Αρχική Ανακύκλωση COCA-COLA: “Zero Waste Future”, μια πλατφόρμα κοινωνικής προσφοράς για έναν κόσμο χωρίς...

COCA-COLA: “Zero Waste Future”, μια πλατφόρμα κοινωνικής προσφοράς για έναν κόσμο χωρίς απορρίμματα

0
COCA COLA1
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Το “Zero Waste Future” δημιουργήθηκε από την Coca‑Cola στην Ελλάδα στο πλαίσιο του παγκόσμιου οράματος της εταιρείας όπου τίποτα δεν πάει χαμένο.

Στο πλαίσιο του παγκόσμιου οράματος της εταιρείας “Για Έναν Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα”.

Πρόκειται για ένα μακροπρόθεσμο, ολιστικό πρόγραμμα-κληρονομιά. Στόχο έχει να εμπνεύσει τους πολίτες να υιοθετήσουν τις πρακτικές της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας στην καθημερινότητα τους.

COCA COLA3

Οι τρεις πυλώνες

Το “Zero Waste Future”  θεμελιώνεται σε τρεις πυλώνες:

  • Την παρέμβαση.
  • Την εκπαίδευση.
  • Την αλλαγή συμπεριφοράς.

Ποιος είναι ο στόχος

Πρώτος μεγάλος σταθμός της πλατφόρμας ήταν η Θεσσαλονίκη. Ο στόχος;

Να την καταστήσει την 1η πόλη στην Ελλάδα με προοπτική μηδενικών απορριμμάτων. Με τη συμβολή του Δήμου Θεσσαλονίκης και σε συνεργασία με την Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ) και τη start-up των The New Raw, μέσα σε ένα χρόνο, συλλέχθηκαν διαχωρισμένα 222 τόνοι υλικών και ενημερώθηκαν περισσότερα από 230.000 πολίτες.

Παράλληλα, εκπονήθηκε το 1ο Σχέδιο Πρόληψης. Ένας αναλυτικός οδηγός με συγκεκριμένες δράσεις και προληπτικά μέτρα.

Με στόχο να μειώσει την κατά κεφαλήν απόρριψη πλαστικού κατά τουλάχιστον ένα κιλό το χρόνο.

Ακόμη, στα πλαίσια της δράσης “Print your City”, μια πρωτοβουλία μέσα από την οποία τα πλαστικά απορρίμματα που συλλέγονται από την ανακύκλωση μετατρέπονται σε χρηστικά αντικείμενα.

Με την τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης, οι Θεσσαλονικείς προσκλήθηκαν να δουν την πόλη τους…”αλλιώς”.

COCA COLA4

3D εκτυπωμένο έπιπλο

Μέσα από το ειδικά σχεδιασμένο microsite www.printyourcitycoca-cola.gr, οι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν το δικό τους 3D εκτυπωμένο έπιπλο. Και να επιλέξουν τη γειτονιά της πόλης τους που ήθελαν αυτό να τοποθετηθεί.

Τα τρισδιάστατα εκτυπωμένα έπιπλα από ανακυκλωμένο πλαστικό τοποθετήθηκαν στην πλατεία ΧΑΝΘ τον Ιανουάριο 2019. Ως αποτέλεσμα της επιλογής των ίδιων των πολιτών, μεταμορφώνοντας ένα κεντρικό σημείο της πόλης.

Μέσα σε μόλις 3 εβδομάδες ψηφοφορίας συγκεντρώθηκαν πάνω από 3.000 σχέδια στην online πλατφόρμα.
Για τα τρισδιάστατα εκτυπωμένα έπιπλα ανακυκλώθηκαν 800kg πλαστικού από τους πολίτες της Θεσσαλονίκης.

Τέλος, δημιουργήθηκε το Zero Waste Lab. Το πρώτο κέντρο ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα, που λειτούργησε το 2019 στη Θεσσαλονίκη.

Το Zero Waste Lab ενημέρωνε του πολίτες σχετικά την πρόληψη, την ανακύκλωση και τις πρακτικές της κυκλικής οικονομίας μέσα από μια βιωματική εμπειρία.

Πρόσφερε ειδικά σχεδιασμένα εκπαιδευτικά προγράμματα. Και αποτέλεσε προορισμό για τα σχολεία τόσο της Θεσσαλονίκης, όσο και της ευρύτερη περιοχής. Με επισκέψεις από την Καβάλα, τη Δράμα και τον Βόλο καθώς και για όλους τους πολίτες.

Συνολικά περισσότεροι από 9.000 άνθρωποι επισκέφτηκαν το Zero Waste Lab, 7.000 εκ’ των οποίων ήταν μαθητές.

To 2019, το “Zero Waste Future” επέκτεινε το πεδίο εφαρμογής του. Σε ένα στοιχείο πολύ ελληνικό που ταυτόχρονα αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο της βαριάς βιομηχανίας της χώρας μας, του τουρισμού.

COCA COLA2

Οι ελληνικές παραλίες αποτελούν ένα πεδίο εξαιρετικά “ευάλωτο” στη ρύπανση λόγω της υψηλής επισκεψιμότητας τους αλλά και του marine littering.

Έτσι γεννήθηκε η δράση “Zero Waste Beaches”. Η οποία υλοποιήθηκε σε 9 πολυσύχναστες παραλίες και 27 παραλιακές επιχειρήσεις όπου καλέσαμε τους πολίτες να δώσουν 2η ζωή στα πλαστικά απορρίμματα.

Τα αποτελέσματα της δράσης ήταν θεαματικά. Καθώς από την αρχή της δράσης μέχρι την ολοκλήρωσή της, συγκεντρώθηκαν 352.612 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών / απορριμμάτων.

Το “Zero Waste Future”  στην Αθήνα

Συνεχίζοντας το ταξίδι του, τον Σεπτέμβριο του 2019 και στο πλαίσιο του 37ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, το “Zero Waste Future” κάλεσε δρομείς και κοινό να συλλέξουν και να ανακυκλώσουν τα πλαστικά μπουκάλια, για να βοηθήσουν στη δημιουργία 3D printed υπαίθριων γυμναστηρίων από ανακυκλωμένο πλαστικό, σε συνεργασία με τους The New Raw.

Coca Cola Zero Waste Marathon

Η δράση είχε σημαντικές συνέπειες στην αλλαγή της συμπεριφοράς των πολιτών αφού συλλέχθηκαν περισσότεροι από 13,5 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών, επιδόσεις που ξεπέρασαν κατά πολύ (~55%) τις αντίστοιχες του 2018.

Από αυτά τα υλικά, οι 9,5 τόνοι αποτελούσαν πλαστικά μπουκάλια (PET) ενώ συλλέχθηκαν για 1η φορά σε αθλητικά γεγονότα της χώρας μας και οργανικά απορρίμματα.

Το ταξίδι του”Zero Waste Future” δε σταματάει εδώ. Το πρόγραμμα συνεχίζει να επεκτείνεται και σε νέες περιοχές με στόχο «Έναν Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα».

Διαφήμιση