Αρχική Διατροφή - Προτάσεις Μπάρες δημητριακών: tips για να επιλέξετε σωστά

Μπάρες δημητριακών: tips για να επιλέξετε σωστά

0
μπαρες δημητριακων1
Διαφήμιση

Δεν είναι τυχαίο που οι μπάρες δημητριακών βρίσκονται ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς επιλογές για σνακ. Μεταφέρονται εύκολα, χωράνε παντού- ακόμα και στην τσέπη μας!-, γεμίζουν τις μπαταρίες μας και έχουν απολαυστική γεύση, καλύπτοντας κάποιες φορές την επιθυμία μας για γλυκό.

Συντάκτες: Επιστημονική ομάδα Nutrimed

 

Είναι σημαντικό, ωστόσο, να γνωρίζουμε πως δεν είναι όλες οι μπάρες ίδιες! Κοιτάζοντάς τες από τη διατροφική σκοπιά, μπορούμε να ανακαλύψουμε μεγάλες διαφορές ως προς τη θρεπτική τους αξία!

Γι’ αυτό, λοιπόν, την επόμενη φορά θυμηθείτε να κάνετε την έρευνα αγοράς σας, έχοντας στο μυαλό τα παρακάτω tips:

Ετικέτες: ο πιο πολύτιμος σύμμαχός μας!

“Mήπως αντί για συσκευασμένες μπάρες να προτιμήσω τις μπάρες του φούρνου που είναι χειροποίητες;” Aυτή είναι μια ερώτηση που δεχόμαστε όλο και πιο συχνά εμείς οι διαιτολόγοι.

μπαρες δημητριακων

Μπορεί οι μπάρες του φούρνου να είναι νόστιμες και συχνά αρκετά χορταστικές, όμως αυτό τις περισσότερες φορές οφείλεται στο γεγονός ότι είναι πλούσιες σε θερμίδες ή/και ζάχαρη.

Γι’ αυτό, λοιπόν, οι συσκευασμένες μπάρες είναι ίσως μια πιο “ασφαλής” επιλογή, καθώς η ετικέτα τους μας ενημερώνει τόσο για τα συστατικά τους όσο και για τη θρεπτική τους αξία (στον πίνακα διατροφικής δήλωσης). Έτσι, μπορούμε να επιλέξουμε τη μπάρα που ταιριάζει στις δικές μας ανάγκες και προτιμήσεις.

Τα “συν” της ολικής άλεσης

Επιλέγοντας μια μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης, τα οφέλη είναι πολλά, αφού τα δημητριακά ολικής άλεσης:

  • είναι πλούσια στις πολύτιμες φυτικές ίνες, που συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων
  • αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού (λόγω της περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες)
  • είναι πλούσια σε πολύτιμα συστατικά όπως ο σίδηρος και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Θερμίδες και ζάχαρη… υπό έλεγχο!

Οι μπάρες δημητριακών είναι ένα σνακ που μας χαρίζει ενέργεια, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, το βασικό «καύσιμο» για τον οργανισμό μας. Το ιδανικό σενάριο, όμως, είναι να καταναλώσουμε μια μπάρα που θα μας δώσει το boost ενέργειας που χρειαζόμαστε χωρίς να μας «φορτώσει» με υπερβολικές θερμίδες και θα είναι νόστιμη χωρίς να κρύβει μέσα της πολλή ζάχαρη.

Στα ράφια των super market πλέον μπορούμε να βρούμε και μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης με λιγότερες από 80 θερμίδες και  6γρ. σακχάρων ανά τεμάχιο, που είναι μια θρεπτική και ελαφριά επιλογή.

 

μπαρες δημητριακων2

Ο συνδυασμός της επιτυχίας

Αναρωτιέστε σε ποιον συνδυασμό αναφερόμαστε; Η απάντηση είναι : σιτάρι + βρώμη ολικής άλεσης! Γιατί; 

Το σιτάρι ολικής άλεσης, δηλαδή αυτό που δεν έχει υποστεί επεξεργασία και διατηρεί όλα τα μέρη του σπόρου (φύτρο, ενδοσπέρμιο και πίτουρο), περιέχει ποικιλία θρεπτικών συστατικών, όπως:

  • φυτικές ίνες,κυρίως αδιάλυτες, που είναι σύμμαχοι του πεπτικού συστήματος 
  • βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου
  • πολύτιμα μέταλλα όπως ασβέστιο, μαγνήσιο κλπ.

Η βρώμη, από την άλλη, περιέχει:

  • διαλυτές φυτικές ίνες, που βοηθούν στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. 
  • β-γλυκάνη που βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης
  • πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης
  • βιταμίνες Β
  • ανόργανα συστατικά.

Επιλέγοντας μια μπάρα δημητριακών που συνδυάζει το σιτάρι με τη βρώμη ολικής άλεσης, προσλαμβάνουμε ταυτόχρονα τα μοναδικά θρεπτικά συστατικά των διαφορετικών δημητριακών.

Τώρα, λοιπόν, που γνωρίζετε περισσότερα για τις μπάρες δημητριακών, μπορείτε να κάνετε έξυπνες και ενημερωμένες αγορές και να απολαύσετε ένα σνακ που να συνδυάζει τη γεύση με την υψηλή θρεπτική αξία!

 

Διαφήμιση