Της Δρ. Αναστασίας Μοσχοβάκη
Οι ελεύθερες ρίζες είναι εξαιρετικά ασταθή μόρια που σχηματίζονται φυσικά όταν πραγματοποιεί τις βιοχημικές του αντιδράσεις. Το σώμα επίσης μπορεί να εκτεθεί σε ελεύθερες ρίζες από περιβαλλοντικές πηγές, όπως ο καπνός του τσιγάρου, η ατμοσφαιρική ρύπανση και το ηλιακό φως. Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να προκαλέσουν «οξειδωτικό στρες», μια διαδικασία που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα κύτταρα.
Το οξειδωτικό στρες πιστεύεται ότι παίζει ρόλο σε μια ποικιλία ασθενειών, όπως ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης, η νόσος Alzheimer, η νόσος του Πάρκινσον, η υπογογονιμότητα, οφθαλμικές παθήσεις (π.χ. καταρράκτης, εκφύλιση ωχράς κηλίδας).
Τα αντιοξειδωτικά μόρια έχει αποδειχθεί ότι εξουδετερώνουν το οξειδωτικό στρες σε εργαστηριακά πειράματα (για παράδειγμα, σε μελέτες κυττάρων ή ζώων).
Κύρια φυσικά αντιοξειδωτικά είναι οι βιταμίνες Α, C και Ε, τα καροτενοειδή, η λουτεΐνη, το λυκοπένιο, το σελήνιο, τα φλαβονοειδή, οι ταννίνες, οι φαινόλες και οι λιγνάνες.

Τρόφιμα με τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών
Η κατάταξη των τροφίμων ανάλογα με το αντιοξειδωτικό τους περιεχόμενο επιχειρήθηκε κατά τον εικοστό πρώτο αιώνα εκτενώς (3100 τρόφιμα) για πρώτη φορά από μελετητές του πανεπιστημίου του Όσλο (Monica H Carlsen και συν.). Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrition Journal στις 22/01/2010.
Σύμφωνα με τους ερευνητές τα φυτικά τρόφιμα, έχουν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών συγκρινόμενα με τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Αναλυτικότερα υψηλές συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών εντοπίστηκαν στον καφέ, τα καρύδια, τη μαύρη σοκολάτα, τα αποξηραμένα φρούτα, το πράσινο τσάι, τον χυμό ροδιού, το κόκκινο κρασί, τα φιστίκια Αιγίνης, τις φράουλες, τα βατόμουρα, τους ηλιόσπορους, το αλεύρι από φαγόπυρο, την αγκινάρα, τις λιαστές ντομάτες και την πάστα ντομάτας. Ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις εντοπίστηκαν σε αποξηραμένα βότανα και μπαχαρικά.
Σύμφωνα με έρευνα που ακολούθησε τον Αύγουστο του 2006 στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition (Bente L Halvorsen και συν.) και στην οποία οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής τα πρώτα είκοσι τρόφιμα σε συγκέντρωση αντιοξειδωτικών που εντοπίστηκαν, είναι (mmol ανά 100g):
- Αλεσμένο γαρίφαλλο125.549
- Αποξηραμένη ρίγανη 40.299
- Αλεσμένο τζίντζερ 21.571
- Αλεσμένη κανέλα 17.647
- Αλεσμένος κουρκουμάς15.679
- Καρύδια13.126
- Αποξηραμένα φύλλα βασιλικού12.307
- Σπόροι κίτρινης μουστάρδας αλεσμένοι10.527
- Κάρυ 9.980
- Καρύδια pekan 9.668
- Σοκολάτα κουβερτούρα 100% κακάο 8.876
- Πάπρικα 8.601
- Σκόνη τσίλι 8.372
- Αποξηραμένος μαϊντανός 7.430
- Σκούρα μελάσα 4.900
- Μαύρο πιπέρι 4.444
- Καθαρισμένες αγκινάρες έτοιμες προς βρώση 4.237
- Μαύρη σοκολάτα 4.188
- Βατόμουρα blackberries 3.990
- Δημητριακά ολικής άλεσης 3.412
- Κράνα 3.289
- Μίγμα σοκολάτας για πουτίγκα 3.026
- Δημητριακά με πίτουρο 2.925
- Power bar, chocolate flavor POWERBAR Co, Berkeley, CA 2.757
- Σοκολάτες χωρίς ζάχαρη 2.567
- Σμέουρα 2.334
- Φράουλες 2.159
- Μπλε μύρτιλλα 2.154
- Κόκκινο λάχανο μαγειρεμένο 2.153
- Κόκκινο κρασί 2.135

Μελέτες που έγιναν έκτοτε επιβεβαίωσαν τα αρχικά συμπεράσματα:
- Σε άριστη μορφή τα φυσικά αντιοξειδωτικά ανευρίσκονται σε φρούτα, λαχανικά και τους χυμούς τους, σε προϊόντα ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς, σπόρους, βότανα, μπαχαρικά, κακάο, σοκολάτα. Οι άνθρωποι που έχουν εντάξει στην καθημερινή διατροφή τους τα τρόφιμα αυτά έχουν καλύτερους δείκτες υγείας συγκριτικά με ανθρώπους σε κρεοφαγική δίαιτα.
- Τα αποξηραμένα βότανα έχουν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών συγκριτικά με τα φρέσκα βότανα
- Από τα ροφήματα, ο καφές η μαύρη σοκολάτα και τα τσάγια βοτάνων είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αντιοξειδωτικά
Αντιοξειδωτικά και συμπληρώματα διατροφής
Τα αντιοξειδωτικά έγιναν ευρέως γνωστά κατά τη δεκαετία του 1990, όταν οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι ελεύθερες ρίζες εμπλέκονται στη διαδικασία της αρτηριοσκλήρωσης απόφραξης, στην καρκινογένεση και σε άλλες χρόνιες παθήσεις.
Έκτοτε άρχισε να ανθεί και η βιομηχανία των συμπληρωμάτων των αντιοξειδωτικών. Ωστόσο, παρά την ευεργετική δράση των πλούσιων σε αντιοξειδωτικά τροφών, τα συμπληρώματα αντιοξειδωτικών απέτυχαν να αποδείξουν τα αναμενόμενα οφέλη σε μεγάλες μελέτες που ακολούθησαν.
Η δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη είναι ιατρός-ειδική παθολόγος
Facebook
Twitter
Links: http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com
http://systemichypertension.blogspot.com