Αρχική Special Topics Μεσοποταμία: Αποκρυπτογραφήθηκαν αρχαία ασσυριακά σύμβολα σε ναό ηλικίας 2.700 ετών

Μεσοποταμία: Αποκρυπτογραφήθηκαν αρχαία ασσυριακά σύμβολα σε ναό ηλικίας 2.700 ετών

Σε μία μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη προχώρησε ο ασσυριολόγος και αναπληρωτής καθηγητή Μέσης Ανατολής του Holy Trinity College, Martin Worthington, ο οποίος μπόρεσε να εξηγήσει τι σημαίνουν τα αρχαία σύμβολα σε ναό ηλικίας 2.700 ετών που δημιούργησα σύγχυση στην  επιστημονική κοινότητα για πάνω από έναν αιώνα, από τότε δηλαδή που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά.

0
ANUNAKI
Διαφήμιση

 

Η αλληλουχία  των «συμβόλων – μυστήριο» εμφανίζεται σε ναούς, σε διάφορες τοποθεσίες στην αρχαία πόλη Ντούρ-Σαρουκίν, στο σημερινό Χορσαμπάντ του Ιράκ στη Μεσοποταμία το οποίο κυβερνιόταν από τον Σαργών Β΄, βασιλιά της Ασσυρίας (721-704 π.Χ.).

Η ακολουθία πέντε συμβόλων – ενός λιονταριού, αετού, ταύρου, συκιάς και αρότρου– έγινε για πρώτη φορά γνωστή στον σύγχρονο κόσμο μέσω σχεδίων που δημοσιεύθηκαν από Γάλλους ανασκαφείς στα τέλη του 19ου αιώνα.

Έκτοτε, πληθώρα ιδεών έχει προταθεί σχετικά με τις πιθανές σημασίες των συμβόλων.

Ο Δρ. Martin Worthington της φιλοσοφικής σχολής του  Trinity College, πρότεινε μια νέα λύση μια εργασία που δημοσιεύθηκε στις 26 Απριλίου στο Δελτίο των Αμερικανικών Σχολών Έρευνας Ανατολικών Σπουδών.

Υποστηρίζει ότι οι ασσυριακές λέξεις για τα πέντε σύμβολα (λιοντάρι, αετός, ταύρος, συκιά και άροτρο) περιέχουν, με τη σωστή σειρά, τους ήχους που γράφουν την Ασσυριακή μορφή του ονόματος “Sargon”.

Μερικές φορές, ο ίδιος αρχαιολογικός χώρος χρησιμοποιεί μόνο τρία από τα σύμβολα (λιοντάρι, δέντρο, άροτρο), τα οποία ο Δρ. Worthington υποστηρίζει  ότι σχηματίζουν το όνομα “Sargon”, ακολουθώντας παρόμοιο σκεπτικό.

Ο Δρ. Worthington σχολίασε, «Η μελέτη των αρχαίων γλωσσών και πολιτισμών είναι γεμάτη από γρίφους σε κάθε πιθανή εκδοχή και μορφή, αλλά δεν είναι συχνό στην Αρχαία Εγγύς Ανατολή  κάποιος να συναντά σύμβολα μυστηρίου στον  τοίχο ενός ναού».

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Δρ. Worthington, κάθε ένα από τα πέντε σύμβολα μπορεί επίσης να γίνει κατανοητό ως αστερισμόςΈτσι, το λιοντάρι αντιπροσωπεύει τον Λέοντα…

«Το αποτέλεσμα των πέντε συμβόλων, ήταν να τεθεί το όνομα του Σαργών στους ουρανούς, για όλη την αιωνιότητα – ένας έξυπνος τρόπος για να γίνει το όνομα του βασιλιά, αθάνατο. Φυσικά, η ιδέα των στομφωδών ατόμων να γράφουν το όνομά τους σε κτίρια δεν είναι αποκλειστικότητα της αρχαίας Ασσυρίας», λέει ο Δρ. Worthington.

Η αρχαία Μεσοποταμία, ή το σύγχρονο Ιράκ και οι γειτονικές περιοχές, φιλοξενούσε τους Βαβυλώνιους, τους Ασσύριους, τους Σουμέριους και άλλους, και σήμερα ερευνάται από σφηνοειδή γραπτά, τα οποία επιβιώνουν σε αφθονία.

Πράγματι, η γραφή πιθανότατα εφευρέθηκε εκεί γύρω στο 3400 π.Χ..

Έτσι, αν και οι μελετητές του Σάργκον δεν θα τη γνώριζαν, στην επινόηση νέων γραπτών συμβόλων απηχούσαν την ιστορία της Μεσοποταμίας πάνω από χίλια χρόνια πριν.

Ο Δρ. Worthington εξήγησε: «Δεν μπορώ να τεκμηριώσω τη θεωρία μου, αλλά το γεγονός ότι επαληθεύεται τόσο για την ακολουθία πέντε συμβόλων όσο και για την ακολουθία των τριών συμβόλων, και ότι τα σύμβολα μπορούν επίσης να γίνουν κατανοητά ως πολιτισμικά κατάλληλοι αστερισμοί, μου φαίνεται εξαιρετικά υποδηλωτική.

Οι πιθανότητες εναντίον της και η υπόθεση ότι είναι όλα τυχαία είναι – συγχωρήστε το λογοπαίγνιο – αστρικό».

Ο Δρ. Worthington έχει εξειδίκευση στις γλώσσες και τους πολιτισμούς της αρχαίας Μεσοποταμίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των Βαβυλωνίων, των Ασσυρίων και των Σουμερίων.

«Αυτή η περιοχή του κόσμου, η οποία περιλαμβάνει το σημερινό Ιράκ και μέρη του Ιράν, της Τουρκίας και της Συρίας, αναφέρεται συχνά ως “λίκνο πολιτισμού”. Εκεί γεννήθηκαν πόλεις και αυτοκρατορίες και η ιστορία της αποτελεί ένα τεράστιο μέρος της ανθρώπινης ιστορίας» τονίζει.

Μετρικό σύστημα

H Μεσοποταμία πρώτη καθιέρωσε την μέτρηση του χρόνου σε εξήντα. Στον πολιτισμό της Μεσοποταμίας οφείλεται το ότι σήμερα έχουμε 60 λεπτά σε μια ώρα, και ο Αβραάμ (μια κεντρική μορφή σε τρεις από τις μεγαλύτερες θρησκείες του κόσμου) λέγεται ότι κατάγεται από την πόλη της Ουρ της Μεσοποταμίας.

Πηγή: pronews.gr

Διαφήμιση