Αρχική Πολιτισμός Ο τάφος του «Αϊ- Βασίλη» βρέθηκε κάτω από βυζαντινή εκκλησία στην Τουρκία

Ο τάφος του «Αϊ- Βασίλη» βρέθηκε κάτω από βυζαντινή εκκλησία στην Τουρκία

Σύνταξη: ecozen.gr

0
βυζαντινη εκκλησία
Διαφήμιση

Ο τάφος του Αγίου Νικολάου, από τον οποίο εμπνεύστηκε η μορφή του Αϊ-Βασίλη, ανακαλύφθηκε από αρχαιολόγους σε ερείπια μιας παλαιότερης εκκλησίας στην Τουρκία που βυθίστηκε λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας στη Μεσόγειο κατά τον Μεσαίωνα.

Η ιερή μορφή, που έζησε μεταξύ 270 και 343 μ. Χ. , είναι διάσημη για την περιουσία που μοίρασε στους φτωχούς και συγκεκριμένα για την ιστορία του πώς χάρισε σε τρία κορίτσια σακούλες με χρυσό για να τα σώσει από μια ζωή στην πορνεία.

Μια άλλη εκκλησία χτίστηκε πάνω στα θεμέλια της προηγούμενης βασιλικής για να προστατεύσει τον τάφο του Αγίου, αλλά μόλις πρόσφατα οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ψηφιδωτά και πέτρινα δάπεδα από το προηγούμενο ιερό κάτω από το σημερινό που τους οδήγησε στην τελευταία κατοικία του Αγίου Νικολάου.

αγιος νικολαος

Η ανακάλυψη υποστηρίζει τους ισχυρισμούς ότι ο Άγιος Νικόλαος έζησε και πέθανε στην Τουρκία και η ομάδα ανακοίνωσε επίσης ότι το ίδιο πέτρινο δάπεδο που βρέθηκε κρυμμένο κάτω από στρώματα ιζημάτων ήταν εκείνο στο οποίο περπάτησε ο Άγιος Νικόλαος, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Demirören.

Η βυζαντινή εκκλησία που χτίστηκε πάνω στα προηγούμενα θεμέλια ήταν τόπος λατρείας των ορθόδοξων χριστιανών μεταξύ του 5ου και του 12ου αιώνα και περιβάλλεται από αγάλματα του Αγίου Νικολάου.

Προστέθηκε επίσης στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO το 1982.

 

Το 2017 η ανακάλυψη της πρώτης εκκλησίας

Η πρώτη εκκλησία πιστεύεται ότι ανακαλύφθηκε το 2017 από ερευνητές που πραγματοποίησαν ηλεκτρονικές έρευνες κάτω από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, οι οποίες αποκάλυψαν κενά μεταξύ του δαπέδου και του εδάφους.

Η ομάδα είχε ανακοινώσει ότι μπορεί να είχε βρει τον τάφο του Αγίου Νικολάου, αλλά εξακολουθούσε να εργάζεται για να αφαιρέσει προσεκτικά το δάπεδο της βυζαντινής εκκλησίας για να μην το καταστρέψει.

Ο Osman Eravsar, επικεφαλής του επαρχιακού συμβουλίου διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Αττάλεια, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Demirören την περασμένη εβδομάδα:

“Η πρώτη εκκλησία βυθίστηκε με την άνοδο της Μεσογείου και μερικούς αιώνες αργότερα χτίστηκε μια νέα εκκλησία από πάνω.

“Τώρα φτάσαμε στα ερείπια της πρώτης εκκλησίας και στο δάπεδο στο οποίο πάτησε ο Άγιος Νικόλαος”, σημείωσε. “Το πλακάκι του δαπέδου της πρώτης εκκλησίας, πάνω στο οποίο περπατούσε ο Άγιος Νικόλαος, έχει αποκαλυφθεί.

63607013 0 image a 42 1666121878

Η ζωή του Αγίου Νικολάου

Ο Άγιος Νικόλαος, ο οποίος είναι διάσημος για τα δώρα και τη φιλανθρωπία του προς τους φτωχούς, γεννήθηκε στο χωριό Πάταρα από πλούσιους γονείς που πέθαναν σε μια επιδημία και άφησαν στο γιο τους μια μεγάλη περιουσία.

