Αρχική Special Topics Νέα μελέτη: “Βάλσαμο” η φύση στις ψυχές των παιδιών

Νέα μελέτη: “Βάλσαμο” η φύση στις ψυχές των παιδιών

Λιγότερα συναισθηματικά προβλήματα έχον τα παιδιά που μεγαλώνουν στο πράσινο και ζώντας πιο κοντά στη φύση και μακριά από τους περιορισμούς που το αστικό περιβάλλον επιβάλλει στους ανθρώπους.  

0
άθληση - αθλητικές - φύση - περιβάλλον
Διαφήμιση

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της νέας μελέτης που δείχνει ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας που ζουν σε περιοχές με πράσινο και πιο κοντά στη φύση έχουν λιγότερα συναισθηματικά προβλήματα! Μάλιστα, οι ηλικίες αυτές, 2 – 5 ετών, είναι καθοριστικές για την διαμόρφωση της συμπεριφοράς των παιδιών και στην μετέπειτα σχολική τους ζωή.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, τα παιδιά που ζουν από τη γέννησή τους σε περιοχές με πράσινο (δάση, πάρκα, αυλές), μπορεί να αντιμετωπίζουν λιγότερα συναισθηματικά προβλήματα μεταξύ των ηλικιών 2-5 ετών.

Οι ερευνητές του προγράμματος ECHO (Environmental Influences on Child Health Outcomes) των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ ανέλυσαν πληροφορίες από γονείς σχετικά με τη συμπεριφορά των παιδιών τους από τις ηλικίες δύο έως έντεκα ετών.

Συνδύασαν τα δεδομένα με τη διεύθυνση κατοικίας της οικογένειας όταν γεννήθηκε το παιδί και δορυφορικά δεδομένα για την πυκνότητα της βλάστησης γύρω από τα σπίτια τους. Τα δεδομένα αφορούσαν σε 2.103 παιδιά που γεννήθηκαν το χρονικό διάστημα 2007-2013 και τα οποία ζούσαν σε 41 πολιτείες των ΗΠΑ.

Όπως διαπίστωσαν στην ανάλυσή τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «JAMA Network Open», τα υψηλότερα επίπεδα χώρων πρασίνου σε απόσταση έως και ενός χιλιομέτρου από το σπίτι ενός παιδιού συνδέονταν με χαμηλότερα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης στις ηλικίες από δύο έως πέντε ετών. Η συσχέτιση παρέμεινε ακόμα και όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν το φύλο του παιδιού, την εκπαίδευση των γονέων, την ηλικία τους κατά τη γέννηση και την κοινωνικοοικονομική ευπάθεια της γειτονιάς.

flowers 8297333 1280

Οι ηλικίες αυτές, 2 – 5 ετών, είναι καθοριστικές για την διαμόρφωση της συμπεριφοράς των παιδιών και στην μετέπειτα σχολική τους ζωή.

Αντίθετα, οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν σημαντική συσχέτιση μεταξύ του χώρου πρασίνου γύρω από το σπίτι και των συμπτωμάτων ψυχικής υγείας σε μεταγενέστερα παιδικά χρόνια, στις ηλικίες 6-11 ετών, οπότε τα παιδιά περνούν περισσότερο χρόνο στο σχολείο.

Η μελέτη θέλει να αναδείξει πως όχι απλά η έκθεση των παιδιών σε χώρους πράσινου είναι επωφελής για την σωματική υγεία, αλλά είναι σημαντική και για την ψυχική υγεία των παιδιών.

Διαφήμιση