Αρχική Υγεία - Διατροφή Γιατί πρέπει να κοιμόμαστε καλά;

Γιατί πρέπει να κοιμόμαστε καλά;

0
ύπνος και αϋπνία
Διαφήμιση

Ο καλός ύπνος είναι απαραίτητος για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την άμυνα έναντι σοβαρών λοιμώξεων όπως είναι η γρίπη, ο κορονοϊός και άλλες σοβαρές ιώσεις.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες ο ενδογενής βηματοδότης του ύπνου, ρυθμίζει το φαινόμενο «ύπνος – αφύπνιση – εγρήγορση» με περιοδικό τρόπο. Το κυκλικό αυτό φαινόμενο ευρίσκεται υπό την επήρεια του φωτός και χημικών ουσιών με κύριο εκπρόσωπο τη μελατονίνη. Κατά την διάρκεια του σωστού ύπνου:

  • Ομαλοποιείται το σύνολο των βιοχημικών κύκλων του
    σώματος.
  • Ομαλοποιείται η έκκριση ορμονών και σεροτονίνης.
  • Γίνεται επιδιόρθωση φθορών, διαδικασία που συντελεί
    στην επιβράδυνση της βιολογικής γήρανσης και στον
    εφοδιασμό των ενεργειακών αποθηκών του σώματος με
    μέγιστη ενεργειακή εφεδρεία.

Η σωστή διεκπεραίωση των διεργασιών που προαναφέρονται είναι απαραίτητη για τον έλεγχο των φλεγμονών στο ανθρώπινο σώμα, την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τη σωστή διάθεση της γλυκόζης. Κατά τον ύπνο, το ανοσοποιητικό σας σύστημα απελευθερώνει πρωτεΐνες που ονομάζονται κυτοκίνες, μερικές από τις οποίες συντελούν στην ομαλή επέλευση του ύπνου.

Οι κυτοκίνες παράλληλα συντελούν στην ρύθμιση ανοσιακών, αποτοξινωτικών και αιμοποιητικών διεργασιών. Η στέρηση ύπνου μπορεί να μειώσει την παραγωγή αυτών των προστατευτικών κυτοκινών. Επιπλέον, όταν ο ύπνος είναι ποιοτικά ή ποσοτικά ανεπαρκής, τα αντισώματα και τα λευκά αιμοσφαίρια που καταπολεμούν τις μολύνσεις δεν λειτουργούν σωστά. Κατά την διάρκεια των λοιμώξεων, ο πυρετός αυξάνει κατά τη νύχτα και κατά την διάρκεια του ύπνου και το φαινόμενο αυτό συντελεί στην ομαλή εξουδετέρωση του παθογόνου παράγοντα που προκαλεί την λοίμωξη.

Η βέλτιστη ποσότητα ύπνου για τους περισσότερους ενήλικες
είναι από επτά έως οκτώ ώρες κάθε βράδυ. Οι έφηβοι χρειάζονται από 9 έως 10 ώρες ύπνου. Τα παιδιά σχολικής ηλικίας μπορεί να χρειάζονται 10 ή περισσότερες ώρες ύπνου. Οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται ικανοποιητικά έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών κατά την διάρκεια των
λοιμώξεων.

Αϋπνία

Η αϋπνία είναι η πιο συχνή διαταραχή ύπνου σήμερα. Χαρακτηρίζεται από δυσχέρεια επέλευσης ύπνου, εύκολη αφύπνιση, εξαιρετικά βραχύ ύπνο ή ύπνο που δεν ξεκουράζει. Εκτός από τον κίνδυνο σοβαρής έκβασης λοιμώξεων, η μακροχρόνια έλλειψη ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη, καρδιαγγειακών παθήσεων, συνδρόμων κόπωσης, ινομυαλγίας, κατάθλιψης, διαταραχών αρτηριακής πίεσης, βουλιμίας.

Πως να βελτιώσετε τον ύπνο σας

Μέτρα βελτιστοποίησης του ύπνου σας και συνοδού
ενίσχυσης του ανοσοποιητικού σας συστήματος:

  • Συνιστάται άπλετη έκθεση σε φυσικό φως κατά την διάρκεια του πρωινού. Το φυσικό φως κατά το πρωινό ομαλοποιεί την έκκριση μελατονίνης υπναγωγών και αντιφλεγμονωδών ουσιών. Τοποθετήστε το γραφείο σας με ανατολικό προσανατολισμό κοντά σε παράθυρο και προτιμήστε γραφεία εργασίας με ανατολικό προσανατολισμό.
  • Αποφύγετε μεγάλα γεύματα και ποτά κατά το δίωρο που προηγείται του ύπνου, την κατάχρηση καφεΐνης, αλκοόλ, ποτών τύπου cola και το κάπνισμα. Οπωσδήποτε μην
    καταναλώνετε τις ουσίες αυτές μετά το μεσημέρι.
  • Αποσύρετε τις πηγές θορύβου ή φωτός από το υπνοδωμάτιο.
  • Να κοιμάστε και να ξυπνάτε την ίδια περίπου ώρα κάθε ημέρα.
  • Αποφύγετε τηλεόραση, υπολογιστές, smartphones ή άλλες οθόνες κατά τις ώρες που προηγούνται του ύπνου. Το μπλε φως που εκπέμπουν ενδέχεται να διαταράξουν τον ύπνο σας αλλοιώνοντας την ομαλή έκκριση μελατονίνης.
  • Ελέγξτε τα φάρμακά σας. Ορισμένα φάρμακα όπως η καφεΐνη και η ψευδοεφεδρίνη προκαλούν συχνά αυπνίες.
  • Μην υποβάλλετε τον οργανισμό σας σε σκληρή πνευματική ή σωματική εργασία πριν τον ύπνο. Ασκηθείτε επί μισή ώρα νωρίς το πρωί ή νωρίς το απόγευμα.
  • Ανακαλύψτε μεθόδους χαλάρωσης πριν τον ύπνο, όπως είναι ένα ευχάριστο ανάγνωσμα ή χαλαρωτική μουσική.
  • Αποφύγετε δυσάρεστους προβληματισμούς.
  • Μην κάνετε κρύα μπάνια πριν τον ύπνο. Προτιμήστε χλιαρά μπάνια αποφεύγοντας ακραίες θερμοκρασίες.
  • Η σωστή παθολογική εξέταση είναι απαραίτητη σε επίμονες διαταραχές ύπνου. Κατά την διάρκεια της σωστής παθολογικής είναι σημαντικό να γίνει αιτιολογική θεραπεία της διαταραχής. Mία λανθασμένη αντίληψη που ευρέως κυκλοφορεί είναι ότι η αϋπνία είναι πάντοτε ιδιοπαθής ή οφείλεται σε άγχος. Ωστόσο υπάρχουν νοσήματα που σε αρκετές περιπτώσεις ευρίσκονται στην ρίζα της αϋπνίας όπως είναι οι καταστάσεις κακής πέψης, τα καρδιακά νοσήματα, ο αλκοολισμός.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Η κυρία Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη είναι Ιατρός Ειδική Παθολόγος.

 

Facebook: https://www.facebook.com/DrAnastasiaMoschovaki/

Twitter: http://twitter.com/amoschovaki

Links:  http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com 

              http://systemichypertension.blogspot.com 

Διαβάστε επίσης από την Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη:

Διαφήμιση