Αρχική Έξυπνα & Οικονομικά Όχι στα απολυμαντικά της πανδημίας- Ναι στο σαπούνι

Όχι στα απολυμαντικά της πανδημίας- Ναι στο σαπούνι

0
Πλύσιμο χεριών, απολυμαντικά, αντισηπτικά
Διαφήμιση

 

Επιστροφή στις παλιές καλές συνήθειες συστήνουν πλέον οι επιστήμονες για τον καθαρισμό χεριών και επιφανειών μετά την αποδρομή  της πανδημίας του κορονοϊού. Η προτροπή είναι “χρησιμοποιήστε σαπούνι και ήπια απορρυπαντικά” σύμφωνα με την  επιστημονική επιθεώρηση Environmental Science and Technology.

Αιτία?

Οι ενώσεις που περιέχουν πολλά αντισηπτικά υγρά, σπρέι ή μαντιλάκια, που ήταν απαραίτητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενδέχεται να περιέχουν ουσίες που προκαλούν από προβλήματα στην αναπαραγωγική υγεία, έως και αύξηση βάρους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη για τα απολυμαντικά που περιέχουν ενώσεις τεταρτοταγούς αμμωνίου (QAC), υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα για την ασφάλεια και την καταλληλότητά τους.

Εργαστηριακές μελέτες που έχουν γίνει σε πειραματόζωα, καταδεικνύουν ότι μπορεί να είναι τοξικά για την αναπτυξιακή και την αναπαραγωγική υγεία, ενώ μπορεί να συμβάλουν στην αύξηση βάρους (διαταραχή της μεταβολικής υγείας), όπως υπογραμμίζει το The Conversation.

Επίσης, σε μελέτες έχει βρεθεί ότι υπάρχει σχέση μεταξύ των QACs και ασθενειών όπως άσθμα, δερματίτιδα και φλεγμονή.

Aντισηπτικά 640x405

Μικροβιακή αντοχή

Στο ίδιο πλαίσιο, υπάρχουν στοιχεία ότι τα απολυμαντικά που περιέχουν αυτές τις ουσίες, συμβάλλουν στην ανθεκτικότητα των μικροβίων, καθιστώντας ορισμένα είδη βακτηρίων ανθεκτικά τόσο στα ίδια τα απολυμαντικά, όσο και σε αντιβιοτικά. Κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται να συμβάλουν στη μικροβιακή αντοχή, η οποία είναι βασική αιτία θανάτου χιλιάδων ανθρώπων κάθε χρόνο στον κόσμο.
«Τα απολυμαντικά μαντηλάκια που περιέχουν QAC χρησιμοποιούνται συχνά στα σχολικά θρανία, στα τραπέζια εξέτασης των νοσοκομείων και στα σπίτια, όπου παραμένουν σε αυτές τις επιφάνειες και στον αέρα», εξηγεί η Κόρτνεϊ Κάριγκναν, επίκουρη καθηγήτρια στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και μία από τους συγγραφείς της μελέτης. Όπως προσθέτει η ίδια, «συνιστούμε τον τακτικό καθαρισμό με σαπούνι και νερό και την απολύμανση μόνο όταν χρειάζεται, με ασφαλέστερα προϊόντα».
Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, τα χημικά αυτά ίσως έχουν αρνητικές οικολογικές επιπτώσεις, καθώς ενδέχεται να προκαλέσουν οξεία και χρόνια τοξικότητα σε ευαίσθητους υδρόβιους οργανισμούς.

Κατόπιν τούτων, επιστρέφουμε στις παλιές σας συνήθειες , δηλαδή στο σαπούνι και τα ήπια απορρυπαντικά και δεν χρησιμοποιούμε απολυμαντικά χεριών και επιφανειών σε σπίτια, σχολεία κ.λπ.Μπορει να ήταν σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, τώρα όμως δεν… τα χρειαζόμαστε.

Διαβάστε επίσηςΜένουμε σπίτι» και φτιάχνουμε αντισηπτικά – Δείτε πώς

Διαφήμιση