Αρχική Καταστροφές Αποχώρησαν και επίσημα οι ΗΠΑ από την Συμφωνία του Παρισιού για το...

Αποχώρησαν και επίσημα οι ΗΠΑ από την Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα

0
Ατμοσφαιρική Ρύπανση - άνθρακα
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Την περασμένη Τετάρτη 4 Νοεμβρίου εν’ μέσω εθνικών…χαοτικών εκλογών, οι ΗΠΑ έγιναν η πρώτη χώρα που εγκατέλειψε επίσημα τη Συμφωνία του Παρισιού για την αλλαγή του κλίματος.

Η κίνηση πυροδοτήθηκε αρχικά από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ πριν από ένα χρόνο.

Και υλοποιείται τώρα που οι εκλογές στις ΗΠΑ είναι σε εξέλιξη. Ο κερδισμένος των εκλογών θα μπορούσε να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην καταπολέμηση της επικίνδυνης κλιματικής αλλαγής.

Το περιβάλλον είναι ένα θέμα που πυροδότησε πολλές αντιπαραθέσεις μεταξύ των δύο υποψηφίων. Και σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές οι νέοι “πράσινοι” ψηφοφόροι θα κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Το χρονικό της αποχώρησης

Όταν υπογράφηκε το Σύμφωνο, η κυβέρνηση Μπάρακ Ομπάμα ήθελε να διασφαλίσει ότι αν αλλάξει η ηγεσία των ΗΠΑ, θα χρειαστεί χρόνος για να φύγουν.

Κι αυτό λόγω του ότι στο παρελθόν παρεμποδίστηκαν προσπάθειες για τη σύναψη διεθνούς συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή. Λόγω της εσωτερικής πολιτικής της χώρας.

Η Συμφωνία για το κλίμα του Παρισιού υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2015, αλλά τέθηκε σε ισχύ έως τις 4 Νοεμβρίου 2016. Ακριβώς πριν από τέσσερα χρόνια σήμερα.
Οι χώρες δεν μπορούσαν να αποχωρήσουν έως ότου περάσουν 3 χρόνια. Κάτι που έκανε η κυβέρνηση Τραμπ την πρώτη δυνατή στιγμή, πέρυσι.
Για την αποχώρηση έπρεπε να ανάψει το “πράσινο φως” ο ΟΗΕ 12 μήνες αργότερα. Κάτι που έγινε την περασμένη Τετάρτη και σφράγισε και επίσημα την αποχώρηση των ΗΠΑ από την Συμφωνία.

Αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ δεν δεσμεύονται απέναντι σε κανένα στόχο για τον περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.
Επίσης, δεν υποχρεούνται πλέον, να αναφέρει τις εκπομπές άνθρακα στον ΟΗΕ.

Τι σημαίνει για τον πλανήτη η αποχώρηση των ΗΠΑ

Χωρίς τις ΗΠΑ, η Συμφωνία του Παρισιού καλύπτει μόνο το 80% των παγκόσμιων εκπομπών ρύπανσης του κλίματος σε σύγκριση με το 97% που ήταν πριν.

Ορισμένοι ανησυχούν ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ θα μπορούσε να ενθαρρύνει και άλλες χώρες να φύγουν.

Η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και η Ρωσία έχουν δείξει δείγματα ότι θα μπορούσαν να λάβουν παρόμοιες αποφάσεις με τις ΗΠΑ. Αρνούμενες να θέσουν τις φιλόδοξες κλιματικές πολιτικές που απαιτούνται για να διατηρήσουν στο ελάχιστο τη θερμοκρασία.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι απίθανο να ακολουθήσουν και άλλες χώρες. Ωστόσο με ένα μεγάλο ποσοστό χωρών που ρυπαίνουν όπως οι ΗΠΑ εκτός συνομιλιών, χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία που έχουν αναπτυσσόμενες οικονομίες και εκπομπές θα μπορούσαν τώρα να είναι πιο δύσκολο να πειστούν για τον περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου.

Διαφήμιση