίες εταιρείες  βιώσιμης ανάπτυξης

https://ecozen.gr/2020/10/programma-ypotrofion-cosmote-2020-xekinoyn-oi-diloseis-symmetochis/

https://ecozen.gr/2020/12/cosmote-dorea-470-000e-se-17-koinofeleis-organismoys/

https://ecozen.gr/2020/12/cosmote-stirizei-to-ergo-tis-fylaxis-ton-synoron/

https://ecozen.gr/2020/11/ote-12i-synechomeni-chronia-stoys-diethneis-deiktes-ftse4good/

WIND: Δωρεές επικοινωνίας στη μάχη του Covid και της θωράκισης των συνόρων

https://ecozen.gr/2020/06/dorean-parochi-wi-fi-nosokomeio-sotiria-ti-wind/

https://ecozen.gr/2020/05/dorea-wind-epikoinonia-exoplismo-stis-500-kinites-monades/

https://ecozen.gr/2020/07/wind-kalyptei-anagkes-epikoinonias-ton-neon-skafon-limenikoy/

COSMOTE, Vodafone, WIND και Forthnet/Nova: Μένουμε Σπίτι: Δωρεάν παροχές στους συνδρομητές τους

OLYMPIA/Γερμανός: Δωρεά laptop/tablets και ιατρικού εξοπλισμού

ΟΜΙΛΟΣ QUEST: Δωρεά εξοπλισμού Πληροφορικής από τον Όμιλο Quest

Κλάδος: Ενέργεια

ΕΛΠΕ: 8 εκατ. ευρώ στο σύστημα υγείας -Δωρεά καυσίμων και ιατρικού εξοπλισμού

https://ecozen.gr/2020/03/elpe-prosfora-8-ekat-eyro-tin-enischysi-ethnikoy/

https://ecozen.gr/2020/07/dorea-fotovoltaikoy-kentro-agapis-eleysinas-ton-omilo-elpe/

https://ecozen.gr/2020/08/omilos-elpe-paredose-50-anapneystires-chrisi-esy/

https://ecozen.gr/2020/04/elpe-prosfora-ypersygchronoy-systimatos-diagnosis-koronoio/

https://ecozen.gr/2020/04/omilos-elpe-dorean-kaysima-eko-ston-dimo-athinaion/

ΔΕΗ: Δωρεά 5 εκατ. ευρώ της ΔΕΗ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

AEGEAN/ΕΛΠΕ: Δωρεάν πτήσεις μεταφοράς ιατροφαρμακευτικού υλικού σε Ελλάδα και Κύπρο

Schneider Electric: Διαχείριση ενέργειας και μείωση των εκπομπών άνθρακα

Siemens Energy & Siemens Mobile: Δρομολογεί σύστημα υδρογόνου για τρένα

ENERGEAN: Μοριακός αναλυτής για τεστ κορονοϊού στη Θάσο

VOLTON: Δωρεά ιατρικού εξοπλισμού- Έκτακτα μέτρα στήριξης καταναλωτών

https://ecozen.gr/2020/04/volton-dorea-10-ypersygchronon-klinon-meth-ethniko-systima/

https://ecozen.gr/2020/04/volton-pleyro-katanaloti-ektakta-metra-stirixis/

EKO: Στηρίζει τους πολίτες και τη δράση «Μένουμε Σπίτι»

ΗΡΩΝ/ ENGIE Hellas: Στήριξη στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες της Εξέλιξης Ζωής

WATT+VOLT: Μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης για τους οικιακούς της πελάτες

Senfluga/ ΔΕΣΦΑ: Δωρεά 500.000 ευρώ σε Σύστημα Υγείας και Κοινωνικές Οργανώσεις

ΖeniΘ: Στήριξη των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης

Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας: Βοήθεια στους πληγέντες του «Ιανού»

Τραπεζικός κλάδος

ALPHABANK: Προσφορά ιατρικών μηχανημάτων – Αναστολή δανειακών υποχρεώσεων

https://ecozen.gr/2020/04/alpha-bank-stirizei-to-ethniko-systima-ygeias-tin/

https://ecozen.gr/2020/03/alpha-bank-anastoli-metathesi-doseon-paratasi-lixis/

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Διάθεση κατοικιών για τη φιλοξενία καρκινοπαθών

Κλάδος Υποδομών

ΕΥΔΑΠ: Δωρεά 2,5 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση του κορoνοϊού 

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Δωρεά ιατρικών μηχανημάτων και υλικών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

TRANSADRIATICPIPELINE (TAP): 500.000 ευρώ για τον covid  και ιατρικές εγκαταστάσεις – Σειρά κοινωνικών και περιβαλλοντικών δράσεων

