Αρχική Διατροφή - Προτάσεις Βάλτε στο πιάτο σας τα λαχανικά του φθινοπώρου

Βάλτε στο πιάτο σας τα λαχανικά του φθινοπώρου

0
κολοκυθα
Διαφήμιση

Συντάκτες: Επιστημονική ομάδα Nutrimed

Το φθινόπωρο έχει ξεκινήσει και οι περισσότεροι έχουμε ήδη επιστρέψει στις «βάσεις» και τις υποχρεώσεις μας. Αυτή την εποχή η φύση μας προσφέρει απλόχερα νόστιμα και θρεπτικά λαχανικά. Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, λίγο καλύτερα ορισμένα φθινοπωρινά λαχανικά και τη θρεπτική τους αξία:

Πιπεριά Φλωρίνης

 Πλούσια πηγή βιταμίνης Α και C, η πιπεριά Φλωρίνης ωμή μπορεί να γίνει ένας μοναδικός σύμμαχος του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Μαγειρεύοντάς την με ελαιόλαδο στα γεμιστά ή σε πιάτα με πρωτεΐνη (κόκκινο κρέας / πουλερικά) εξασφαλίζουμε μια δόση λυκοπενίου, μιας ουσίας με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

πιπερια φλωρινης

Κολοκύθα

Το παράδοξο με την κολοκύθα είναι πως η σάρκα της, αν και έχει γλυκιά γεύση, είναι φτωχή σε θερμίδες (μισό φλιτζάνι κολοκύθα προσφέρει 40 θερμίδες) και σάκχαρα, ενώ παράλληλα μας προσφέρει πολύτιμες φυτικές ίνες! Το πορτοκαλί της χρώμα οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά της σε καροτενοειδή, τα οποία με την αντιοξειδωτική τους δράση συμβάλλουν –μεταξύ άλλων- στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης και χρόνιων νοσημάτων όπως τα καρδιαγγειακά. 

γλυκοπατάτα

Γλυκοπατάτα

 Αν και λαχανικό, η γλυκοπατάτα ανταγωνίζεται επάξια τα αμυλούχα τρόφιμα καθώς μια μέτρια ψητή γλυκοπατάτα αποδίδει περίπου αντίστοιχες θερμίδες με μια φέτα ψωμί (~100kcal) κυρίως λόγω του αμύλου και των σακχάρων της! Παράλληλα, καταναλώνοντας μια μέτρια ψητή γλυκοπατάτα εξασφαλίζουμε περίπου το 25% της βιταμίνης C που χρειαζόμαστε καθημερινά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και την ανάπλαση του κολλαγόνου σε συνδυασμό με το μαγγάνιο που μας προσφέρει.

 

Διαφήμιση