Αρχική Υγεία - Διατροφή Καραντίνα: Πώς αυξάνει τριγλυκερίδια, ζάκχαρο και χοληστερόλη

Καραντίνα: Πώς αυξάνει τριγλυκερίδια, ζάκχαρο και χοληστερόλη

0
κατάθλιψης
Διαφήμιση

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, πως η καραντίνα και η παρατεταμένη παραμονή στο σπίτι μπορεί να επιβαρύνει την κατάσταση της υγείας σας και ιδιαίτερα αν έχετε θέματα με τη ρύθμιση της χοληστερόλης, του ζακχάρου και των τριγκυκεριδίων; Αλλά και πως συνδέονται μεταξύ τους και τι μπορείτε να κάνετε για τον έλεγχό τους;

Η χοληστερόλη ή χοληστερίνη, όπως είναι ευρέως γνωστή, είναι μία χημική ουσία, που αυξάνει στον οργανισμό με την κατανάλωση λιπαρών ουσιών και όταν είναι υπερβολικά αυξημένη κινδυνεύει να προκαλέσει σε βάθος χρόνου αποφράξεις αγγείων ζωτικών οργάνων.

Εκτός από την εξωγενή οδό απορρόφησης της χοληστερόλης των τροφών, η χοληστερόλη συντίθεται και στον οργανισμό. Τα τριγλυκερίδια είναι εστέρες λιπαρών οξέων και γλυκερόλης. Είναι κατεξοχήν η μορφή με την οποία ο οργανισμός αποθηκεύει λίπος στον λιπώδη ιστό, για να το χρησιμοποιήσει σε περιόδους νηστείας.

Όταν τα τριγλυκερίδια είναι υπερβολικά αυξημένα ενδέχεται να προκληθεί παγκρεατίτιδα και αποφράξεις αγγείων.

Το σάκχαρο είναι η πιο άμεση πηγή ενέργειας για το ανθρώπινο σώμα και όταν αυξάνει στο αίμα προκύπτουν προοδευτικά μια σειρά από δυσμενείς συνέπειες για τον οργανισμό που αφορούν σχεδόν όλα τα όργανα όπως είναι η ευπάθεια σε λοιμώξεις, τα καρδιαγγειακά επεισόδια η νεφροπάθεια.

Η καραντίνα βοηθά στην υποτροπή τους

Κατά την διάρκεια της καραντίνας που υποτροπιάζει, η χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια το σάκχαρο κινδυνεύουν να αυξηθούν σε πολλούς ανθρώπους ιδιαίτερα μέσης ηλικίας και ηλικιωμένους. Τα παθολογικά αυτά προβλήματα συχνά προκύπτουν από γενικευμένη μεταβολική διαταραχή που εγκαθίσταται ως συνέπεια παθολογικών καταστάσεων που δημιουργεί ο πολύμηνος ή υποτροπιάζων εγκλεισμός.

Συγκεκριμένα:

  • Πολύ σημαντικός στην ομαλή λειτουργία του κύκλου ύπνου-εγρήγορσης είναι ο ενδογενής κιρκαδιανός βηματοδότης που εντοπίζεται στον υποθάλαμο. Η επίδραση του φωτός είναι καθοριστικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία του βηματοδότη.Η μειωμένη έκθεση στο ηλιακό φως κατά την διάρκεια της ημέρας, συνήθης κατά την καραντίνα ιδιαίτερα σε σκοτεινά διαμερίσματα, προκαλεί σε ευαίσθητα άτομα διαταραχή στην ομαλή έκκριση της μελατονίνης, δυσλειτουργία του βηματοδότη του ύπνου, αυπνία.Η αυπνία με τη σειρά της συνδέεται με βουλιμικές κρίσεις από διαταραγμένη έκκριση λεπτίνης, διαταραχή στη σωστή έκκριση ινσουλίνης, παράγοντες που προκαλούν συνολική μεταβολική διαταραχή και άνοδο χοληστερόλης σακχάρου ή τριγλυκερίδίων.
  • Το stress, η κατάθλιψη, η οικονομική ανασφάλεια, η συνεχής αλληλεπίδραση με τη δυσάρεστη ειδησεογραφία τηλεόρασης διαδικτύου συνήθη κατά την διάρκεια του εγκλεισμού αυξάνουν τις βουλιμικές κρίσεις, την χρήση αλκοόλ καπνού και ψυχοφαρμάκων σε ευαίσθητους ανθρώπους.Η υπερκατανάλωση αλκοόλ και θερμίδων αυξάνουν χοληστερόλη, τριγλυκερίδια,σάκχαρο και τις δυσμενείς τους επιπτώσεις δρώντας συνεργικά με το κάπνισμα. Αρκετά ψυχοφάρμακα μειώνουν το  μεταβολισμό και προκαλούν αύξηση βάρους. Τα προβλήματα επιδεινώνονται από τυχόν δυσλειτουργικές οικογενειακές σχέσεις.