Ως ευσεβής χριστιανός, ο Άγιος Νικόλαος ακολούθησε τη διδασκαλία του Ιησού να πουλήσει όλα τα εγκόσμια αγαθά και να δώσει στους φτωχούς – και αυτό έκανε.
Ωστόσο, οι ιδέες αυτές δεν παρουσιάζονται σε ιστορικά έγγραφα, αλλά έχουν μοιραστεί σε ιστορίες.

Έγινε επίσκοπος των Μύρων τον 4ο αιώνα, αλλά φυλακίστηκε λίγο αργότερα από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Διοκλητιανό σε μια εποχή που οι χριστιανοί διώκονταν και στη συνέχεια απελευθερώθηκε υπό την εξουσία του Μεγάλου Κωνσταντίνου.

εκκλησια αγιου νικολαου

 

Τα αρχεία δείχνουν ότι ο Άγιος Νικόλαος θάφτηκε στην εκκλησία που χτίστηκε στο όνομά του. Ωστόσο, η ακριβής τοποθεσία του σώματός του ήταν πάντα ένα μυστήριο.

Οι ερευνητές πιστεύουν τώρα ότι κατά τη στιγμή του θανάτου του το 343 μ. Χ. , ο Άγιος Νικόλαος θάφτηκε στην εκκλησία του Ντεμρέ, όπου έμεινε ανενόχλητος μέχρι τον 11ο αιώνα.
Προηγουμένως, πίστευαν ότι τα λείψανα ηλικίας 1.674 ετών μεταφέρθηκαν λαθραία στην ιταλική πόλη Μπάρι από εμπόρους το έτος 1087.
Ωστόσο, οι Τούρκοι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν τώρα ότι αφαιρέθηκαν λάθος οστά – και ότι αυτά που πήγαν στην Ιταλία ανήκαν σε έναν ανώνυμο ιερέα.

Ενταφιάστηκε στην εκκλησία του στα Μύρα, και από τον 6ο αιώνα το ιερό του εκεί είχε γίνει γνωστό.

Το 1087 Ιταλοί ναυτικοί ή έμποροι έκλεψαν τα υποτιθέμενα λείψανά του από τον τάφο και τα πήγαν στο Μπάρι της Ιταλίας.

Τα λείψανα του Νικολάου παραμένουν φυλαγμένα στη βασιλική του Αγίου Νικολάου του 11ου αιώνα στο Μπάρι, αν και τμήματα έχουν αποκτηθεί από εκκλησίες σε όλο τον κόσμο.

αγιος βασιλης

Πώς προέκυψε το όνομα “Αϊ-Βασίλης”

Ο Άγιος Βασίλης βασίζεται σε ιστορίες για τον Άγιο Νικόλαο, ο οποίος απέκτησε τη φήμη ότι έκανε θαύματα και έδινε κρυφά χρυσό στους άπορους.

Το όνομα Άγιος Βασίλης προέκυψε από το ολλανδικό παρατσούκλι του Νικ, Sinter Klaas, μια συντομευμένη μορφή του Sint Nikolaas, που στα ολλανδικά σημαίνει Άγιος Νικόλαος.

Η βυζαντινή εκκλησία υπέστη επίσης ζημιές και ανακαινίστηκε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του 8ου και 9ου αιώνα, σύμφωνα με το συμβούλιο προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Αττάλεια.

Η οργάνωση σημειώνει ότι είχε σημαντικές ανακατασκευές από τον Κωνσταντίνο Θ’ το 1043 και τον τσάρο Νικόλαο Α’ το 1862, ο οποίος πρόσθεσε έναν πύργο.

Η εκκλησία πλημμύρισε επίσης από τον ποταμό Ντεμρέ και τελικά θάφτηκε μέχρι που ανακαλύφθηκε ξανά το 1956 και τώρα αποτελεί προορισμό για πολλούς προσκυνητές που αναζητούν να αποτίσουν φόρο τιμής στον Άγιο Νικόλαο.

ΠΗΓΗ: Dailymail

Διαφήμιση