Αρχική Περιβάλλον Πώς να γιορτάσετε τα Χριστούγεννα χωρίς σπατάλη φαγητού

Πώς να γιορτάσετε τα Χριστούγεννα χωρίς σπατάλη φαγητού

Σύνταξη: ecozen.gr

0
ψ
Εικόνα: Pexels/Nicole Michalou
Διαφήμιση

Ένα από τα πράγματα που λατρεύουμε τα Χριστούγεννα είναι το γιορτινό τραπέζι, με φαγητά που μοσχοβολούν και πεντανόστιμα γλυκά, παραδοσιακά ή στην πιο μοντέρνα εκδοχή τους. Αφού αγαπούμε όμως όλοι το φαγητό τόσο πολύ, δεν είναι πολύ κρίμα να το σπαταλάμε;

Η σπατάλη τροφίμων αυξάνεται δραματικά τα Χριστούγεννα, όμως μπορούμε να το αποτρέψουμε. Με προσεκτικό προγραμματισμό και προετοιμασία θα καταφέρουμε να μηδενίσουμε τη σπατάλη τροφίμων τα Χριστούγεννα!

Το WWF Ελλάς μας δίνει μερικές συμβουλές για να το πετύχουμε.

Τις εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα:

  • Κάνε χώρο στο ψυγείο, τον καταψύκτη και τα ντουλάπια τροφίμων

Την εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα κατανάλωσε τις τροφές που έχεις στο ψυγείο, τον καταψύκτη και τα ντουλάπια τροφίμων ώστε να αδειάσεις τον χώρο για τις τροφές που θα χρειαστεί να αποθηκεύσεις την περίοδο των Χριστουγέννων. Μαγείρεψε τα ζυμαρικά που έχουν μείνει μισά στη συσκευασία τους, άδειασε τα βαζάκια που έχουν μόνο ένα δάχτυλο μέλι ή μαρμελάδα και βγάλε από την κατάψυξή σου τα υπολείμματα φαγητού που φυλούσες για ένα γρήγορο γεύμα.

Έτσι, όχι μόνο θα καταναλώσεις το φαγητό που είχες τον τελευταίο καιρό στο ψυγείο και τα ντουλάπια σου, αλλά θα καταφέρεις να εξοικονομήσεις χρήματα για τα Χριστουγεννιάτικα ψώνια σου.

Αν από την άλλη έχεις κάποια τρόφιμα που δεν σκοπεύεις να καταναλώσεις, δες μήπως μπορείς να τα μετατρέψεις σε ένα πολύ ωραίο εδώδιμο Χριστουγεννιάτικο δώρο!

  • Σχεδίασε το μενού των γιορτών

Όταν ξέρεις ακριβώς τα σχέδιά σου για την ημέρα των Χριστουγέννων και πόσοι θα είναι οι καλεσμένοι σου, μπορείς να ξεκινήσεις να σχεδιάζεις το μενού. Είναι πολύ δελεαστικό να προσπαθήσεις να ετοιμάσεις το αγαπημένο φαγητό του κάθε καλεσμένου σου, όμως δεν χρειάζεται να το παρακάνεις. Δεν χρειάζεται να έχεις στο τραπέζι σου τρία διαφορετικά είδη κρέατος για να είναι γιορτινό. Ένα απλό μενού όχι μόνο θα μειώσει τη σπατάλη τροφίμων, αλλά θα είναι και πιο εύκολο να το προετοιμάσεις.

Μια ιδέα είναι να δεις τις περισσότερες ημέρες υπό γιορτινό πρίσμα. Για παράδειγμα, αντί την ημέρα των Χριστουγέννων να φας γαλοπούλα, χοιρινό και σολομό, γιατί να μη φας χοιρινό την παραμονή Χριστουγέννων, γαλοπούλα και ό,τι έμεινε από το χοιρινό ανήμερα τα Χριστούγεννα και σολομό λίγες ημέρες αργότερα ή την παραμονή Πρωτοχρονιάς;

ψυγείο - φρούτα - λαχανικά
Εικόνα: UNSPLASH/Ello

Τις ημέρες πριν τα Χριστούγεννα:

  • Ετοίμασε τη λίστα με τα ψώνια

Μπορεί αυτή η δουλειά να φαίνεται λίγο βαρετή, όμως είναι απολύτως απαραίτητη για Χριστούγεννα χωρίς σπατάλη τροφίμων. Δες προσεκτικά τις συνταγές σου και επιβεβαίωσε ποια υλικά έχεις και ποια πρέπει να αγοράσεις. Βεβαιώσου ότι έχεις φαγητοδοχεία ώστε να δώσεις περισσευούμενο φαγητό στους επισκέπτες σου όταν φεύγουν και να φυλάξεις το υπόλοιπο στην κατάψυξη. Αν δεν έχεις αρκετά φαγητοδοχεία προμηθεύσου μερικά ακόμα από το σούπερ μάρκετ.

Μην ξεχάσεις να προσθέσεις στη λίστα σου υλικά που θα σε βοηθήσουν να αξιοποιήσεις το φαγητό που έχει περισσέψει. Για παράδειγμα, τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, μια βάση για πίτσα στην κατάψυξη θα σου φανεί ότι πρέπει για μια σπέσιαλ πίτσα με γαλοπούλα ή ότι άλλο έχει περισσέψει από την προηγούμενη.

