Αρχική Special Topics - 2 Τι θα τρώμε το …κοντινό 2040;

Τι θα τρώμε το …κοντινό 2040;

Στο ερώτημα τι θα τρώμε το… κοντινό 2040 η  απάντηση συνδέεται με την τεχνολογία. Θα τρώμε κοτόπουλο που θα  έχει δημιουργηθεί στο εργαστήριο πιθανόν  απο…αρακά ή  ρεβίθια! Σίγουρα όμως θα έχουν δημιυργηθεί προιόντα μίμησης που θα έχουν τη γεύση και την όψη του κοτόπουλου αλλά δεν θα είναι κοτόπουλο!

0
Κρέας στο εργαστήριο
Διαφήμιση

Το μέλλον των τροφίμων αλλά και το πώς φανταζόμαστε τα γεύματα το 2040 βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης στο πλαίσιο του 8ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς στις 26 – 29 Απριλίου υπό την Αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Μιλώντας η Αντωνία Τριχοπούλου, Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας,  ανέφερε  ότι για να μπορέσουμε να κάνουμε ένα προγραμματισμό για την δημόσια υγεία θα πρέπει να δούμε “πού πάμε”. «Η τεχνητή νοημοσύνη θα δεσπόζει και θα αλλάξει τις επόμενες γενιές. Δεν έχει συμβεί τέτοια επανάσταση στην ανθρωπότητα. Το ζούμε αλλά δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει». Στη συνέχεια μίλησε για την κλιματική αλλαγή, λέγοντας ότι «είναι στο χέρι μας να αντιδράσουμε και να επιδράσουμε στην κλιματική αλλαγή», ενώ τόνισε τη σημασία της μεσογειακής διατροφής.

mesogeiak

«Η μεσογειακή διατροφή δεν είναι μόνο θέμα υγείας αλλά είναι και μία διατροφή βιώσιμη. Έχει παράδοση, έχει πολιτισμό και είναι, αν όχι η καλύτερη, σίγουρα μία από τις καλύτερες διατροφές και μας ανήκει». Όπως εξήγησε «είναι βιώσιμη, φυτική με χαμηλό αποτύπωμα νερού και την οποία εμείς την εγκαταλείπουμε».

Από την πλευρά της η Ιωάννα Μελικίδου, Υπεύθυνη Έρευνας & Ανάπτυξης της KONVA SA, τόνισε ότι οι αλλαγές που περιμένουμε να δούμε σε προϊόντα στο πιάτο και στο ράφι το 2040 δεν είναι μακριά από αυτό που έχουμε σήμερα, αρκεί να το συνειδητοποιήσουμε. Όπως ανέφερε, μία βασική αλλαγή έχει να κάνει με τη χρήση πρώτων υλών για παραγωγή βιομηχανικών προϊόντων. «Δημιουργούνται κατηγορίες φυτικών προϊόντων με τη χρήση πρώτων υλών που έχουμε αλλά και αναπτύσσονται, όπως αρακάς, όσπρια, ρεβίθια, φακές, φάβα για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε προϊόντα μίμησης, όπως για παράδειγμα ενός φιλέτου κοτόπουλο.

14cellular meat 5 videoSixteenByNineJumbo1600 v2
Σωταρισμένο στήθος κοτόπουλου που …αναπτύχθηκε σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες από λίγα κύτταρα μέσα σε εργαστήριο. Πηγή: Gabriela Hasbun για τους The New York Times

Απαντώντας η ίδια στο ερώτηματι θα τρωμε το 2040, τόνισε οτι θα έχουμε δημιουργήσει ένα αντίγραφο τέτοιο, που θα καλύπτει το πώς φαίνεται και πώς μυρίζει αλλά και το διατροφικό κομμάτι». Στη συνέχεια εστίασε στα φυτικά προϊόντα. «Θα τα βάλουμε στη βιομηχανία, θα τα αξιοποιήσουμε και θα προκύψουν νέες κατηγορίες προϊόντων. Ήδη έχουμε μπει σε διαδικασία να υπάρχουν αλλαγές στη συσκευασία, με συσκευασίες φιλικές στο περιβάλλον ακόμα και βρώσιμες, αλλά και έξυπνες» εξήγησε. «Ακόμα με σκανάρισμα της συσκευασίας θα μπορεί κάποιος να μαθαίνει από που είναι και από πού προέρχεται η πρώτη ύλη, τη διαδρομή της αλλά και τη διαδικασία παραγωγής της».

Αυγό απο κυτταρική κτηνοτροφία

Ο Αλέξανδρος Κουρής, Ιδρυτής και Ιδιοκτήτης της «NISSOS BEER» ανέφερε ότι «το 2040 θα είναι η δεκαετία των εναλλακτικών τροφίμων. “Τα plant based” θα είναι δημοφιλή αλλά θα έχουμε και μία νέα κτηνοτροφία την κυτταρική κτηνοτροφία. Ήδη έχουμε κοτόπουλο που έχει παραχθεί από καλλιέργεια βλαστοκυττάρων.

Screenshot 1

Θα δούμε πρωτεΐνες όπως το αυγό, να παράγεται από διαδικασίες ζυμώσεων ακριβείας, κι αυτά τα τρόφιμα θα μας δώσουν ευκαιρία να παράξουμε την ζωική πρωτεΐνη που ζητάει ο κόσμος αλλά με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και μικρότερο κόστος». Το 2040 θα ήταν η δεκαετία που ο Ιπποκράτης θα ήταν πολύ ικανοποιημένος αν την έβλεπε, σχολίασε. «Μέχρι το 2040 η βιομηχανία θα απαλλαχθεί από το περιττό που βαραίνει τον πλανήτη, μικρότερη συσκευασία και πιο φιλική».

Συντονιστής της συζήτησης στο συγκεκριμένο πάνελ στο πλαίσιο του 8ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ήταν ο δημοσιογράφος Νεκτάριος Νότης, Ιδρυτής και  της Notice Content and Services.

 

 

 

 

Διαφήμιση