Αρχική Διατροφή - Προτάσεις Γιορτινό crash test No 2: τα τυριά και τα αλλαντικά

Γιορτινό crash test No 2: τα τυριά και τα αλλαντικά

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Πιατέλα - πλατώ - τυριά και αλλαντικά
Εικόνα: UNSPLASH/Anto Meneghini
Διαφήμιση

Συντάκτες: Επιστημονική ομάδα Nutrimed

Κι αν η σαλάτα σε ένα εορταστικό τραπέζι αποτελεί το πρώτο φαντασμαγορικό πιάτο, τα τυριά και τα αλλαντικά σε ποικιλία γεύσεων αποτελούν τη δεύτερη παραδοσιακή επιλογή!

Είτε ξενόφερτα, όπως το ροκφόρ, είτε παραδοσιακά, όπως το χωριάτικο λουκάνικο, θα τα φιλοξενήσετε στα πιάτα σας…το ερώτημα είναι πως θα μπορέσετε να διαχειριστείτε τις επιπλέον θερμίδες!

Στο crash test των τυριών χρησιμοποιήσαμε δύο παραδοσιακές (φέτα και γραβιέρα) και μια διεθνή – εορταστική επιλογή (ροκφόρ). Τα τυριά αυτής της κατηγορίας είναι αρκετά πλούσια σε πρωτεΐνη, και μάλιστα υψηλής βιολογικής αξίας, με τη γραβιέρα να προσεγγίζει την ποσότητα πρωτεΐνης του χοιρινού κρέατος. Αντίστοιχα, στα λιπαρά η γραβιέρα έχει τις περισσότερες θερμίδες, που προέρχονται από τα ολικά λιπαρά, καθώς τα 100 γρ. γραβιέρας αποδίδουν 32 γρ., λιπαρών, περίπου όσο και η ίδια ποσότητα ροκφόρ, ενώ η φέτα έχει τη μικρότερη περιεκτικότητα λιπαρών συγκριτικά με τα δύο άλλα τυριά.

πλατώ τυριά
Εικόνα: UNSPLASH/Farhad Ibrahimzade

Αξίζει να αναφέρουμε, επίσης, ότι και στα τρία τυριά υπερτερούν τα κορεσμένα λιπαρά. Η περιεκτικότητα χοληστερόλης είναι αντιστοίχως υψηλή και στις τρεις επιλογές, με τη γραβιέρα να αποτελεί την υψηλότερη πηγή χοληστερόλης και τη φέτα τη χαμηλότερη.

Τέλος, η περιεκτικότητα νατρίου είναι περίπου ίδια στη γραβιέρα και τη φέτα, ενώ το ροκφόρ έχει περίπου διπλάσια ποσότητα νατρίου σε σύγκριση με τα άλλα δύο τυριά. Η αυξημένη πρόσληψη νατρίου σχετίζεται με την αυξημένη αρτηριακή πίεση ενώ η αυξημένη κατανάλωση συνολικών και κορεσμένων λιπαρών με την εμφάνιση καρδιαγγειακών. Στην περίπτωση λοιπόν που ανήκετε σε ομάδες υψηλού κινδύνου…φροντίστε να γευτείτε τα τυριά δοκιμάζοντας μικρές ποσότητες!

Πιατέλα αλλαντικά - κρέατα - πλατώ
Εικόνα: UNSPLASH/Bernd Dittrich

Από το crash test των αλλαντικών προκύπτει ότι το χωριάτικο λουκάνικο έχει τις περισσότερες θερμίδες, λόγω των ολικών λιπαρών που περιέχει, ενώ η περιεκτικότητά του σε χοληστερόλη είναι μέτρια, με το λουκάνικο Φρανκφούρτης να έχει την περισσότερη. Η περιεκτικότητα νατρίου είναι σχετικά υψηλή (~0,5 γρ. νατρίου/ 100 γρ.) και σχεδόν ίδια και στα τρία αλλαντικά. 

Συμβουλή σερβιρίσματος

Τα τυριά και τα αλλαντικά ανήκουν, συνήθως, στα ορεκτικά του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, οπότε καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες.

Προκειμένου, λοιπόν, να μειώσετε την κατανάλωση θερμίδων τεμαχίστε και σερβίρετέ τα σε μπουκιές των 30 γρ. (όσο 1 σπιρτόκουτο)  ή προσθέστε τα μέσα στη χριστουγεννιάτικη σαλάτα σας. Εναλλακτικά, θα μπορούσατε να τα αποφύγετε τελείως και να τα γευτείτε ως πηγή πρωτεΐνης σε κάποιο άλλο γεύμα πιο ελαφρύ ή να προτιμήσετε προϊόντα με μειωμένα λιπαρά.

Διαβάστε άρθρα της Nutrimed:

Διαφήμιση