Αρχική Καταστροφές Πάνω από 200.000 τόνοι πλαστικών “πνίγουν” την Μεσόγειο

Πάνω από 200.000 τόνοι πλαστικών “πνίγουν” την Μεσόγειο

0
skoupidia aktes σκουπίδια ακτές
Διαφήμιση

Περισσότεροι από 200.000 τόνοι πλαστικών διαρρέουν στη Μεσόγειο Θάλασσα κάθε χρόνο. Τα στοιχεία αποκαλύπτει νέα έκθεση της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).

Τα μικροπλαστικά αποτελούν το 94% αυτών των απορριμμάτων. Με πάνω από το μισό να προέρχεται από τη σκόνη που εκπέμπεται όταν τα ελαστικά φθείρονται.

Η απόρριψη υφασμάτων αποτελεί το ένα τρίτο των μικροπλαστικών που ρέουν στη θάλασσα. Και τα μικροσφαιρίδια στα καλλυντικά αντιπροσωπεύουν το 12%.

Από τις χώρες που περιβάλλουν τη λεκάνη, η Αίγυπτος συνεισφέρει το περισσότερο πλαστικό. Σε περίπου 74.000 τόνους κάθε χρόνο, με την Ιταλία να προσθέτει περίπου 34.000 τόνους και 24.000 τόνους από την Τουρκία.

Η Μεσόγειος Θάλασσα έχει τα υψηλότερα επίπεδα πλαστικής ρύπανσης στον κόσμο. Πολλοί άνθρωποι που ζουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές στην ακτή και γύρω από ποτάμια που αποστραγγίζονται στη θάλασσα, προσθέτουν στο πρόβλημα.

Σύμφωνα με την IUCN, θα μπορούσαν ήδη να υπάρχουν περίπου 100 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών που ρυπαίνουν τα νερά της περιοχής.

«Η πλαστική ρύπανση μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες ζημιές στα χερσαία και θαλάσσια οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα», λέει η Μίνα Επς, διευθύντρια του παγκόσμιου θαλάσσιου και πολικού προγράμματος της IUCN.

«Τα θαλάσσια ζώα μπορούν να μπλεχτούν ή να καταπιούν πλαστικά απορρίμματα. Και τελικά πεθαίνουν από την εξάντληση και την πείνα».

Προσθέτει ότι τα πλαστικά απόβλητα απελευθερώνουν χημικά. Αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν να είναι επιβλαβείς τόσο για την ανθρώπινη υγεία όσο και για τα οικοσυστήματα, «ειδικά σε μια ημι-κλειστή θάλασσα όπως η Μεσόγειος».

«Η έκθεση καθιστά σαφές, ότι τα τρέχοντα και τα προγραμματισμένα μέτρα δεν αρκούν για τη μείωση της διαρροής πλαστικών και την πρόληψη αυτών των επιπτώσεων», λέει.

Αλλαγή του τρόπου συλλογής και διαχείρισης απορριμμάτων σε 100 πόλεις

Για να μειωθεί το επίπεδο διαρροής πλαστικών τα επόμενα 20 χρόνια, πρέπει να υπάρξει «ένα σύνολο φιλόδοξων παρεμβάσεων», αναφέρει η έκθεση.

Οι συγγραφείς της λένε ότι οι τρέχουσες προτεινόμενες παρεμβάσεις «απέχουν πολύ από την επίλυση της πλαστικής κρίσης και την αποκατάσταση μιας υγιούς Μεσογείου Θάλασσας».

Όμως, μια σειρά από σχετικά εύκολο στην εφαρμογή μέτρα θα μπορούσε να σταματήσει σημαντικά τη ροή.

Αυτό περιλαμβάνει την αλλαγή του τρόπου συλλογής και διαχείρισης απορριμμάτων σε 100 πόλεις που περιβάλλουν τη Μεσόγειο.

«Οι κυβερνήσεις, ο ιδιωτικός τομέας, τα ερευνητικά ιδρύματα και άλλοι κλάδοι και οι καταναλωτές πρέπει να συνεργαστούν.

Για τον επανασχεδιασμό διαδικασιών και αλυσίδων εφοδιασμού», λέει ο Αντόνιο Τρόια, Διευθυντής το Κέντρο Μεσογειακής Συνεργασίας της IUCN.

Να επενδύσουν στην καινοτομία και να υιοθετήσουν πρότυπα βιώσιμης κατανάλωσης. Και βελτιωμένες πρακτικές διαχείρισης αποβλήτων για να κλείσουν την πλαστική βρύση.

Η παγκόσμια απαγόρευση των πλαστικών σακούλων θα μειώσει τη συνολική χρήση κατά πάνω από ένα εκατομμύριο τόνους.

Και θα μειώσει τη διαρροή στη Μεσόγειο κατά 50.000 τόνους. Η πλήρης απαγόρευση των πλαστικών στην περιοχή θα το μείωνε κατά 23%.

 

Διαφήμιση