Αρχική COVID-19 Θεωρίες γιατρών που διαφωνούν με τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας

Θεωρίες γιατρών που διαφωνούν με τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας

0
θεωρίες διαφωνούντων ιατρών
Διαφήμιση

Ο τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας πέρα από υποστηρικτές έχει και ένα μεγάλο ποσοστό ιατρών που διαφωνούν έντονα με τις ενέργειες που επιβάλλονται. Πρόκειται για μέλη Ιατρικών συλλόγων και μέλη ακαδημαϊκής κοινότητας που διαφοροποιούνται μερικώς ή και συνολικά από την «επίσημη» γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας.

Oι ιατροί αυτοί εστιάζουν την κριτική τους συνήθως σε ένα ή
περισσότερα από τα παρακάτω σημεία:

Υποβάθμιση βασικών αρχών ιατρικής;

  • Αμφισβητούν το κατά πόσον τα εφαρμοζόμενα μαθηματικά μοντέλα ή τα μέτρα είναι ικανά να προβλέψουν τον αριθμό των θανάτων, να επιβραδύνουν την διάδοση του ιού ή να αποτρέψουν μολύνσεις ή αναπόφευκτους θανάτους.
  • Θεωρούν ότι δίδεται μεγάλη έμφαση σε μοντελοποιημένες εργαστηριακές μελέτες στις οποίες δεν είναι δυνατόν να αριθμοποιηθούν όλες οι σύνθετες παράμετροι που αφορούν την αλληλεπίδραση ιών και ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος στις πραγματικές συνθήκες της κοινότητας. Σύμφωνα με την κριτική αυτή δεν γίνονται ή υποβαθμίζονται οι κλασσικές εμπειρικές επιδημιολογικές μελέτες παρατήρησης που πραγματοποιούνται σε πραγματικές συνθήκες στις ανθρώπινες κοινότητες και αποτελούν βασικά εργαλεία της επιστήμης από την εποχή του Ιπποκράτη.
  • Θεωρούν ανεπαρκείς τις έρευνες που αναδεικνύουν   την υψηλή μεταδοτικότητα ασυμπτωματικών ασθενών.
  • Θεωρούν αντιδεοντολογική ιατρικώς τη μεταφορά ηλικιωμένων με πολλαπλά προβλήματα υγείας χωρίς συμπτώματα ή με ήπια συμπτώματα στα νοσοκομεία μόνο και μόνο λόγω θετικού τεστ covid 19 χωρίς την ύπαρξη ενδιάμεσων δομών φροντίδας, λόγω έκθεσής τους σε κίνδυνο από ισχυρά ενδονοσοκομειακά μικρόβια αλλά και αδικαιολόγητης έκθεσης του ιατρικού-νοσηλευτικού δυναμικού και άλλων ασθενών σε κίνδυνο.
  • Θεωρούν αντιδεοντολογική την διασωλήνωση ετοιμόρροπων ηλικιωμένων ή ετοιμόρροπων ασθενών με πολλαπλά προβλήματα υγείας και την δέσμευση πολύτιμων κλινών εντατικής θεραπείας σε χώρες όπου υπάρχει έλλειψη κλινών.
  • Θεωρούν ανεπαρκείς τις έρευνες που αναδεικνύουν   την υψηλή μεταδοτικότητα ασυμπτωματικών ασθενών.

Πόσο θανατηφόρα είναι τελικά η ίωση;

  • Θεωρούν ότι ο ιός είναι στην κλινική πράξη απλώς μια ισχυρή ίωση και λιγότερο θανατηφόρος από ό,τι διαδίδεται λόγω του μεγάλου αριθμού ασυμπτωματικών ασθενών που “διαφεύγουν των στατιστικών θανάτου” που γίνονται σε νοσοκομεία, σε ιατρικές δομές και εργαστήρια.
  • Θεωρούν απαράδεκτο να διαδίδεται ότι ο ιός μεταδίδεται μετά θάνατον, να απαγορεύεται σε συγγενείς να θάψουν τους οικείους τους, να αποτεφρώνονται υποχρεωτικά πτώματα και να μην δίνεται με πλήρη διαφάνεια άδεια σε ανεξάρτητους ιατροδικαστές να διενεργούν νεκροψίες.
  • Θεωρούν λάθος τα εθνικά συστήματα υγείας να εστιάζουν μόνο ή κυρίως στο covid 19, διότι με την πρακτική αυτή πλήττεται η διαχείριση άλλων πιο σοβαρών νοσημάτων.