  • Αποθήκευσε τα τρόφιμα σωστά

Μόλις επιστρέψεις από το σούπερ μάρκετ αφιέρωσε λίγο χρόνο για να βεβαιωθείς ότι αποθηκεύεις τα ψώνια σου σωστά. Μικρά κόλπα μπορεί να παίξουν τεράστιο ρόλο στη διατήρηση τροφίμων, ειδικά όταν το ψυγείο είναι γεμάτο.

Φύλαξε τις σαλάτες σε αεροστεγή δοχεία, τα σπαράγγια όρθια σε βάζο με λίγο νερό και τις φρέσκιες πατάτες σε σκοτεινό μέρος, μακριά από τα κρεμμύδια. Με την περισσευούμενη γαλοπούλα ή το χοιρινό στο ψυγείο σου δεν θα είναι εύκολο να τα χωρέσεις όλα. Δώσε προτεραιότητα στο φαγητό και όχι στα ποτά και τα ροφήματα. Σίγουρα, όλοι προτιμάμε ένα δροσερό αφέψημα αλλά δεν χάλασε κι ο κόσμος αν είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Μπορείς να βάλεις τα ποτά και τα αναψυκτικά σε ένα δοχείο με πάγο. Επίσης, για να δημιουργήσεις χώρο στο ψυγείο σου μπορείς να βγάλεις κάποια τρόφιμα τα οποία φυλάσσονται με ασφάλεια σε θερμοκρασία δωματίου για 1-2 μέρες, όπως τα αυγά ή η σάλτσα τσίλι.

Μην ξεχάσεις να ρίχνεις τακτικά μια ματιά στο ψυγείο σου, καθώς θα δουλεύει σε πλήρη ισχύ. Η θερμοκρασία του θα πρέπει πάντα να είναι μεταξύ 0°C και 4°C.

Παραμονή Χριστουγέννων - χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Εικόνα: Pexels/Nicole Michalou

Την ημέρα των Χριστουγέννων:

  • Μη σερβίρεις τα πάντα ταυτόχρονα

Πολύ συχνά το φαγητό καταλήγει στον κάδο των απορριμμάτων επειδή έχει μείνει πολλές ώρες σε θερμοκρασία δωματίου με αποτέλεσμα να αναρωτιόμαστε αν είναι ασφαλές να το καταναλώσουμε. Ένας τρόπος για να το αποφύγεις αυτό είναι να σερβίρεις κάθε φορά την ποσότητα που χρειάζεται. Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να σερβίρεις ολόκληρο το τυρί εξαρχής. Μπορούμε πάντοτε να ξαναγεμίσουμε την πιατέλα μόλις αδειάσει.

  • Φύλαξε τα τρόφιμα στο ψυγείο το συντομότερο

Μόλις τελειώσει το γεύμα, αφιέρωσε 15 λεπτά για να καθαρίσεις το τραπέζι και να φυλάξεις το περισσευούμενο φαγητό. Βάλε το περισσευούμενο φαγητό στο ψυγείο και τον καταψύκτη το συντομότερο δυνατό και ετοίμασε ταπεράκια με φαγητό για τους καλεσμένους σου. Φύλαξε τα κράκερς σε αεροστεγή δοχεία για να διατηρηθούν τραγανά. Μόλις κάνεις αυτή τη δουλειά θα μπορείς να χαλαρώσεις γνωρίζοντας ότι το φαγητό έχει αποθηκευτεί με ασφάλεια και μπορεί να καταναλωθεί αργότερα.

Την επόμενη μέρα των Χριστουγέννων:

  • Κατανάλωσε το περισσευούμενο φαγητό από το τραπέζι των Χριστουγέννων. Ένα από τα καλά της επόμενης ημέρας είναι ότι όλος ο κόπος της προετοιμασίας έχει περάσει οπότε μπορείς απλά να χαλαρώσεις και να απολαύσεις το περισσευούμενο φαγητό. Χρησιμοποίησε τη φαντασία ως προς το πώς θα το αξιοποιήσεις. Για παράδειγμα, η περισσευούμενη γαλοπούλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πίτες, σαλάτες κλπ.

Στις 27 Δεκέμβρη:

Ίσως βαρέθηκες λιγάκι το χοιρινό, τη γαλοπούλα και τα χριστουγεννιάτικα γλυκά. Αφιέρωσε λίγο χρόνο στο να ξεδιαλέξεις τι άλλα φαγητά έχουν περισσέψει και όσα δεν σκοπεύεις να τα φας την επόμενη ημέρα βάλε τα στην κατάψυξη. Θυμήσου, όσο πιο φρέσκο είναι ένα φαγητό όταν μπει στην κατάψυξη, τόσο θα είναι και όταν θα βγει.

Όσο για τα γλυκά; Μπορείς πάντα να τα μετατρέψεις σε παγωτό ή να τα αξιοποιήσεις για να φτιάξεις κάποια άλλη λιχουδιά.

Βρείτε περισσότερες συμβουλές για βιώσιμα Χριστούγεννα στη σελίδα wwf.gr/pandaparea_kai_ta_xristougenna.

Διαφήμιση