Αρχική Διατροφή - Προτάσεις Ξηροί καρποί, καρποί ζωής – Τα ωφέλημα για την υγεία συστατικά τους

Ξηροί καρποί, καρποί ζωής – Τα ωφέλημα για την υγεία συστατικά τους

0
Ξηροί Καρποί
Διαφήμιση

Οι ξηροί καρποί πάνε παντού. Στο γιαούρτι, στη σαλάτα, σε συνδυασμό με κρέας, ζύμες, ζυμαρικά, ρύζι ή και σε γλυκά. Ακόμη, τους καταναλώνουμε ως σνακ, μας συνοδεύουν σε μικρά σακουλάκια στο γήπεδο, σε μικρά ταπεράκια στο γραφείο, σε γυάλινο μπολάκι με το ποτό μας.

Συντάκτες: Επιστημονική ομάδα Nutrimed

Συνεπώς αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας.

Ας δούμε τη θρεπτική αξία κάποιων από αυτούς και τέλος θα σας δώσω έξυπνα tips για γλυκές αλλά συνάμα θρεπτικές – υγιεινές επιλογές.

Για να μη τους αδικήσω θα τους αναφέρω με αλφαβητική σειρά, μιας και όλοι παρέχουν ωφέλιμα συστατικά για την υγεία, εξ’ ου και ο τίτλος καρποί ζωής:

Αμύγδαλα: το σύμβολο της γονιμότητας 

Χρησιμοποιούνται ως βασικό υλικό για τα κουφέτα, τα αμυγδαλωτά, το «μέλωμα» και τη σουμάδα σε γάμους και αρραβώνες. Παλαιότερα στους γάμους η πεθερά περίμενε το νιόπαντρο ζευγάρι στο κατώφλι της πόρτα «μελώνοντας» τους με αμύγδαλα & μέλι, τώρα πια χρησιμοποιούνται τα καρύδια είτε στην εκκλησία, είτε με τον πατροπαράδοτο τρόπο.

Αμύγδαλα

Σε πολλά μέρη της Ελλάδος ακολουθείται το έθιμο που μας έφεραν οι Μικρασιάτες και χρησιμοποιείται η σουμάδα (σιρόπι από αμύγδαλα ή πικραμύγδαλα) ως κέρασμα την ημέρα των αρραβώνων. 

Πέραν της μακράς ιστορίας τα αμύγδαλα περιέχουν πρωτεΐνη, υδατάνθρακές (7γρ ανά μερίδα των 30γρ), «καλά» λιπαρά οξέα, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, κάλιο και σίδηρο και συμβάλουν στην καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία.

Ηλιόσπορος: το σύμβολο της θεραπείας – ίασης

Πέραν της μαγειρικής χρησιμοποιούνταν κατά την αρχαιότητα για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών. Περιέχουν μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης, βιταμινών του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε (ισχυρό αντιοξειδωτικό), σίδηρου, φωσφόρου, ψευδάργυρου, μαγνησίου καλίου και σεληνίου. 

Καρύδια: το σύμβολο του νου

Η όψη τους εσωτερικά μοιάζει με τον εγκέφαλο μας και συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Χρησιμοποιούνται στη μαγειρική, αλλά και στη ζαχαροπλαστική κατά κόρον. Το πρώτο γλύκισμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι ο μπακλαβάς, ο οποίος μπορεί να παρασκευαστεί με ελαιόλαδο, αντί για βούτυρο για να γίνει πιο θρεπτικός.

καρύδια

Είναι πλούσια σε «καλά» λιπαρά (μονοακόρεστα, πολυακόρεστα και ω3) και φυτοστερόλες, παρέχοντας καρδιοπροστατευτική δράση και σε μελατονίνη με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Επίσης περιέχουν φώσφορο, μαγνλησιο, φολικό οξύ και μικρή ποσότητα ψευδαργύρου, καλίου, βιταμίνης Ε και υδατανθράκων (4,5γρ ανά μερίδα των 30γρ). 

Κάσιους: προστατεύουν την καρδιά

Είναι πλούσια σε «καλά» λιπαρά (μονοακόρεστα), τα οποία προστατεύουν την καρδιά και κάλιο, το οποίο συμβάλει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Συνεπώς μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Επίσης περιέχουν φολικό οξύ και υδατάνθρακες (9γρ ανα μερίδα των 30γρ).

Φουντούκια: το σύμβολο της υγείας

Περιέχουν «καλά» λιπαρά οξέα, τα οποία δρουν ευεργετικά στα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα και συμβάλλουν στο γλυκαιμικό έλεγχο ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ. Περιέχουν επίσης μικρή ποσότητα πρωτεΐνης και υδατανθράκων, καθώς και ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο και φώσφορο.

 

Φυστίκια: ο θησαυρός της Αίγινας

Περιέχουν υψηλή ποσότητα πρωτεΐνης και αντιοξειδωτικού σεληνίου, το οποίο προστατεύει από διαφορές μορφές καρκίνου, όπως του προστάτη, του παχέος εντέρου και του πνεύμονα. Επίσης περιέχουν φυτοστερόλες σε μεγαλύτερη ποσότητα από τα καρύδια, οι οποίες μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα. Άλλα συστατικά που περιέχουν είναι ο φώσφορος, το κάλιο, το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το χρώμιο. 

 

Θερμιδική αξία σε 100γρ ξηρών καρπών
Αμύγδαλα Ηλιόσποροι Καρύδια Κάσιους Φουντούκια Φυστίκια Αιγίνης
591 632 646 711 596

 

Σημείωση: οι παραπάνω ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία μας είναι στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής με βάση το Μεσογειακό πρότυπο και είναι προτιμότερο να καταναλώνονται ανάλατοι.

Διαφήμιση