Αρχική Περιβάλλον Πως οι νέοι “πράσινοι” ψηφοφόροι θα κρίνουν τις εκλογές των ΗΠΑ

Πως οι νέοι “πράσινοι” ψηφοφόροι θα κρίνουν τις εκλογές των ΗΠΑ

0
ΗΠΑ εκλογές
Διαφήμιση

Από τις διαμαρτυρίες για το κλίμα έως τις διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού, οι νέοι σε όλο τον κόσμο βρίσκονται στις πρώτες γραμμές πολλών διαφορετικών κρίσεων.

Η κλιματική αλλαγή ειδικά έχει γίνει καθημερινή ανησυχία για πολλούς κάτω των 30 ετών που αναρωτιούνται: Μπορεί η ψήφος μου να κάνει πραγματικά τη διαφορά;

Το 2019, οι νέοι ψηφοφόροι είχαν μεγάλη επιρροή στις εκλογές της ΕΕ οδηγώντας σε απροσδόκητη επιτυχία τα “πράσινα” κόμματα.

Η αύξηση της υποστήριξης για τους Πράσινους ήταν η υψηλότερη στη Γερμανία. Όπου το Die Grünen ήρθε δεύτερο πίσω από το κόμμα CDU της Angela Merkel.

Το Die Grünen έλαβε μόνο το 20% των συνολικών ψήφων. Αλλά με τους νέους ψηφοφόρους, ηλικίας 18-24 ετών, στο πλευρό του. Ήταν στην κορυφή με λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο των ψήφων.

Ομοίως στη Γαλλία, το Écologie-Les Verts ήρθε τρίτο συνολικά. Αλλά ήταν στην κορυφή με τους νέους ψηφοφόρους με 22% των ψήφων.

Οι εβδομάδες πριν από τις εκλογές του 2019 είδαν μαζικές διαμαρτυρίες για το κλίμα σε όλη την Ευρώπη.

Οι νέοι έφυγαν από το σχολείο καθώς το κίνημα, με επικεφαλής τη 17χρονη Γκρέτα Τούνμπεργκ, έδειξε την απογοήτευση τους για την πολιτική αδράνεια σε περιβαλλοντικά θέματα.

Το πιο σημαντικό, ήταν ότι ένιωσαν ενδυνάμωση. Πως οι απόψεις τους θα μπορούσαν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις ανταποκρίθηκαν στην αλλαγή του κλίματος.

ΗΠΑ ψηφοφόροι

Μπορούν οι νέοι ψηφοφόροι να επηρεάσουν και τις εκλογές των ΗΠΑ;

Καθώς το κλίμα καθίσταται μεγαλύτερη προτεραιότητα για τους ψηφοφόρους, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να δουν ένα “πράσινο” κύμα.

Μια δημοσκόπηση Αμερικανών ηλικίας 18-29 ετών από το Ινστιτούτο Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι η ομάδα έχει ρεκόρ επίπεδα ενθουσιασμού για την ψηφοφορία σε αυτές τις εκλογές.

Για αυτούς τους νέους ψηφοφόρους, ο Μπάιντεν βγαίνει στην κορυφή, με το 56% να τον υποστηρίζει τον υποψήφιο των Δημοκρατών.

«Οι νέοι έχουν μεγαλώσει με το φόβο των πυροβολισμών στο σχολείο, έχουν δει τις καταστροφικές δυνάμεις της ανεξέλεγκτης κλιματικής αλλαγής.

Έχουν συμμετάσχει σε διαδηλώσεις κατά της φυλετικής και οικονομικής αδικίας, λέει ο Justin Teng, πρόεδρος του Harvard Opinion Project. Και διψούν για ήρεμη, σίγουρη ηγεσία».

Millenials και GenZ είναι πιο πιθανό να στραφούν προς το Μπάιντεν

Ενώ φαίνεται ότι οι ψηφοφόροι Millenials και GenZ είναι πιο πιθανό να στραφούν προς το Μπάιντεν, υπάρχει μια άλλη ομάδα νέων.

Μεταξύ των υποστηρικτών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, υπάρχει ένα αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των γενεών.

Οι νέοι Ρεπουμπλικάνοι, μεταξύ των ηλικιών 18-39, έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να πουν ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα συμβάλλει στην αλλαγή του κλίματος από τις παλαιότερες γενιές, σύμφωνα με έρευνα του Pew Research Center.

Επίσης, είναι πιο πιθανό να συμφωνήσουν ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έκανε ελάχιστα για να μειώσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ορισμένοι βλέπουν τη μόνη επιλογή σταθερής πολιτικής για το κλίμα ως την Πράσινη Νέα Συμφωνία.

Άλλοι απαιτούν από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα να υποβάλει ένα πιο αποφασιστικό σχέδιο για τη δράση για το κλίμα.

Αυτοί οι νέοι συντηρητικοί, όπως ο Μπένντζι Μπάκερ, ιδρυτής του Αμερικανικού Συντηρητικού Συνασπισμού, βλέπουν το κλίμα ως διμερές ζήτημα.

Μετά από περιοδείες σε τρία κράτη και μιλώντας σε ψηφοφόρους, λέει ότι βλέπει όλο και πιο κοινό έδαφος μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατών.

«Είτε πρόκειται για κλιματική αλλαγή είτε για οποιοδήποτε άλλο ζήτημα, έχουμε πολύ περισσότερα κοινά από ότι νομίζουμε, έγραψε σε πρόσφατη δημοσίευση στο Twitter.

Ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στις 3 Νοεμβρίου, ας αρχίσουμε να χτίζουμε μια καλύτερη, καθαρότερη, πιο δίκαιη και πιο ευημερούσα Αμερική στις 4 Νοεμβρίου».

Είναι ένα ζήτημα που έχει πιθανές συνέπειες και για τον υπόλοιπο κόσμο, όχι μόνο για τις ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες λένε ότι την επόμενη δεκαετία, ο κόσμος πρέπει να μειώσει κατά το ήμισυ τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Για να αποτρέψει την καταστροφή, μειώνοντας ιδανικά το μηδέν πριν από το 2050.

Πολλοί πιστεύουν ότι τέσσερα ακόμη χρόνια του Τραμπ θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις διεθνείς κλιματικές προσπάθειες.

Το κλίμα είναι σαφώς ένα κορυφαίο ζήτημα για τους νέους στις πολιτικές συμμαχίες. Και το πώς οι πολιτικοί ανταποκρίνονται στην κλιματική κρίση θα μπορούσε να κερδίσει την υποστήριξη εκείνων που θα γίνουν η μεγαλύτερη ομάδα ψηφοφόρων, τα επόμενα 10 χρόνια.

Διαφήμιση