Αρχική Περιβάλλον Το πρόγραμμα Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων του ΤΑΡ το 2020

Το πρόγραμμα Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων του ΤΑΡ το 2020

0
ασθενοφόρα
Διαφήμιση

To 2020 ήταν μια διαφορετική χρονιά για όλους. Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία, παρότι επηρέασαν τη λειτουργία των επιχειρήσεων, σε πολλές περιπτώσεις ενδυνάμωσαν το συναίσθημα αλληλεγγύης. Και ενίσχυσαν την κοινωνική προσφορά των εταιρειών.

Ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου ΤΑΡ, ως εταιρικός πολίτης που έχει αναπτύξει ανοιχτές και διαφανείς σχέσεις με τους κοινωνικούς εταίρους του, εστίασε και το 2020 στην εφαρμογή του εκτεταμένου προγράμματος ΕΚΕ που υλοποιεί.

Προκειμένου να συνεισφέρει ουσιαστικά στις τοπικές κοινωνίες της Βόρειας Ελλάδας από τις οποίες διέρχεται.

Πέραν όμως των προγραμματισμένων δράσεών του, ο αγωγός συμμετείχε ενεργά και στον αγώνα κατά του COVID-19 προσφέροντας €500.000 στις ελληνικές υγειονομικές υπηρεσίες για την προμήθεια εξειδικευμένου νοσοκομειακού εξοπλισμού, μέσων ατομικής προστασίας, φαρμάκων κλπ., σύμφωνα με τις ανάγκες των αρμόδιων υπηρεσιών.

Παράλληλα, σε συνεργασία με τις εργολήπτριες εταιρείες του,Bonatti και J&P Avax, ο ΤΑΡ προσέφερε στους Δήμους Καστοριάς και Άργος Ορεστικού δύο προκατασκευασμένα συστήματα στέγασης, που χρησιμοποιήθηκαν κατά την κατασκευή του αγωγού, για να αξιοποιηθούν ως επικουρικές ιατρικές εγκαταστάσεις.

Παρά τις απαιτητικές συνθήκες και τους επιβεβλημένους περιορισμούς, μια νέα σειρά δράσεων που εντάσσονται στο πρόγραμμα Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων του ΤΑΡ, συνολικού ύψους €32 εκατ., υλοποιήθηκαν και παραδόθηκαν στους τελικούς ωφελούμενους εντός του 2020. Με πλήρη ασφάλεια και σύμφωνα με τα προστατευτικά μέτρα.

TAP A4 rgb pos

Συγκεκριμένα, στο διαπεριφερειακό πρόγραμμα «ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ, Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ | Δωρεά Οχημάτων Κοινής Ωφέλειας», προστέθηκαν 2 ακόμα ειδικού τύπου οχήματα που παρέλαβε ο Δήμος Αβδήρων και η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Δήμου Καστοριάς.

Μέχρι σήμερα, ο ΤΑΡ έχει προσφέρει συνολικά 85 οχήματα κοινής ωφέλειας – 32 ασθενοφόρα, 17 απορριμματοφόρα, 19 τετρακίνητα οχήματα για δασική και πολιτική προστασία, 15 οχήματα πολλαπλών χρήσεων και 2 ειδικού τύπου σε Δήμους και Περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας.

tap1

Επιπλέον, τον Ιούλιο που μας πέρασε, ο ΤΑΡ παρέδωσε και ένα σύστημα θέρμανσης/ψύξης στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λιμένος Καβάλας, στο πλαίσιο της μακροχρόνιας συνεργασίας και ευρύτερης υποστήριξης που ο αγωγός παρέχει στις ελληνικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, επέμβασης και διάσωσης.

Το 2020 ολοκληρώθηκε μία ακόμα εμβληματική πρωτοβουλία του ΤΑΡ. Πρόκειται για την «ΕΥΔΟΚΙΜΗ ΓΗ | Ενίσχυση Αγροδιατροφικής Εκπαίδευσης». Ένα πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού €1 εκατ., που ολοκληρώθηκε 3 χρόνια μετά την ανακοίνωση του, αφήνοντας σημαντική παρακαταθήκη για την περαιτέρω ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα στη χώρα.

tap έρευνα

Η ΕΥΔΟΚΙΜΗ ΓΗ αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη, που ανέλαβε και τη διαχείριση του προγράμματος, ενώ ως φορείς υλοποίησης μετείχαν η Αμερικανική Γεωργική Σχολή και το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.

Σκοπός της δράσης ήταν η υποστήριξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, κομβικών τομέων για την ελληνική οικονομία, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Για την υλοποίησή της εφαρμόστηκαν σύγχρονες προσεγγίσεις καλλιέργειας, και επιστημονικές μέθοδοι γενετικής ταυτοποίησης και τεχνικών προώθησης στην αγορά.

