Αρχική COVID-19 Σε ρυθμούς lockdown από σήμερα η χώρα – Τι επιτρέπεται και τι...

Σε ρυθμούς lockdown από σήμερα η χώρα – Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται

0
Ισπανία κορονοϊός
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

To lockdown επέστρεψε από σήμερα Σάββατο 7 Νοεμβρίου στις 6:00 το πρωί και για 3 εβδομάδες μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, στην ζωή μας.

Στόχος είναι η μείωση της διασποράς κορονοϊού. Η αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες πιέζει δραματικά το σύστημα υγείας. Με τις ΜΕΘ να έχουν φτάσει στα όρια τους.

“Τσουχτερά” πρόστιμα σε παραβάτες

Το πρόστιμο αυτή την φορά, σε σχέση με το lockdown του Μαρτίου διπλασιάζεται. Και φτάνει στα 300 (από 150) για μετακίνηση με ψευδείς λόγους ή χωρίς SMS.

Τα μέτρα σε όλη την χώρα περιλαμβάνουν αναστολή δραστηριοτήτων και επαναφορά των περιορισμών στις μετακινήσεις με SMS.

Μεταξύ άλλων, αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, τα μίνι μάρκετ, τα περίπτερα.

Την Κυριακή 15 Νοεμβρίου οι Υπεραγορές τροφίμων καθώς και κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία θα λειτουργήσουν από τις 09:00 έως 17:00

Από την αναστολή εξαιρούνται οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον. Καθώς και το λιανικό εμπόριο πετρελαίου θέρμανσης με παράδοση κατ’ οίκον.

Επιτρέπεται, επίσης, η λειτουργία των καταστημάτων οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρυκοΐας.
Αλλά μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε αριθμό που δίνεται από τους ίδιους καταστηματάρχες.

Αναστέλλεται η λειτουργία κομμωτηρίων (δίνεται παράταση δύο ημερών σήμερα και αύριο Κυριακή) και υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής, γυμναστηρίων, αρχαιολογικών χώρων και μουσείων.

Αναστολή λειτουργίας ισχύει και για τις εμποροπανηγύρεις και τις Κυριακάτικες αγορές, τους παιδότοπους, τις παιδικές χαρές, τα πάρκα ψυχαγωγίας και τα θεματικά πάρκα, τα κέντρα διασκέδασης, τους κινηματογράφους, τους συναυλιακούς χώρους, τις θεατρικές παραστάσεις και τις λοιπές παραστατικές τέχνες, τα συνέδρια και τις εκθέσεις.

Αναστέλλεται και η λειτουργία της εστίασης. Επιτρέπεται η παράδοση κατ’ οίκον (delivery) και η παραλαβή από το κατάστημα (takeaway), η οποία όμως, δεν μπορεί να αποτελεί αποκλειστικό λόγο μετακίνησης των πολιτών. Ανοιχτές παραμένουν οι οικοδομές και τα εργοτάξια.

Κανονικά θα λειτουργούν τα καταστήματα των ΕΛΤΑ την περίοδο του lockdown.

Αναλυτικά όλη η απόφαση για τα μέτρα ΕΔΩ

Πού φοράμε μάσκα

Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο σε εσωτερικούς και σε εξωτερικούς χώρους. Απαγορεύεται η επιβίβαση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς χωρίς τη χρήση της.

Μετακινήσεις: SMS και έγγραφα

Οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο με την αποστολή SMS στο 13033 ή με τη συμπλήρωση της φόρμας κατ’εξαίρεση μετακίνησης που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr ή με χειρόγραφη βεβαίωση (σύμφωνα με το υπόδειγμα που είναι διαθέσιμο στο forma.gov.gr) για τους ακόλουθους και μόνο λόγους:

  1. Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση δηλαδή σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). Σε αυτή την περίπτωση αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 1.
  2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. Σε αυτή την περίπτωση στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 2.
  3. Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης. Καθώς και μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. Για μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 3.
  4. Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς και για μεταφορά συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού από και προς τον τόπο εργασίας του, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη, ή συνοδεία μαθητού στο σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα. Σε αυτές τις περιπτώσεις (δηλαδή παροχή βοήθειας, μεταφορά συζύγου ή συγγενούς στην εργασία του και συνοδεία μαθητή), αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 4.
  5. Μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή για μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Στις περιπτώσεις αυτές στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 5.
  6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου. Καθώς και μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. Στις περιπτώσεις αυτές, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 6.

Για τη μετάβαση των μαθητών από και προς το σχολείο εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τον Διευθυντή του σχολείου.

Τα σχετικά έντυπα καθώς και αναλυτικές οδηγίες είναι διαθέσιμα στην ηλεκτρονική σελίδα forma.gov.gr.

Συμπλήρωση Εντύπου

Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας ένα από τα ακόλουθα έντυπα, κατά περίπτωση.

Βεβαίωση Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών (PDF)

Βεβαίωση Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών

Χειρόγραφη Βεβαίωση

Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:

Όνομα/Επίθετο, διεύθυνση κατοικίας, λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού, ημερομηνία, ώρα, υπογραφή.

Σε κάθε μετακίνηση πρέπει οι πολίτες να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης (εκτυπωμένο ή χειρόγραφο) ή το SMS επιβεβαίωσης, για να το επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου.

Αλλαγές SMS για Σάμο και Καρδίτσα

Για τη Σάμο και μόνο δεν ισχύει η υποχρέωση SMS.
Τόσο στη Σάμο, χωρίς SMS αλλά και στην Καρδίτσα με SMS κανονικά λειτουργεί λιανεμπόριο και χονδρεμπόριο σε ό, τι αφορά τις υπηρεσίες κατασκευών.

Πώς θα μετακινούνται οι εργαζόμενοι

Η μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας εφόσον είναι απαραίτητο, γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση από τον εργοδότη, η οποία εκδίδεται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Εργάνη.

Αν για οποιονδήποτε λόγο είτε επειδή υπάρχουν προβλήματα στο σύστημα ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο δεν μπορεί να εξασφαλιστεί τότε μπορεί να ισχύσει και η βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζομένου που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr. (ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΥΠΟΥ Α).

Για τα νομικά πρόσωπα η βεβαίωση παρέχεται από τον νόμιμο εκπρόσωπό τους, ενώ για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επιχειρηματίες από τους ίδιους.

Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζόμενου (PDF)

Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζόμενου (DOCX)

Διαφήμιση