Διαφωνία για τα ισχύοντα μέτρα

  • Επισημαίνουν ότι η εκπόνηση υποχρεωτικών μέτρων που αντί να έχει αυστηρά περιορισμένο χρονικό ορίζοντα, πλέον έχει παγιωθεί, δημιουργεί κόπωση στον πληθυσμό και κινητοποιεί δυνάμεις αντίδρασης που φέρνουν το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.
  • Διαφωνούν στην θέσπιση οριζόντιων μέτρων χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι ιδιαιτερότητες της υγείας του πολίτη και οι ιδιαιτερότητες κάθε ηλικιακής ομάδας, τις οποίες μόνο ο ασθενής  είναι σε θέση να γνωρίζει σε συνεργασία με τον/την/τους θεράποντες ιατρούς του.
  • Θεωρούν αντιδεοντολογικό ιατρικώς και επικίνδυνο να θεσπίζονται υποχρεωτικά και όχι προαιρετικά μέτρα.
  • Θεωρούν επικίνδυνη και άχρηστη την καθολική-πολύωρη χρήση μάσκας στην κοινότητα.
  • Θεωρούν τα μέτρα βλαπτικά για τη συνολική υγεία της κοινότητας λόγω των προβλημάτων υγείας τα οποία δημιουργούν ο περιορισμός των ανθρώπινων ελευθεριών, ο εγκλεισμός, η φυσική αποστασιοποίηση, η φτωχοποίηση, η ανεργία, η ματαίωση της διά ζώσης εκπαίδευσης, συναθροίσεων αναψυχής, θρησκευτικών αθλητικών ή καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στην ψυχοσωματική υγεία. 

Πρέπει να θεωρούνται όλοι φορείς;

  • Θεωρούν απαράδεκτο και επικίνδυνο να εμποδίζονται υγιείς νέοι και υγιή παιδιά να εκτεθούν στον ιό δομώντας επιπρόσθετα και μια ισχυρή ανοσία αγέλης για την κοινότητα αλλά να μετατίθεται η έκθεσή τους σε μεγαλύτερες ηλικίες στις οποίες η επικινδυνότητα του ιού και η πιθανότητα θανάτου τους αυξάνεται.
  • Θεωρούν απαράδεκτο να διαδίδεται η άποψη ότι νέοι και παιδιά αποτελούν εσαεί μολυσματικές βόμβες για τις ευπαθείς ομάδες, με δεδομένο ότι μετά που θα συνθέσουν αποτελεσματικά αντισώματα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, επιβραδύνουν ή διακόπτουν την διασπορά του ιού στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
  • Θεωρούν απαράδεκτη για την Ιατρική την πρωτοφανή εισαγωγή της αντίληψης ” ο κάθε πολίτης είναι προκαταβολικώς άρρωστος ή φορέας του ιού και πρέπει να υποχρεώνεται από το κράτος με ποινές προστίμων ή φυλάκισης να αποφεύγει τους συνανθρώπους του για να μην τους κολλήσει, χωρίς το κράτος να είναι ουδόλως υποχρεωμένο να αποδείξει πρώτα ότι ο πολίτης έχει προσβληθεί από τον ιό”, καινοφανή αντίληψη δεδομένης μολυσματικότητας, που εγκυμονεί κινδύνους κατάργησης του κράτους δικαίου αλλά και υγειονομικούς κινδύνους στην κοινότητα λόγω δημιουργίας υπερβολικού φόβου, όπως είναι η απόσυρση των νέων από εθελοντικές δράσεις (π.χ. αιμοδοσία), η πυροδότηση κατάθλιψης, η κατάχρηση αντισηπτικών αντιβιοτικών ψυχοφαρμάκων αλκοόλ  κ.λπ. από υγιείς που νοιώθουν άρρωστοι.
  • Ιδιαίτερα για τους υγιείς, θεωρούν επικίνδυνο για την υγεία τους όχι μόνο να αντιμετωπίζονται ως a priori άρρωστοι και φορείς του ιού, αλλά να υποχρεώνονται επιπλέον να συμπεριφέρονται ως βαριά άρρωστοι με απομόνωση-lock down, διακοπή εργασίας και να υφίστανται αδικαιολόγητη σοβαρή αρνητική υποβολή με δυσμενείς συνέπειες.
  • Θεωρούν αντιδεοντολογικό να απομονώνουν τον επιβεβαιωμένα ασθενή για 14 ημέρες και τους ανύποπτους πολίτες επί εβδομάδες συμπεριλαμβανομένων και των υγιών αλλά και των ανθρώπων που έχουν νοσήσει και συνέλθει από τον ιό (γενικευμένη καραντίνα περιοχών δήμων εθνών).

