Αρχική Υγεία - Διατροφή Γεύματα εκτός σπιτιού: τα tips που χρειάζεσαι

Γεύματα εκτός σπιτιού: τα tips που χρειάζεσαι

Πολλές φορές, είτε λόγω του φορτωμένου προγράμματος, είτε επειδή αποτελεί μία μορφή διασκέδασης, επιλέγουμε να κάνουμε κάποιο γεύμα εκτός σπιτιού. Ωστόσο, όταν τα γεύματα που κάνουμε έξω γίνονται συχνά μπορούν να οδηγήσουν στην αύξηση του βάρους, καθώς τα φαγητά δεν είναι μαγειρεμένα όπως τα φτιάχνουμε εμείς στο σπίτι μας και περιέχουν πολλές κρυμμένες θερμίδες.

0
Φαγητό εκτός σπιτιού
Διαφήμιση

Σε ένα γεύμα εκτός σπιτιού, συχνά παρασυρόμαστε από την παρέα, παραγγέλνουμε περισσότερα πιάτα ή καταναλώνουμε μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που χρειαζόμαστε. Ποιες είναι όμως οι καλύτερες επιλογές όταν κάνουμε ένα γεύμα εκτός σπιτιού, σε ένα φιλικό σπίτι, ή σε ένα εστιατόριο;

Συντάκτης: Επιστημονική ομάδα Nutrimed

Οδηγίες προς …ναυτιλλομένους

Όταν το γεύμα που θα κάνουμε πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε κάποιο χώρο εκτός σπιτιού:

  • Απόφυγε την παγίδα να μείνεις νηστικός όλη την ημέρα επειδή ξέρεις ότι θα βγεις για φαγητό.
  • Σχεδίασε, από πριν στο μυαλό σου, τι θα φας στο εστιατόριο, για να μην παρασυρθείς από τις πολλές και συχνά θερμιδογόνες επιλογές του μενού. Μπες στο διαδίκτυο και ψάξε για το μενού του εστιατορίου.
  • Μην παρασύρεσαι από τις ελκυστικές περιγραφές των γευμάτων των μενού, όπως “τρυφερό”, “ ζουμερό”,τραγανιστό” κα πολλά άλλα. Έχει βρεθεί ότι τέτοιες περιγραφές αυξάνουν τις πωλήσεις αυτών των πιάτων κατά 23%. Μείνε πιστός σε αυτό που πραγματικά θέλεις εσύ να φας.
  • Στο εστιατόριο, σε κάποιο μπουφέ ή σε φιλικό σπίτι, καλό είναι να γεμίσεις το πιάτο σου μια φορά με τις τροφές που θέλεις να καταναλώσεις, χωρίς να τσιμπολογάς από τα διάφορα πιάτα, που θα βρίσκονται πάνω στο τραπέζι.
  • Εάν πρόκειται να γευματίσεις με κάποιο φιλικό πρόσωπο ή με τον/την σύντροφο σου, μπορείτε να επιλέξετε μαζί ένα κυρίως πιάτο το οποίο και θα μοιραστείτε και να προσθέσετε 1-2 ορεκτικά και μια σαλάτα που δεν θα είναι τόσο επιβαρυμένα σε θερμίδες, ώστε να είναι σίγουρο πως δεν θα παρασυρθείς.
  • Σε κάθε περίπτωση, φρόντισε να ακολουθείς τον κανόνα του πιάτου δηλαδή να γεμίσεις το μισό πιάτο με μία γενναία ποσότητα σαλάτας, και στο υπόλοιπο μισό μία μορφή ψητής πρωτεΐνης και αμύλου. (π.χ. κοτόπουλο, κόκκινο κρέας, ψάρι και ρύζι, μακαρόνι, πατάτα ψητή ή ψωμί).
  • Νιώσε την κάθε μπουκιά σου. Προσπάθησε να νιώσεις τη γεύση του αλατιού, τη μυρωδιά και τη γεύση των μπαχαρικών, την αίσθηση του λίπους…. με άλλα λόγια τη νοστιμιά της κάθε μπουκιάς σου.
  • Προσοχή στο αλκοόλ, καθώς είναι πιθανό να μας φορτώσει με αρκετές θερμίδες. Η καλύτερη επιλογή είναι 1-2 ποτηράκια κρασί ή μπύρα. Επιπλέον μπορείς να επιλέξεις κάποιο αναψυκτικό light ή σόδα τα οποία είτε θα τα πίνεις ενδιάμεσα είτε θα τα προσθέσεις στο κρασί σου για να διαρκέσει περισσότερο.
  • Δεν είναι ανάγκη να τελειώσεις το γεύμα σου. Από τη στιγμή που έχεις χορτάσει, ζήτησε αυτό που θα περισσέψει να σου το πακετάρουν και να το πάρεις μαζί σου.
  • Όταν φτάσει η ώρα για επιδόρπιο, αντί να το αποφύγεις μπορείς να ζητήσεις να σερβίρουν φρούτα ή να αρκεστείς σε 1-2 κουταλιές από οποιοδήποτε γλυκό για να πάρεις τη γεύση.
  • Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να γευματίζεις αργά, μασώντας καλά την τροφή σου και να απολαύσεις τόσο το γεύμα όσο και την παρέα σου.
  • Τέλος, όταν το γεύμα σου πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε κάποιο φιλικό σπίτι, ενδεχομένως να μη μπορείς να επιλέξεις κάποιο φαγητό που να είναι πιο ελαφρύ. Σε αυτή τη περίπτωση δίνεις έμφαση στη σαλάτα, καταναλώνοντας άφθονη ποσότητα και μπορείς να ζητήσεις μια μικρότερη μερίδα από το φαγητό. Όσον αφορά το γλυκό, μπορείς να αρκεστείς σε ένα πιο μικρό κομμάτι. Φυσικά εάν υπάρχει η δυνατότητα, μπορείς και να το αποφύγεις ζητώντας να το πάρεις μαζί σου για να το καταναλώσεις αργότερα, χωρίς να προσβάλλεις τον οικοδεσπότη.

Διαβάστε άλλα χρήσιμα άρθρα της Nutrimed:

Διαφήμιση