Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης είναι πλέον μια σημαντική πηγή ανανεώσιμης ενέργειας

Ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης είναι πλέον μια σημαντική πηγή ανανεώσιμης ενέργειας

0
ΧΥΤΑ Μαυροράχης
Διαφήμιση

Σε πλήρη λειτουργία έχει τεθεί η νέα Μονάδα Ενεργειακής Αξιοποίησης Βιοαερίου εντός του ΧΥΤΑ Μαυροράχης.

Πρόκειται για ένα έργο στρατηγικής σημασίας για την ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Το οποίο ανατέθηκε στην ΗΛΕΚΤΩΡ, θυγατρική του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Η νέα μονάδα αποτελεί μέρος της σύμβασης της εταιρίας με τον ΦΟ.Δ.Σ.Α Κεντρικής Μακεδονίας. Και αφορά την κατασκευή, συντήρηση και 20ετή λειτουργία των εγκαταστάσεων συλλογής και εκμετάλλευσης του παραγόμενου βιοαερίου του ΧΥΤΑ Μαυροράχης.

Με την υλοποίηση της επένδυσης της ΗΛΕΚΤΩΡ 4 εκ. ευρώ, ολοκληρώνεται με επιτυχία η κατασκευή ενός σύγχρονου και καινοτόμου έργου. Έκτασης 2 στρεμμάτων, εντός του ΧΥΤΑ Μαυροράχης.
Ο οποίος πληροί πλέον τις αυστηρότερες περιβαλλοντικές απαιτήσεις του εθνικού και κοινοτικού πλαισίου.

Μια νέα σημαντική πηγή ανανεώσιμης ενέργειας

Παράλληλα, εγκαινιάζεται και μια νέα σημαντική πηγή ανανεώσιμης ενέργειας για την ευρύτερη περιοχή.

Με το παραγόμενο στο ΧΥΤΑ βιοαέριο να αξιοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρισμού, σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Και συμβάλλοντας στον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας.

Η ισχύς της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ανέρχεται σε 3,52MW και η ετήσια παραγόμενη ενέργεια αναμένεται να είναι της τάξης των 26.500 MWh.

Πιο συγκεκριμένα, μπορεί:

  • Να τροφοδοτήσει με ηλεκτρική ενέργεια περίπου 7.500 ελληνικά νοικοκυριά (μ.ο. 3,5 MWh/έτος/νοικοκυριό).
  • Να αποτρέψει την έκλυση 128.000 τόνων ισοδυνάμου του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ανά έτος στην ατμόσφαιρα.

Η συμβολή της συγκεκριμένης επένδυσης δεν περιορίζεται μόνο στα περιβαλλοντικά οφέλη. Αλλά ενισχύει την τοπική απασχόληση και διασφαλίζει οικονομικά οφέλη σε εθνικό επίπεδο.

ΧΥΤΑ Μαυροράχης

Τα πλεονεκτήματα από τη λειτουργία της νέας Μονάδας

  • Υποκατάσταση εισαγόμενων συμβατικών καυσίμων με εγχώριες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
  • Περιορισμός της εξάρτησης του κόστους ενέργειας από τις διεθνείς διακυμάνσεις στην τιμή των καυσίμων.
  • Αποφυγή δαπανών σε υποδομές για την αύξηση της δυναμικότητας του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αφού η παραγωγή πραγματοποιείται τοπικά.

Ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης μετατρέπεται και σε μια σημαντική πηγή ανανεώσιμης ενέργειας

«Ολοκληρώσαμε το δεύτερο σημαντικό περιβαλλοντικό έργο αξιοποίησης εκλυόμενου βιοαέριου των χώρων ταφής των απορριμμάτων του προς παραγωγή ηλεκτρισμού, μετατρέποντας έτσι ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα σε μια χρήσιμη μορφή ενέργειας, δήλωσε ο Μιχάλης Γεράνης, Πρόεδρος Περιφερειακού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟ.Δ.Σ.Α) Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο Χ.Υ.Τ.Α Μαυροράχης καθίσταται πλέον όχι μόνο απόλυτα σύμφωνος με τις επιταγές της Εθνικής Νομοθεσίας, αλλά μετατρέπεται και σε μια σημαντική πηγή ανανεώσιμης ενέργειας με πολλαπλά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη.

Ένα σημαντικό έργο τόσο για το περιβάλλον όσο και για την Κεντρική Μακεδονία.

Δίνουμε άλλη μια ευκαιρία να βγούμε από την εσωστρέφεια και να αναδείξουμε πως η Ελλάδα στη νέα εποχή που διανύουμε ως χώρα.

Στρέφουμε την ματιά μας στη Βόρειο Ελλάδα, τη Μακεδονία μας και ειδικότερα τη Θεσσαλονίκη ως πρωτεύουσα των Βαλκανίων, να γίνει το επίκεντρο της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής στο μέγα θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Η Κεντρική Μακεδονία μπορεί να συμβάλλει στην αναπτυξιακή λογική της Έξυπνης Εξειδίκευσης που ο ΦΟΔΣΑΚΜ είναι πια σε θέση να εγγυηθεί.

Γιατί καταφέραμε η διαχείριση στερεών αποβλήτων να μην αποτελεί ακόμα ένα πρόβλημα αλλά μία ευκαιρία ευρύτερης ανάπτυξης.»

ΗΛΕΚΤΩΡ: Ενισχύεται η ηγετική θέση της στον τομέα της ενεργειακής αξιοποίησης Βιοαερίου

Η Μονάδα Ενεργειακής Αξιοποίησης Βιοαερίου από το ΧΥΤΑ Μαυροράχης ενισχύει την ηγετική θέση της ΗΛΕΚΤΩΡ στον τομέα της ενεργειακής αξιοποίησης του Βιοαερίου που παράγεται σε ΧΥΤΑ.

Καθώς η εταιρεία διαθέτει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο αντίστοιχων έργων. Το οποίο πλέον αριθμεί 3 μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης βιοαερίου δυναμικότητας άνω των 32 MWe.

«Όπως όλοι γνωρίζουμε, η χώρα μας βρίσκεται σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο σταυροδρόμι στον τομέα της Διαχείρισης Απορριμμάτων, υπογραμμίζει ο Χαράλαμπος Σοφιανός, Διευθύνων Σύμβουλος της ΗΛΕΚΤΩΡ.

Η ΗΛΕΚΤΩΡ, είναι σε θέση να συνεισφέρει σε αυτήν την προσπάθεια με τη σημαντική τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει και εφαρμόζει στον τομέα Διαχείρισης Απορριμμάτων και Παραγωγής Ενέργειας.

Ακριβώς ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, αποτελεί και η Μονάδα Ενεργειακής Αξιοποίησης του εκλυόμενου Βιοαερίου του Χ.Υ.Τ.Α Μαυροράχης.

Με τη μετατροπή του «προβλήματος» των αποβλήτων σε πολύτιμο πόρο. Μέσα από τη λειτουργία της συγκεκριμένης Μονάδας, η ΗΛΕΚΤΩΡ επισφραγίζει και ενισχύει περαιτέρω την ηγετική της θέση στον τομέα της ενεργειακής αξιοποίησης του Βιοαερίου που παράγεται σε ΧΥΤΑ, διαθέτοντας ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο αντίστοιχων έργων.»

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑνατ. Χαλκιδική: Προβολή στην Αυστρία, των εναλλακτικών μορφών τουρισμού
Επόμενο άρθροΤο Βερολίνο επιβεβαιώνει δεσμούς του Τ. Ερντογάν με ισλαμιστές

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