Αρχική Υγεία - Διατροφή Περιττά κιλά: Οι κίνδυνοι για την υγεία του ανθρώπου

Περιττά κιλά: Οι κίνδυνοι για την υγεία του ανθρώπου

0
Κιλά - Φαγητό
Διαφήμιση

Έχετε μερικά κιλά παραπάνω και πολλοί από εσάς ρωτάτε: Είναι αυτό επικίνδυνο για την υγεία μου; 

Η ερώτηση αυτή πρέπει να απαντηθεί εξατομικευμένα για κάθε άνθρωπο, διότι οι επιπτώσεις εξαρτώνται από τον αριθμό των υπεράριθμων κιλών, την κληρονομικότητα, τον μεταβολισμό, την ηλικία, τα συμπαρομαρτούντα νοσήματα, τις συνήθειες της καθημερινότητας (π.χ. κάπνισμα), τον τύπο της κατανομής του βάρους (εάν τα κιλά συσσωρεύονται στην κοιλιά είναι πιο βλαπτικά από τα κιλά που συσσωρεύονται στους γοφούς). 

Δείκτης Μάζας Σώματος

Εάν ωστόσο ο δείκτης μάζας σώματός σας ΒΜΙ (ΔΜΣ) που αποτελεί το πηλίκο του βάρους σας (σε χιλιόγραμμα) με το τετράγωνο του ύψους σας (σε μέτρα) είναι πάνω από 27 είναι εξαιρετικά πιθανό να προκαλέσουν πρόβλημα στην υγεία σας.

Στον οργανισμό του υπέρβαρου λαμβάνουν χώρα ιδιαίτερες παθοφυσιολογικές διαταραχές που επιδεινώνονται όσο το υπερβάλλον βάρος αυξάνεται:

Το αυξημένο βάρος καταπονεί σκελετό και μυϊκό σύστημα. Το περίσσιο λίπος κυκλοφορεί στο αίμα, με αποτέλεσμα την αύξηση των λιπιδίων του αίματος και την λιπώδη διήθηση ζωτικών οργάνων. Ο οργανισμός παράγει υπερβολική ποσότητα ινσουλίνης και αυξητικού παράγοντα -1 (IGF-1) με αποτέλεσμα την διατάραξη του μεταβολισμού.

Παρά την αυξημένη ποσότητα ινσουλίνης που κυκλοφορεί στο αίμα του, ο παχύσαρκος δεν μπορεί να επεξεργαστεί σωστά την ινσουλίνη και αναπτύσσει ινσουλινοαντίσταση. Το σάκχαρο, η χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια, το ουρικό οξύ είναι παράμετροι του μεταβολισμού που διαταράσσονται.

Βλάβη

Όταν ή βλάβη του μεταβολισμού υπερβεί ένα συγκεκριμένο όριο που καθορίζεται από σύνθετους κληρονομικούς ιδιοσυστασιακούς παράγοντες και άλλες παραμέτρους υγείας, αναπτύσσονται διαβήτης, απόφραξη αρτηριών από λιπίδια και δυσλειτουργία ζωτικών οργάνων, τα οποία αυτές αρδεύουν, ανάπτυξη θρομβώσεων (π.χ. αθηρωμάτωση θρόμβοι καρδιάς εμφράγματα).

Η καρδιακή αντλία αναγκάζεται να επιτελέσει αυξημένο έργο προσπαθώντας να ωθήσει το αίμα με πίεση σε φορτωμένους από λιπίδια ιστούς με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να εξαντληθεί. Ανάλογη υπερπροσπάθεια καταβάλλει και το αναπνευστικό σύστημα.

Για ένα άτομο με δείκτη μάζας σώματος BMI 25-28,9 kg / m 2 , ο σχετικός κίνδυνος για στεφανιαία νόσο είναι 1,72 ενώ με BMI άνω του 33 kg / m 2 , ο σχετικός κίνδυνος είναι 3,44(πηγή: https://emedicine.medscape.com/ ). Ανάλογες συσχετίσεις με την παχυσαρκία έχει η χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Κατά την διάρκεια του ύπνου οπότε υπάρχει φυσιολογικώς, μείωση του μυϊκού τόνου των αναπνευστικών οδών λόγω ύπνου, το φαινόμενο στον παχύσαρκο επιδεινώνεται με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία στην δίοδο του οξυγόνου, μείωση της ποιότητας του ύπνου, μειωμένη ανάκτηση της ενεργειακής εφεδρείας του σώματος κατά την διάρκεια της νύχτας.

Τα λιπώδη κύτταρα παράγουν  ορμόνες που μπορούν να διεγείρουν ή να αναστείλουν την κυτταρική ανάπτυξη όγκων όπως οι αδιποκίνες.  Οι παχύσαρκοι άνθρωποι αναπτύσσουν χρόνια φλεγμονή λόγω φλεγμονωδών ουσιών που εκκρίνει ο λιπώδης ιστός. Οι φλεγμονώδεις ουσίες αλλοιώνουν τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος που έχει κομβικό ρόλο στην άμυνα έναντι ιών μικροβίων και στην εξουδετέρωση καρκινογόνων ουσιών με αποτέλεσμα ο παχύσαρκος να έχει μεγαλύτερη επιρρέπεια σε καρκινώματα και σοβαρές επιπλοκές από λοιμώξεις.

Ο λιπώδης ιστός παράγει υπερβολικές ποσότητες οιστρογόνων, που διαταράσσουν την ορμονική ισορροπία και την γονιμότητα του σώματος. 

Όσο αυξάνονται τα περιττά κιλά σας έχετε αυξημένο κίνδυνο να προσβληθείτε από:

 • Υψηλή χοληστερίνη, τριγλυκερίδια
 • Υψηλό ουρικό οξύ
 • Διαβήτη τύπου 2
 • Υψηλή πίεση αίματος
 • Καρδιοπάθειες
 • Εγκεφαλικά επεισόδια
 • Λοιμώξεις
 • Προβλήματα ανοσοποιητικού συστήματος
 • Καρκίνο
 • Άπνοια ύπνου, προβλήματα αναπνοής
 • Οστεοαρθρίτιδα
 • Λιπώδες ήπαρ
 • Νεφρική νόσο
 • Προβλήματα εγκυμοσύνης
 • Στειρότητα
 • Διαταραχές εμμήνου ρήσεως
 • Στυτικά προβλήματα
 • Νόσο της χοληδόχου κύστης
 • Χρόνια κόπωση
 • Κατάθλιψη

Κατά την διάρκεια της σωστής παθολογικής εξέτασης πρέπει να διερευνηθούν τα αίτια του υπερβολικού βάρους, τα νοσήματα που έχει προκαλέσει στον οργανισμό και να γίνει ακριβής αποτίμηση των σχετικών κινδύνων. 

Τα νοσήματα που σχετίζονται με την παχυσαρκία αναμένεται να λάβουν ανησυχητικές διαστάσεις κατά τα προσεχή χρόνια λόγω της αύξησης των καθιστικών δραστηριοτήτων όχι μόνο κατά την εργασία αλλά και κατά την ψυχαγωγία.

 

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Η Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη είναι Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Facebook: https://www.facebook.com/DrAnastasiaMoschovaki/
Twitter: http://twitter.com/amoschovaki
Links:  http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com
http://systemichypertension.blogspot.com 

Διαβάστε επίσης από την Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη:

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΝίκος Ανδρουλάκης: Zωή χωρίς πολιτισμό, είναι ζωή χωρίς ουρανό
Επόμενο άρθροΑυτό το καλοκαίρι το myWIND App της WIND είναι γεμάτο δώρα