ΟΜΙΛΟΣ ΗΡΑΚΛΗΣ: Δωρεά ιατρικού εξοπλισμού- Συνεισφορά στην προστασία του περιβάλλοντος και την επανεκκίνηση του τουρισμού

https://ecozen.gr/2020/09/o-omilos-iraklis-synechizei-na-veltionei-tin-perivallontiki/

https://ecozen.gr/2020/08/o-omilos-iraklis-dorizei-iatriko-exoplismo-zotikis-simasias/

https://ecozen.gr/2020/06/o-omilos-iraklis-syneisferei-stin-prospatheia-epanekkinisis-toyrismoy/

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Έργο ανανεώσιμης ενέργειας στην υπηρεσία του περιβάλλοντος

ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ: Αειφόρες πρακτικές, ηλεκτροκίνηση και δράσεις για το κλίμα σε επιχειρησιακό  και τοπικό επίπεδο

Μαρίνα Φλοίσβου: Δράσεις για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και την υγεία των παιδιών

Ένωση Μαρίνων Ελλάδας: Δωρεά εξοπλισμού για τηλε-εκπαίδευση

Κλάδος: Τρόφιμα –ποτά

COCA COLA: “ZeroWasteFuture”, πλατφόρμα κοινωνικής προσφοράς για έναν κόσμο χωρίς απορρίμματα

ΜΕΒΓΑΛ: Δωρεά 2 κλινών ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «ΜΕΤΑΞΑ» του Πειραιά

AB ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Συμμαχία για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων

Κλάδος: Ασφάλειες

INTERLIFE: «Προσφέρει αλλιώς» σε συσσίτια, περιβαλλοντικές οργανώσεις, ευπαθείς ομάδες.

https://ecozen.gr/2020/12/etairiki-ypeythynotita-tis-interlife-paroysiazetai-diethnes-panepistimio-ellados/

https://ecozen.gr/2020/12/o-dimos-thessalonikis-interlife-asfalistiki-mazi-prosferoyn-allios/

INTERAMERICAN: Δωρεάν  χρήση της Γραμμής Υγείας 1010 για αγρότες

Κλάδος: Ανακύκλωση

ΕΟΑΝ: 29 δράσεις για τη πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων

Κλάδος: Φαρμακοβιομηχανία

DEMO: Υποτροφίες και προσφορά έμμισθης εργασίας

Κλάδος: Επιχειρήσεις

Amgen: 12,5 εκατ. δολάρια στην μάχη του COVID-19-Προγράμματα κατάρισης σε φοιτητές

ΟΠΑΠ: Δωρεά υγειονομικού υλικού και ενίσχυση συστήματος υγείας

Goldair: 8 κλίνες ΜΕΘ -3 εξοπλισμένα οχήματα στην ΕΛ.ΑΣ

https://ecozen.gr/2020/04/dorea-goldair-se-ypoyrgeio-ygeias-astynomia/

https://ecozen.gr/2020/12/omilos-goldair-antio-2020/

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Εξοπλίζει το Κωνσταντοπούλειο Νοσοκομείο

LOréal: 150 εκατ. ευρώ σε πρόγραμμα περιβαλλοντικής και κοινωνικής αλληλεγγύης

https://ecozen.gr/2020/05/l-oreal-for-the-future-e150-ekat-ti/

https://ecozen.gr/2020/03/omilos-l-oreal-paneyropaiki-voitheia-se-antisiptika-katharistika/

DELOITTE: Μηδενικές εκπομπές έως το 2030

IKEA:  «Αποχαιρετά» τις μη-επαναφορτιζόμενες μπαταρίες έως το 2021

Henkel/Henkel Ελλάς: Πρόγραμμα παγκόσμιας αλληλεγγύης –Βοήθεια σε παιδιά και ηλικιωμένους

Cookoovaya, Base grill και Travolta: Μαγειρεύουν για το προσωπικό των νοσοκομείων

VARIO: Προσφορά προϊόντων σε κέντρα αλληλεγγύης

Κλάδος: Ξενοδοχεία

COSTA NAVARINO: Πρόγραμμα προστασίας αδέσποτων ζώων στη Μεσσηνία

Κλάδος: Ταχυδρομεία / Μεταφορές

ΕΛΤΑ: Σχολικά είδη για το “Χαμόγελο του παιδιού”

«Stop Bullying»: το ηχηρό μήνυμα των παιδιών στη νέα σειρά γραμματοσήμων

ACS/ΠΥΡΝΑ: Συλλογή τροφίμων για τους πληγέντες της Καρδίτσας

 

Περισσότερα για την ΕΚΕ: https://ecozen.gr/tag/afieroma-e-k-e/

Διαφήμιση