Αρχική Ευζωία Αντιμετωπίζοντας το “συναισθηματικό φαγητό” (Μέρος Α)

Αντιμετωπίζοντας το “συναισθηματικό φαγητό” (Μέρος Α)

Το συναισθηματικό φαγητό σχετίζεται με αυξημένη ποσότητα φαγητού ή ασταμάτητο τσιμπολόγημα, συνήθως με τροφές που έχουν αυξημένες θερμίδες.

0
συναισθηματικό φαγητό εγκέφαλος
Διαφήμιση

Συχνά, οι περισσότεροι από μας όταν βιώνουμε μία έντονη συναισθηματική κατάσταση (για παράδειγμα άγχος, θυμό, φόβο, θλίψη, μοναξιά) ή ακόμη και ανία μπορεί να καταφύγουμε στο φαγητό, τις περισσότερες φορές αυτόματα και ασυνείδητα, χωρίς να πεινάμε στην πραγματικότητα.

Συντάκτης: Επιστημονική ομάδα Nutrimed

Στις περιπτώσεις αυτές το φαγητό λειτουργεί ως ‘‘μέσο’’ για να λάβουμε συναισθηματική ικανοποίηση. Γι’ αυτό το λόγο περιγράφεται με τον όρο ‘‘συναισθηματικό φαγητό’’.  Όταν μάλιστα η διαδικασία αυτή γίνεται ασυνείδητα,  σε βαθμό να μην σκεφτόμαστε ότι εκείνη τη στιγμή τι τρώμε ή αν πεινάμε πραγματικά, τότε οι ποσότητες που καταναλώνουμε και οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε είναι πολύ περισσότερες από αυτές που νομίζουμε πως έχουμε καταναλώσει.

συναισθηματικό φαγητό

Αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, καθώς τα συναισθήματα που έχουν συνδεθεί με την κατανάλωση φαγητού συχνά επιστρέφουν και μακροπρόθεσμα μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους ή σε επαναπρόσληψη των κιλών που κάποιος μπορεί να έχει χάσει στο παρελθόν. Πώς μπορούμε λοιπόν να διαχειριστούμε το συναισθηματικό φαγητό;

Διακρίνετε τη ‘‘συναισθηματική’’ από τη βιολογική πείνα! 

Το πρώτο βήμα για να διαχειριστείτε το συναισθηματικό φαγητό είναι να αντιληφθείτε και να κατανοήσετε συνειδητά εάν και πότε συμβαίνει. Ακριβώς επειδή τις περισσότερες φορές το συναισθηματικό φαγητό δεν συνδέεται με πραγματική πείνα αλλά με «συναισθηματική λιγούρα» η ανίχνευση του πότε πεινάτε πραγματικά θα πρέπει να αποτελέσει και την πρωταρχική σας προτεραιότητα. Στην προσπάθεια αυτή μια εύκολη και έξυπνη τακτική είναι όταν νιώθετε συναισθηματικά φορτισμένοι ή πιεσμένοι, να χρησιμοποιείστε ένα ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων. Καταγράψτε το είδος και την ποσότητα των τροφίμων που καταναλώνετε μέσα στην ημέρα, αλλά και το πώς νιώθατε πριν και μετά από κάθε αντίστοιχο γεύμα! Με σύμμαχο το ημερολόγιο αυτό θα μπορέσετε να καταγράψετε και να αντιληφθείτε ποια είναι τα συναισθήματα που σας κάνουν να καταφεύγετε στο φαγητό και τι είδους τρόφιμα προτιμάτε κάθε φορά.

Και πως θα μπορέσετε να αντιληφθείτε εάν πεινάτε πραγματικά;… Δώστε προσοχή στις διαφορές της βιολογικής (πραγματικής) πείνας Vs της συναισθηματικής πείνας!
Η Βιολογική πείνα… Η Συναισθηματική πείνα…
Αυξάνεται σταδιακά και δεν υπάρχει επιτακτική ανάγκη ικανοποίησής της Έρχεται συνήθως ξαφνικά και θέλουμε να την ικανοποιήσουμε πάραυτα
Εμφανίζεται μερικές ώρες έπειτα από το τελευταίο γεύμα. Μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, ανεξάρτητα από την ώρα που καταναλώθηκε το τελευταίο γεύμα.
Δεν σχετίζεται με συγκεκριμένα τρόφιμα Συνήθως, προτιμώνται συγκεκριμένα τρόφιμα
Όταν το άτομο χορτάσει παύει να αισθάνεται πείνα και ακολουθεί ένα αίσθημα ικανοποίησης (κορεσμός) Το αίσθημα συνεχίζει να υπάρχει όταν το άτομο χορτάσει και συνήθως οδηγεί σε ενοχές

 

Διαβάστε άλλα χρήσιμα άρθρα της Nutrimed:

Διαφήμιση