Αρχική Υγεία - Διατροφή Πρωινό στην εφηβεία: απαντάμε σε βασικά ερωτήματα (μέρος 1ο)

Πρωινό στην εφηβεία: απαντάμε σε βασικά ερωτήματα (μέρος 1ο)

0
rachel park hrlvr2ZlUNk unsplash
Διαφήμιση

Το πρωινό είναι ένα σημαντικό γεύμα για το σωστό ξεκίνημα της ημέρας ενός εφήβου και έχει πολλαπλά οφέλη τόσο για την πρόοδό του στο σχολείο όσο και για την υγεία του.

Συντάκτες: Επιστημονική ομάδα Nutrimed

Για ποιους λόγους συστήνεται να τρώνε πρωινό οι έφηβοι;

  • Ένα σημαντικό όφελος του πρωινού είναι η ενίσχυση της συγκέντρωσης, της μνήμης και της απόδοσης στα μαθήματα. Η συστηματική κατανάλωση ενός υγιεινού πρωινού αφενός παρέχει άμεσα ενέργεια που είναι απαραίτητη «τροφή» για τον εγκέφαλο και αφετέρου εξασφαλίζει τη διατροφική πρόσληψη πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, για την καλύτερη πνευματική λειτουργία.
  • Παράλληλα, η κατανάλωση πρωινού είναι σημαντική για την αποφυγή της πείνας και της υπογλυκαιμίας που σχετίζονται με προβλήματα τόσο συμπεριφοράς στην τάξη όσο και μαθησιακής απόδοσης.
  • Δεδομένων των επιδημικών διαστάσεων που έχει λάβει η εμφάνιση της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας στις μέρες μας, αξιοσημείωτος είναι και ο ρόλος του πρωινού στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους. Η κατανάλωση ενός υγιεινού πρωινού αυξάνει το αίσθημα κορεσμού και οδηγεί στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Γιατί οι έφηβοι παραλείπουν το πρωινό;

Ένα μεγάλο ποσοστό εφήβων παραλείπει το πρωινό γεύμα. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που το παραλείπουν, αναφέρει ότι ο βασικός λόγος παράλειψής του είναι η έλλειψη χρόνου, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό αναφέρει ότι δεν έχει όρεξη το πρωί ή ότι δεν μπορεί να φάει νωρίς το πρωί. Επίσης, ένα σημαντικό ποσοστό των εφήβων που δεν καταναλώνει καθημερινά πρωινό αναφέρει ότι δεν υπάρχει πάντα διαθέσιμο πρωινό στο σπίτι ή ότι δεν τρώνε ποτέ πρωινό με τους γονείς τους.

Πώς θα βοηθήσω το παιδί μου να τρώει πρωινό;

Δε χρειάζεται να επιβάλετε τη γνώμη σας στο παιδί σας. Οι συνήθειές του μπορούν να επηρεαστούν από τις δυνατότητες που του παρέχετε και τη δική σας συμπεριφορά όσον αφορά στο πρωινό γεύμα. Γι’ αυτό θυμηθείτε: τρώτε και εσείς καθημερινά υγιεινό πρωινό! Αν είναι εφικτό καθίστε μαζί με το παιδί σας για πρωινό. Αλλιώς μπορείτε να ετοιμάσετε κάτι για το δρόμο πριν φύγετε από το σπίτι. Το παιδί σας μπορεί να υιοθετήσει αυτήν τη συμπεριφορά και να καταναλώνει πρωινό όπως εσείς, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο να εμφανίσει αυξημένο σωματικό βάρος.

 

Διαβάστε άρθρα της Nutrimed:

Διαφήμιση