Συντάκτες: Επιστημονική ομάδα Nutrimed
Κάποιοι λένε πως “η ισορροπημένη διατροφή και η γλυκιά γεύση δεν πάνε μαζί”. Καλή η θεωρία, αλλά στην πράξη τι γίνεται; Πόσο ρεαλιστικός θα μπορούσε, δηλαδή, να είναι αυτός ο “κανόνας” για κάποιον που θέλει να κάνει την ισορροπημένη διατροφή μέρος της καθημερινής του ζωής και όχι να ακολουθήσει απλά μια δίαιτα για ένα σύντομο χρονικό διάστημα π.χ. κάποιες εβδομάδες;
Μάλλον όχι και πολύ, αφού όλοι μας κάποιες φορές- άλλοι πιο συχνά άλλοι πιο σπάνια- έχουμε την επιθυμία να απολαύσουμε κάτι γλυκό.
Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως δεν είναι όλα τα γλυκά ίδια! Κοιτάζοντάς τα από τη διατροφική σκοπιά, μπορούμε να εντοπίσουμε μεγάλες διαφορές και ως προς τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν αλλά και ως προς τις θερμίδες τους.
Ένας τρόπος για να εξασφαλίσουμε πως το γλυκό μας είναι πιο ελαφρύ ή/και έχει πιο υψηλή θρεπτική αξία είναι να το δημιουργήσουμε μόνοι μας, επιλέγοντας έξυπνα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε.
Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να δοκιμάσετε τις ικανότητές σας στη ζαχαροπλαστική και να ετοιμάσετε νόστιμα και ισορροπημένα σπιτικά γλυκά, ακολουθώντας τα παρακάτω εύκολα tips!
Choco-lovers
Δεν είναι λίγοι αυτοί που στο άκουσμα της λέξης “γλυκό” αυτόματα σκέφτονται “κάτι με σοκολάτα”. Αν κι εσείς, λοιπόν, ανήκετε στην κατηγορία των choco-lovers, κάτι απλό που μπορείτε να κάνετε είναι να χρησιμοποιήσετε στα γλυκά σας μια σοκολάτα χωρίς ζάχαρη.
Ένα εύκολο και νόστιμο γλυκό που μπορείτε να φτιάξετε, για παράδειγμα, είναι μωσαϊκό με κουβερτούρα με stevia και μπισκότα πτι μπερ/digestive χωρίς ζάχαρη.
Μπισκότα
Τώρα που αναφέραμε τα μπισκότα, καλό θα ήταν να εστιάσουμε λίγο περισσότερο και σε αυτά, καθώς αποτελούν βασικό υλικό για τόσες δημοφιλείς γλυκές συνταγές: cheesecake, banoffee, γλυκά ψυγείου...

Κάνοντας, λοιπόν, μια έξυπνη επιλογή μπισκότου, το γλυκό μας μπορεί να έχει:
- λιγότερη ζάχαρη, αν επιλέξουμε μπισκότα χωρίς ζάχαρη (ή χωρίς προσθήκη ζάχαρης)
- λιγότερες θερμίδες, αν επιλέξουμε π.χ. μπισκότα με λιγότερα λιπαρά
- περισσότερες φυτικές ίνες, επιλέγοντας μπισκότα ολικής άλεσης
Healthy αντικαταστάσεις υλικών
Εκτός, όμως, από τη σοκολάτα και τα μπισκότα, υπάρχουν κι άλλα υλικά που χρησιμοποιούνται ευρέως στα γλυκά και που θα μπορούσατε να αντικαταστήσετε με κάτι πιο “healthy” ή/και πιο ελαφρύ.
- Αντί για βούτυρο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαλακή μαργαρίνη με ω-3 ή ταχίνι για να περιορίσετε τα «κακά» λιπαρά και να δώσετε μεγαλύτερη έμφαση στα «καλά»
- Αντικαταστήστε το επεξεργασμένο (λευκό) αλεύρι (ή ένα μέρος του) με αλεύρι ολικής άλεσης για να προσλάβετε περισσότερες φυτικές ίνες.
- Σε αρκετά γλυκά, η κρέμα γάλακτος μπορεί να αντικατασταθεί με κρέμα ή γιαούρτι χαμηλών λιπαρών.
- Όσο για τη ζάχαρη (ή ένα μέρος της), μπορείτε να την αντικαταστήσετε με κάποιο γλυκαντικό με λιγότερες ή ακόμη και μηδενικές θερμίδες.
Αν ψάχνετε για ένα τρόπο να δώσετε extra γεύση και άρωμα στα χειροποίητα γλυκά σας, χωρίς όμως να τα επιβαρύνετε με περιττές θερμίδες, η λύση είναι απλή: βάλτε φαντασία!
Ανάλογα με το γλυκό που φτιάχνετε, μπορείτε να δώσετε τη δική σας “πινελιά” προσθέτοντας υλικά όπως καφέ, βανίλια, κανέλα, ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού κ.ά. που έχουν ελάχιστες ή και καθόλου θερμίδες!