Το εμβόλιο και το τεστ

  • Θεωρούν επικίνδυνη την fast track δημιουργία εμβολίου και αντιδεοντολογικό ιατρικώς να διαδίδεται στην κοινότητα ότι είναι εφικτή η ταχεία παρασκευή ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου, το οποίο δεν έχει καταστεί δυνατό για άλλους παλαιότερους  κορονοϊούς της κοινότητας που ανήκουν στην ίδια οικογένεια όπως ο sars 1 παρά τις πολυετείς προσπάθειες ερευνητών, πόσο μάλλον να γίνεται λόγος για υποχρεωτικό εμβόλιο, που νοθεύει διαδικασίες έρευνας και βελτιστοποίησης για την βιομηχανία εξασφαλίζοντάς την με σίγουρες πωλήσεις.
  • Θεωρούν διάτρητα τα κριτήρια διάγνωσης όπως το fast track pcr test της νόσου, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχουν συμπτώματα σε υγιή άτομα ή υποχρεωτική εφαρμογή του τεστ και με βάση αυτό διάγνωση, σε ασθενείς με άλλες προφανείς αιτίες θανάτου λόγω συμπαρομαρτούντων προβλημάτων υγείας.
  • Θεωρούν άσκοπο και “κυνήγι μαγισσών” για έναν ιό που μετά το πρώτο κύμα αναπόφευκτα διαδίδεται, να γίνονται μαζικά ανιχνευτικά τεστ σε πολίτες χωρίς συμπτώματα. Οπωσδήποτε εφόσον γίνονται, θεωρούν ότι είναι επιστημονικά απαράδεκτο να ανακοινώνεται μόνο ο αριθμός των κρουσμάτων χωρίς να ανακοινώνεται παράλληλα και ο αριθμός των τεστ επί των οποίων εντοπίζονται τα αναφερόμενα κρούσματα για να γίνεται η επιστημονική αναγωγή επί τοις % και να μπορούν να συγκρίνονται τα στοιχεία.

Η έκθεση στον ιό

  • Θεωρούν αντιδεοντολογικό να εμποδίζεται ο πληθυσμός να έρθει σε επαφή ακόμη και με μικροσκοπικές ποσότητες ιών (π.χ. υποχρέωση για καθολική γενικευμένη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, υποχρεωτικός εγκλεισμός υγιών, συστάσεις για μακροχρόνια πλήρη αποφυγή θείας κοινωνίας, συστάσεις για επιθετική απολύμανση συσκευασιών τυποποιημένων τροφίμων μετά την αγορά από supermarkets). Η έκθεση σε μικροσκοπικές ποσότητες ιών και μικροβίων συντελεί στον εφοδιασμό της κοινότητας με βασικό τίτλο προστατευτικών αντισωμάτων λόγω της διέγερσης του ανοσοποιητικού συστήματος από τις μικροσκοπικές αυτές συγκεντρώσεις, οι οποίες είναι παράλληλα ανίκανες να προκαλέσουν νόσο. Οπωσδήποτε εάν ο ΠΟΥ ή οποιοσδήποτε φορέας υγείας, αμφισβητεί αυτή την παρατήρηση που έχει ενσωματωθεί και σε παραδοσιακές θρησκευτικές τελετές στις ανθρώπινες κοινότητες και τάσσεται υπέρ της δραστικής απολύμανσης, της πλήρους αποφυγής  ιών και μικροβίων και της συνοδού διακοπής των τελετών αυτών καλείται πρώτα, πριν επιβάλλει την επιστημονική του άποψη, να αποδείξει με σοβαρές μεγάλες διαφανείς μελέτες την επικινδυνότητά τους στο ακροατήριο της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας για να πειστεί και ο πιο δύσπιστος επιστήμων ότι δεν κινείται από αθεϊστικές ή άλλες ιδεολογικές προκαταλήψεις.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Δρ. Αναστασία ΜοσχοβάκηΗ κυρία Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη είναι Ιατρός Ειδική Παθολόγος.

Facebook: https://www.facebook.com/DrAnastasiaMoschovaki/

Twitter: http://twitter.com/amoschovaki

Links:  http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com 

              http://systemichypertension.blogspot.com 

Διαβάστε επίσης από την Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη:

Διαφήμιση