Αρχική Υγεία - Διατροφή Ολική άλεση μετά τις γιορτές

Ολική άλεση μετά τις γιορτές

0
Ολική άλεση - ψωμί
Εικόνα: UNSPLASH/Wesual Click
Διαφήμιση

Της Τσικνή Χρυσούλας*

Πέρασαν οι γιορτές και αισθάνεστε την ανάγκη να πάρετε μια βαθιά ανάσα για να χωρέσετε στο τζιν σας; Ήρθε η ώρα να γυρίσετε την πλάτη στο άστατο τσιμπολόγημα και τις υπερβολές.

Αλήθεια, ποιο είναι το πρώτο βήμα που χρειάζεται να κάνετε προκειμένου να επανέλθετε σταδιακά σε έναν ισορροπημένο τρόπο διατροφής; 

Κάντε φίλο σας την ολική άλεση!

Τα προϊόντα ολικής άλεσης αποτελούν μία έξυπνη επιλογή για να αρχίσετε να φέρνετε ξανά σε ισορροπία τη διατροφή σας. Έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, συστατικά που ανήκουν στην κατηγορία των υδατανθράκων χωρίς να αποδίδουν θερμίδες, περνούν ανέπαφες τον εντερικό σωλήνα και τελικά εγκαθίστανται στο παχύ έντερο.

Οι φυτικές ίνες καθυστερούν την πέψη των τροφών που καταναλώνουμε, κρατούν γεμάτο το στομάχι μας για περισσότερη ώρα και έτσι προκαλούν αύξηση στην παραγωγή χολοκυστοκινίνης, μίας ορμόνης που μειώνει την όρεξη. Ακόμα, λόγω του ότι καθυστερούν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών δεν αφήνουν τη γλυκόζη του αίματος να αυξηθεί απότομα οπότε μειώνουν την αίσθηση της λιγούρας και κατ’ επέκταση το άσκοπο και συνήθως «τσουχτερό» θερμιδικά τσιμπολόγημα.

Μέσω αυτών των μηχανισμών, λοιπόν, τα προϊόντα ολικής άλεσης αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού και οδηγούν στην κατανάλωση μικρότερης ποσότητας φαγητού, περιορίζοντας έτσι και τη συνολική πρόσληψη θερμίδων.

Επιπλέον, βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου, καθώς ιδιαίτερα όταν συνοδεύονται από επαρκή πρόσληψη υγρών συμβάλλουν στη μείωση της δυσκοιλιότητας και μας απαλλάσσουν από το ενοχλητικό αίσθημα της δυσφορίας και του φουσκώματος. 

Πώς θα αναγνωρίσετε τα προϊόντα ολικής άλεσης και πώς θα τα εντάξετε στη διατροφή σας;

Θυμηθείτε ότι ένας έξυπνος τρόπος για να εντάξετε την ολική άλεση στη διατροφή σας είναι απλά…να συμπεριλάβετε στις λίστες του Super Market ολικής αλέσεως προϊόντα.

Πριν φύγετε λοιπόν για τα ψώνια σας, καταγράψτε τις ελλείψεις του σπιτιού και εφοδιαστείτε με τρόφιμα όπως οι φρυγανιές, τα παξιμάδια, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά πρωινού, τις μπάρες δημητριακών ολικής αλέσεως και αγοράστε αλεύρι ολικής αλέσεως για τις γλυκές και όχι μόνο παρασκευές.

Επιπλέον, δώστε βάση στις ετικέτες των τροφίμων, ώστε να μπορέσετε να αναγνωρίσετε τα προϊόντα ολικής άλεσης. Χρειάζεται προσοχή καθώς κυκλοφορούν αρκετά προϊόντα με επισημάνσεις όπως «πολύσπορο», «επτάσπορο», «100% σιτάρι».

Ωστόσο, ούτε αυτές οι ονομασίες αλλά ούτε και το χρώμα του τροφίμου αποτελούν απαραίτητα ενδείξεις ότι τα προϊόντα είναι ολικής άλεσης. Έτσι, φτάνοντας στα ράφια του super market επιλέξτε τρόφιμα που φέρουν την ένδειξη «ολικής αλέσεως» όπως για παράδειγμα τα δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως.

Επίσης, αναζητήστε στις ετικέτες των τροφίμων ή στην εξωτερική συσκευασία λέξεις κλειδιά όπως «καστανό ρύζι», «πλιγούρι», «φαγόπυρος», «πλιγούρι βρώμης», «ολόκληρη βρώμη», «ολόκληρη σίκαλη», «άγριο ρύζι» κ.ο.κ. για να σιγουρευτείτε ότι το συγκεκριμένο προϊόν είναι ολικής άλεσης.

tsikni*H Τσικνή Χρυσούλα είναι Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος -MSc στον τομέα «Εφαρμοσμένη Διαιτολογία και Διατροφή» με κατεύθυνση την Κλινική Διατροφή (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών), Επιστημονικός συνεργάτης Nutrimed

Διαβάστε άρθρα της Nutrimed:

Διαφήμιση