Αρχική Διατροφή - Προτάσεις Κρέας από φυτά: Η νέα οικοφιλική τάση – Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Κρέας από φυτά: Η νέα οικοφιλική τάση – Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

0
Μπέργκερ λαχανικών
Διαφήμιση

Κρέας από φυτά; Είναι η νέα οικοφιλική τάση, ενώ για την παραγωγή του χρησιμοποιούνται διαφορετικές μέθοδοι και όσο η τεχνολογία τροφίμων εξελίσσεται, ίσως διεκδικήσει ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά τροφίμων.

Η βασισμένη σε φυτά προσέγγιση για την παραγωγή «κρέατος» με επικεφαλής εταιρείες όπως η Impossible foods και η Beyond Meat, χρησιμοποιούν λαχανικά υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεϊνες όπως μπιζέλια, φασόλια και σόγια για να αναπαράγουν τη γεύση, την υφή και την εμφάνιση του κρέατος. Η κρεμώδης υφή και η γεύση του Impossible Burger, προέρχεται από γενετικά τροποποιημένη ζύμη που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία του κεντρικού συστατικού της σόγιας. 

Άλλη προσέγγιση για την παραγωγή του, είναι η κυτταρική στην οποία ηγούνται εταιρείες όπως η Memphis Meat και η Mosa Meat. Είναι ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας που έγινε πραγματικότητα στο εργαστήριο. Οι εταιρείες αυτές παίρνουν κύτταρα από ζώα π.χ αγελάδας, σολομού, κοτόπουλα, ή γαλοπούλας και αναπτύσσουν συγκεκριμένα προϊόντα κιμά, φιλέτο, στήθος κοτόπουλου ή γαλοπούλας ή σολομού. Είναι πραγματικό κρέας αλλά δεν παράγεται από ζώα. Ενώ, φαίνεται πολλά υποσχόμενο αφού παρέχει τις ίδιες πρωτεΐνες και την ίδια σχεδόν γεύση με το κρέας χωρίς τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις εκτροφής ζώων και τα ηθικά διλήμματα στην μεταχείριση ζώων. 

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ το 2006, η παραγωγή κρέατος είναι υπεύθυνη για το 18% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παράλληλα με τη ρύπανση του αέρα, των υδάτων και την υψηλή κατανάλωση ενέργειας και νερού. 

Σύμφωνα με έρευνα της Nielsen, οι εναλλακτικές λύσεις για το κρέας σημείωσαν αύξηση στις πωλήσεις των ΗΠΑ από τον Απρίλιο του 2017 μέχρι τον Απρίλιο του 2018 κατά 30%. 

Προβλέψεις για κατά 99% λιγότερη χρήση γης

Όταν αυτές οι μέθοδοι εξελιχθούν το εναλλακτικό κρέας θα κοστίζει λιγότερο από το πραγματικό και θα χρησιμοποιείται κατά 99% λιγότερη επιφάνεια γης. Ενώ, οι εναλλακτικές λύσεις παραγωγής κρέατος πιστεύεται ότι θα βελτιώσουν την υγεία του ανθρώπου και του πλανήτη. Κάθε χρόνο, πάνω από 9 δισεκατομμύρια ζώων στις ΗΠΑ εκτρέφονται για να θανατωθούν. Η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά αυξάνεται παγκοσμίως λόγω της αλόγιστης κατανάλωσης αντιβιοτικών στα κτηνοτροφικά ζώα με αποτέλεσμα την ανθεκτικότητα του ανθρώπου στα αντιβιοτικά. 

Η βιομηχανία κρέατος προειδοποιεί τους καταναλωτές ότι το «φυτικό κρέας είναι ψεύτικο», ότι είναι υπερεπεξεργασμένο. Αρκετές πολιτείες στις ΗΠΑ έχουν νόμους που η χρήση λέξεων «βόειο κρέας» ή «κρέας» σε προϊόντα από φυτικά συστατικά απαγορεύεται. 

Τα μειονεκτήματα

Για να παραχθεί 1 κιλό βόειου κρέατος χρειάζονται 3 κιλά τροφής που ανήκει σε προϊόντα ανθρώπινης κατανάλωσης. Παράλληλα, μια μερίδα άψητου βόειου κρέατος περιέχει 75mg αλατιού, ενώ η ίδια μερίδα φυτικού 370mg. 

Η σύσταση του «κρέατος απο φυτά» είναι πρωτεϊνη σόγιας, μπιζελιών, φασολιών, ίνες μπαμπού στα no chicken, επιπλέον κρεμμύδι και σκόνη καρότου και  λαχανικά .Τα προϊόντα Little Willies, Beyond Burger και Beyond meet που υπάρχουν και στα ελληνικά καταστήματα έχουν παρόμοια συστατικά. Όσον αφορά την παραγωγή κρέατος με κυτταρικές σειρές (από κύτταρα) με τις υπάρχουσες τεχνολογίες είναι πιο εύκολο να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή λουκάνικου ή κιμά παρά μπριζόλας, καθώς εκεί υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη κυττάρων και η δομή είναι αρκετά περίπλοκη. 

Παράλληλα, στα μειονεκτήματα συγκαταλέγεται το υψηλό κόστος του τελικού προϊόντος.

Τα πλεονεκτήματα

Το καλλιεργούμενο κρέας, χρειάζεται 100 φορές μικρότερη επιφάνεια γης, μειωμένες εκπομπές αερίου θερμοκηπίου, λιγότερη ενέργεια, λιγότερο νερό, δεν περιέχει αντιβιοτικά κατάλοιπα, φυτοφάρμακα και λιπάσματα.

Σήμερα μόλις το 1% της αγοράς κρέατος ανήκει στην κατηγορία «κρέας από φυτά», μπορεί όμως να φτάσει στο 35% τα επόμενα χρόνια.

κατσαρος
Νίκος Κατσαρός

* Ο Νίκος Κατσαρός είναι Π. Διευθυντής Ερευνών ΕΚΕΦΕ, Π. Πρόεδρος ΕΦΕΤ και Διευθυντής του Τμήματος Διατροφολογίας New York College

Διαφήμιση