Κατάθλιψη - Άγχος - Ψυχολογία

  • Η μειωμένη κινητικότητα κατά τον εγκλεισμό, η απόσυρση από καθιερωμένες θρησκευτικές ή πολιτιστικές  δραστηριότητες επιδεινώνουν τη μεταβολική δυσλειτουργία.

Αποτέλεσμα είναι η αύξηση σακχάρου, χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μη συμβεί

Τηλεόραση

  • Μην κάνετε την ημέρα νύχτα παρακολουθώντας τηλεόραση βιντεοταινίες ή παίζοντας βιντεοπαιχνίδια. Να έχετε σταθερό ωράριο ύπνου.
  • Απομακρύνετε πηγές φωτός ή ήχου στο υπνοδωμάτιο. Το φως και οι ήχοι επιδρούν δυσμενώς στον βηματοδότη του ύπνου. 
  • Αποφύγετε την παρατεταμένη έκθεση σε μπλε φως. Το μπλε φως εκπέμπεται από οθόνες και μπορεί να διαταράξει την ομαλή έκκριση της μελατονίνης, ουσίας σημαντικής για τον ύπνο.
    περπάτημα πάρκο
  • Συνηθίστε να περπατάτε το πρωί υπό το φως του ήλιου. 
  • Αποφύγετε την έκθεση σε δυσάρεστα ερεθίσματα, ιδιαίτερα όταν αυτά περιλαμβάνουν video  και εικόνες. Η δύναμη της δυσάρεστης εικόνας είναι τεράστια, εκλύει έντονα συναισθήματα φόβου και συσκοτίζει την ορθή κρίση. Προτιμήστε να ενημερώνεστε από εφημερίδες.
  • Μειώστε τη την υπερκατανάλωση καφέ ποτών τύπου cola αλκοόλ. Πείτε όχι σε βαριά γεύματα. Τρώτε τρία τέσσερα γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας, χωρίς να παραλείπετε το πρωινό. Το βραδινό σας πρέπει να είναι το πιο ελαφρό γεύμα της ημέρας και να απέχει τουλάχιστον μία δύο ώρες από τον ύπνο. Επιλέξετε μεσογειακά διατροφικά προγράμματα. Μπορείτε να ελέγξετε την τάση σας να καταφεύγετε σε αλκοόλ και υπερθερμιδικά γεύματα, εάν απομακρύνετε τα ποτά και τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες από το σπίτι. Να έχετε πάντοτε φρέσκα έτοιμα πλυμένα λαχανικά για άμεση κατανάλωση όταν σας πιάνει η ακατανίκητη επιθυμία να ανοίξετε το ψυγείο.

 

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Η Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη είναι Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Facebook: https://www.facebook.com/DrAnastasiaMoschovaki/
Twitter: http://twitter.com/amoschovaki
Links:  http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com
              http://systemichypertension.blogspot.com 

Διαβάστε επίσης από την Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη:

 

Διαφήμιση