Μέλι και μελισσοκομικά προϊόντα (1)

Tο πρόγραμμα της ΕΥΔΟΚΙΜΗΣ ΓΗΣ εστίασε σε 8 είδη τοπικά παραγόμενων προϊόντων που επιλέχθηκαν χάρη στα ξεχωριστά χαρακτηριστικά και τη δυναμική τους: μέλι και μελισσοκομικά προϊόντα, ελιές και ελαιόλαδο, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, φασόλια, καρποφόρα δένδρα, πετιμέζι, πιπεριές, και κτηνοτροφικά προϊόντα.

Βασική επιδίωξη των συνεργαζόμενων φορέων ήταν τα προϊόντα αυτά να λειτουργήσουν ως «πρεσβευτές» των περιοχών παραγωγής τους.

Όραμα που καθιστά την πρωτοβουλία καινοτόμα και πρωτοποριακή σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της περιφέρειας και του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα.

δάσος

Ο σεβασμός και η σημασία που ο ΤΑΡ αποδίδει στην ελληνική γη επιβεβαιώθηκε και από μία ακόμα δράση περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, καθώς τον Ιούνιο του 2020 ολοκληρώθηκε η παράδοση 4 νέων Διαχειριστικών Μελετών Δασών στο Δήμο Καστοριάς.

Συγκεκριμένα, ο αγωγός χρηματοδότησε την εκπόνηση Διαχειριστικών Μελετών για τις δημοτικές δασικές εκτάσεις Κλεισούρας, Οξυάς, Λιθιάς και Αυγής.

Πρόκειται για τον τρίτο Δήμο στη Δυτική Μακεδονία που επωφελείται από σχετική πρωτοβουλία, καθώς είχε προηγηθεί ανάλογη δωρεά στους Δήμους Νεστορίου και Άργους Ορεστικού.

Οι Μελέτες αυτές προσδιορίζουν τα μοντέλα εφαρμογής στη διαχείριση δασών και τον εκτιμώμενο όγκο ξυλείας που προτείνεται να κοπεί.

Αυτό σημαίνει πως εξασφαλίζουν την περιβαλλοντικά κατάλληλη, κοινωνικά ευεργετική και οικονομικά βιώσιμη διαχείριση των δασών, καθώς επιτρέπουν στους υλοτόμους της περιοχής να συνεχίσουν τις αειφόρες υλοτομικές και άλλες δασικές πρακτικές τους για τα επόμενα 10 χρόνια – όση και η διάρκεια των Μελετών.

Ένα ακόμα έργο με θετικό αντίκτυπο στη γεωργία και την τοπική οικονομία ολοκλήρωσε και παρέδωσε την άνοιξη του 2020 ο ΤΑΡ. Το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο από τα «ΕΡΓΑ ΠΝΟΗΣ | Ανάπτυξη Τοπικών Υποδομών», συνολικού ύψους €1 εκατ., που αφορά στην αντικατάσταση τμήματος 1,6 χλμ. του αρδευτικού δικτύου Πέπλου-Κήπων, στον Έβρο.

4 LAYING OUT PIPE STRINGING (1)

Για τη συγκεκριμένη δράση ο ΤΑΡ συνεργάστηκε με τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Αλεξανδρούπολης που πρότεινε προς υλοποίηση το σχετικό έργο, και με τον Τοπικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Φερών-Πέπλου που λειτουργεί και διαχειρίζεται το δίκτυο.

Λόγω παλαιότητας το δίκτυο είχε υποστεί βλάβες σε διάφορα σημεία του, με σημαντικές επιπτώσεις στην ομαλή διεξαγωγή των καλλιεργητικών εργασιών, σε μία περιοχή όπου η γεωργία αποτελεί βασική πηγή εισοδήματος.

Στο διάστημα διεξαγωγής των έργων οι ομάδες του ΤΑΡ ήρθαν αντιμέτωπες με δύσκολες καταστάσεις (υψηλός υδροφόρος ορίζοντας, δυσχερείς καιρικές συνθήκες, νέες και αυστηρότερες προδιαγραφές λειτουργίας των εργοταξίων στο πλαίσιο προστασίας από την πανδημία, κλπ.), για να ολοκληρώσουν εν τέλει αποτελεσματικά το έργο προς όφελος των περίπου 1.200 κατοίκων.

Από το 2016, όταν και ανακοινώθηκε επίσημα το Πρόγραμμα Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων του ΤΑΡ και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου του 2020, έχουν υλοποιηθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη περισσότερες από 180 επενδύσεις. Συνολικού προϋπολογισμού που προσεγγίζει τα €27 εκατ., ενώ δεκάδες ακόμα δράσεις έχουν προγραμματιστεί για το 2021.

Οι επενδύσεις που υλοποιεί ο ΤΑΡ τα τελευταία 4 χρόνια, εντάσσονται αδιαμφισβήτητα στομεγαλύτερο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που παρέχει στήριξη στις τοπικές κοινωνίες της Βόρειας Ελλάδας.

Διότι ο ΤΑΡ, ως «αγωγός καλής ενέργειας», αλληλέγγυος εταιρικός πολίτης και καλός γείτονας, στέκεται στο πλευρό των κοινοτήτων που τον φιλοξενούν.

Διαφήμιση