Αρχική Υγεία - Διατροφή Υδατάνθρακες: Το εισιτήριο για την ευεξία σας από τη Nutrimed

Υδατάνθρακες: Το εισιτήριο για την ευεξία σας από τη Nutrimed

0
priscilla du preez 9 ixPIHsf1A unsplash
Διαφήμιση

Οι υδατάνθρακες είναι ίσως το πιο παρεξηγημένο μακροθρεπτικό συστατικό της διατροφής μας, που όμως είναι τόσο απαραίτητο! Μάλιστα, πρέπει να καλύπτει περίπου το 50% της ενέργειας που προσλαμβάνουμε καθημερινά. Κύρια ομάδα τροφίμων που συναντάμε τους υδατάνθρακες είναι η ομάδα των δημητριακών, η οποία αποτελεί και τη θεμέλια βάση της Μεσογειακής πυραμίδας.

Συντάκτες: Επιστημονική ομάδα Nutrimed

 

Γιατί όμως οι υδατάνθρακες είναι τόσο σημαντικοί;

Είναι τόσο σημαντικοί γιατί πολύ απλά είναι το κυριότερο ενεργειακό “νόμισμα” του οργανισμού. Αποτελούν, δηλαδή, την πηγή ενέργειας που χρησιμοποιεί άμεσα το σώμα μας για να λειτουργήσει. Η μεγάλη διατροφική τους αξία γίνεται εύκολα αντιληπτή αν αναλογιστείτε  ότι υπάρχουν όργανα, όπως είναι ο εγκέφαλος, τα ερυθροκύτταρα και οι μύες που χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο τους υδατάνθρακες σαν ενεργειακό καύσιμο.

Έτσι, καταλαβαίνουμε πιο εύκολα γιατί οι υδατάνθρακες αποτελούν τον κινητήριο μοχλό του σώματός μας, όποια δραστηριότητα και αν θέλουμε να κάνουμε!

Όμως….

Οι περισσότεροι από εμάς μόλις ακούσουμε τη λέξη υδατάνθρακες θα σκεφτούμε κάτι γλυκό και παχυντικό. Με αποτέλεσμα να είναι ίσως ένα από τα πιο παρεξηγημένα συστατικά της διατροφής μας που όλοι προσπαθούν να ‘κόψουν’.

Όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Το αν θα πάρουμε βάρος εξαρτάται από την ποσότητα των τροφίμων που θα καταναλώσουμε, δηλαδή το αν θα προσλάβουμε συνολικά περισσότερες θερμίδες από όσες ξοδεύουμε, και όχι από το ίδιο το τρόφιμο αυτό κάθε αυτό. Επιπλέον, έχει σημασία και τι άλλο συστατικό συνοδεύει το τρόφιμο που καταναλώνουμε. Για παράδειγμα, αναρωτιέστε ποτέ πόσα λιπαρά, άρα και ‘κρυφές θερμίδες’ περιέχονται σε κάποια από τα δημητριακά πρωινού ή στο τυρί που επιλέγετε;

priscilla du preez 9 ixPIHsf1A unsplash

Ποιους υδατάνθρακες να προτιμήσω;

Οι υδατάνθρακες χωρίζονται κυρίως σε 2 κατηγορίες, στους απλούς και στους σύνθετους. Όμως, οι σύνθετοι υδατάνθρακες, όπως αυτοί που περιέχονται στα τρόφιμα ολικής άλεσης (που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία) π.χ δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης, είναι αυτοί που θα ρυθμίσουν καλύτερα την όρεξη και τη διάθεσή μας για τσιμπολόγημα παρέχοντας παράλληλα και πολλές άλλες ευεργετικές ιδιότητες στον οργανισμό.

Κάποιες από αυτές είναι:

  • Ρυθμίζουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Η καθημερινή κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης συμβάλει στη μείωση του κινδύνου για σακχαρώδη διαβήτη έως και 30%

  • Μειώνουν το κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις και εγκεφαλικά.

Πρόσφατες έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η ένταξη προϊόντων ολικής άλεσης στο καθημερινό διαιτολόγιο μειώνει τα καρδιαγγειακά προβλήματα έως 28% και το κίνδυνο ενός εγκεφαλικού επεισοδίου έως και 36%

  • Βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου λόγω του ότι είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.
  • Δίνουν ενέργεια κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Επίσης, στα επεξεργασμένα τρόφιμα αφαιρείται περίπου το 40% του καρπού τους με αποτέλεσμα να έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα. Αντίθετα, τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι πλούσια σε αυτά τα συστατικά, γι΄αυτό και συστήνεται η αύξηση της κατανάλωσης δημητριακών ολικής άλεσης και η αντικατάσταση των επεξεργασμένων με μην επεξεργασμένα τρόφιμα.

Γι’ αυτό μην απορρίπτετε τους υδατάνθρακες. Επιλέξτε, όμως, κυρίως τους σύνθετους δίνοντας βαρύτητα στα δημητριακά ολικής άλεσης!

Τρόποι να τους εντάξετε στη διατροφή σας:

Στο πρωινό σας: Για εύκολο και υγιεινό πρωινό προτιμήστε δημητριακά από σιτάρι ολικής αλέσεως με 1 ποτήρι άπαχο γάλα ή γιαούρτι.

Σαν σνακ: 1-2 μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης ή κριτσίνια ολικής άλεσης.

Στο μεσημεριανό σας γεύμα και στο δείπνο: Προτιμήστε ψωμί ή φρυγανιές ολικής άλεσης και αντικαταστήσετε το κοινό ρύζι με καστανό και τα ζυμαρικά σας με ζυμαρικά ολικής άλεσης.

Διαβάστε άρθρα της Nutrimed:

Διαφήμιση