Αρχική Ειδήσεις ΗΠΑ-Εκλογές: Ποιος προηγείται για τον Λευκό Οίκο και σε ποιες πολιτείες

ΗΠΑ-Εκλογές: Ποιος προηγείται για τον Λευκό Οίκο και σε ποιες πολιτείες

0
εκλογές ηπα
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ένα βήμα πριν από τον Λευκό Οίκο βρίσκεται ο Δημοκρατικός υποψήφιος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε ενότητα σε μια ομιλία αναγνωρίζοντας ότι κέρδισε τις εκλογές. Είπε στους ψηφοφόρους του Τραμπ: “Μπορεί να είμαστε αντίπαλοι, αλλά δεν είμαστε εχθροί. Είμαστε Αμερικανοί”.

Αντίθετα, ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει την πολυμέτωπη νομική επίθεση σε αρκετές από τις πολιτείες-πεδία μάχης. Στη Τζόρτζια, το Μίσιγκαν, τη Νεβάδα, την Πενσυλβάνια και στο Ουισκόνσιν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα πει ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο – στο οποίο έχει διορίσει τουλάχιστον τρεις δικαστές – το οποίο θα καθορίσει το αποτέλεσμα των εκλογών.

Μέχρι στιγμής φαίνεται να έχει κερδίσει βασικές πολιτείες. Όπως Φλόριντα, Τέξας, Οχάιο και Αϊόβα.

Ο Τζο Μπάιντεν, με 264 εκλέκτορες έχει καθηλώσει τον Ντόναλντ Τραμπ στους 214. Ο νικητής χρειάζεται 270.

εκλογές ηπα

Κατά την Edison Research, ο Μπάιντεν προηγείται του Τραμπ κατά 4,1 εκατομμύρια ψήφους.

  • Αριζόνα (11 εκλέκτορες) – Καταμετρημένοι ψήφοι: 94% – Μπάιντεν 49,9% – Τραμπ 48,6% – Διαφορά ψήφων: 38.455
  • Τζόρτζια (16 εκλέκτορες) – Καταμετρημένοι ψήφοι: 99% – Μπάιντεν 49,4% – Τραμπ 49,3% – Διαφορά ψήφων: 4.275
  • Πενσιλβάνια (20 εκλέκτορες) – Καταμετρημένοι ψήφοι: 96% – Μπάιντεν 49,5% – Τραμπ 49,2% – Διαφορά ψήφων: 17.012
  • Βόρεια Καρολίνα (15 εκλέκτορες) – Καταμετρημένοι ψήφοι: 98% – Τραμπ 50% – Μπάιντεν 48,6% – Διαφορά ψήφων: 76.623
  • Νεβάδα (6 εκλέκτορες) – Καταμετρημένοι ψήφοι: 93% Μπάιντεν 49,8% – Τραμπ 48% – Διαφορά ψήφων: 22.657

Πότε αναμένονται τελικά αποτελέσματα

Μέχρι τις 2.00 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος, τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

Πενσιλβάνια

Ο Τζο Μπάιντεν έχει προβάδισμα 17.012 ψήφων, ή 0,2%. Με καταμετρημένο το 96% των εκτιμώμενων ψήφων. Σύμφωνα με την νομοθεσία της πολιτείας, η επανακαταμέτρηση των ψήφων γίνεται αυτόματα στην περίπτωση η διαφορά του ποσοστού είναι μικρότερο ή ίσο με 0,5% των συνολικών ψήφων.

Υπάρχουν ακόμη ψηφοδέλτια που να καταμετρηθούν από τη Φιλαδέλφεια, τη μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας και την κομητεία Αλεγκένι, όπου βρίσκεται το Πίτσμπουργκ.

Η διαδικασία της καταμέτρησης δήλωσε ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής της πολιτείας μπορεί να διαρκέσει αρκετές μέρες.

Τζόρτζια

Ο Μπάιντεν προηγείται του Τραμπ με 4.275 ψήφους στις 01:40 ξημερώματα ώρα Ελλάδας, με καταμετρημένο το 99% των ψήφων. Ο Τραμπ χρειάζεται τόσο την Πενσιλβάνια όσο και την Τζόρτζια για να κερδίσει μια δεύτερη θητεία.

Ο Μπραντ Ραφενσπέργκερ, πολιτειακός υπουργός Εξωτερικών της Τζόρτζιας, δήλωσε ότι αναμένει ότι η διαφορά του τελικού αποτελέσματος να είναι λίγες χιλιάδες ψήφοι. Κάτι που θα επιφέρει αυτόματη επανακαταμέτρηση. Αυτή θα γίνει μετά την πιστοποίηση των αποτελεσμάτων, που αναμένεται στις ή πριν από τις 20 Νοεμβρίου.

Αριζόνα

Ο  Μπάιντεν συγκέντρωνε το 49,9% των ψήφων έναντι 48,6% του Τραμπ, με προβάδισμα 38.455 ψήφων, με καταμετρημένο το 94% των εκτιμώμενων ψήφων

Οι αρχές της πολιτείας έχουν ακόμη να καταμετρήσουν περίπου 250.000 έως 270.000 ψηφοδέλτια και θα προβούν σε νέα ενημέρωση λίγο αργότερα, δήλωσε στο CNN η πολιτειακή υπουργό Εξωτερικών Κέιτι Χομπς

Νεβάδα

Η καταμέτρηση της πλειοψηφίας των επιστολικών ψήφων στην κομητεία Κλαρκ της Νεβάδας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Κυριακή.

Στην κομητεία Κλαρκ, όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη πόλη, το Λας Βέγκας, απομένουν να καταμετρηθούν 63.000 επιστολικές ψήφοι. Επίσης, θα πρέπει να εξεταστούν περίπου 63.000 προσωρινές ψήφοι για να διαπιστωθεί αν είναι έγκυρες.

Συνήθως η «προσωρινή ψήφος» στις ΗΠΑ χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων όταν το όνομα του ψηφοφόρου δεν εμφανίζεται στους εκλογικούς καταλόγους, ή είναι γραμμένο λάθος ή το πρόσωπο που επιθυμεί να ψηφίσει δεν διαθέτει κάποιο έγγραφο που να πιστοποιεί την ταυτότητά του.

Οι εφορευτικές επιτροπές ελέγχουν αν ο ψηφοφόρος δικαιούται να ψηφίσει και αναλόγως εγκρίνουν ή απορρίπτουν την ψήφο.

Βόρεια Καρολίνα

Ο Τραμπ προηγείται με 76.623 ψήφους, ή 1,4% με καταμετρημένο το 98%. Αξιωματούχοι της πολιτείας έχουν αναφέρει ότι το τελικό αποτέλεσμα δεν θα γίνει γνωστό μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

 

 

 

 

Διαφήμιση