Αρχική Special Topics Το προληπτικό check up απαραίτητο για την προστασία της υγείας μας

Το προληπτικό check up απαραίτητο για την προστασία της υγείας μας

0
προληπτικό check up
Διαφήμιση

Το προληπτικό check up δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να παραμελούμε ή να υποτιμάμε. Τα χρόνια παθολογικά νοσήματα αποτελούν βασικές αιτίες θανάτου και σοβαρής αναπηρίας. Το check up είναι σύμμαχος μας για την προστασία της υγείας μας και θα πρέπει να μπει στο πρόγραμμα μας πάση θυσία. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα πρόληψης. 

Τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια αποτελούν τις πρώτες παθολογικές αιτίες θανάτου και σοβαρής αναπηρίας στον κόσμο σήμερα. Χρόνια παθολογικά νοσήματα, τα οποία ενδημούν όπως η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η δυσλιπιδαιμία, το μεταβολικό σύνδρομο, η οστεοπόρωση, η στυτική δυσλειτουργία οργανικής αιτιολογίας υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής ή εξαντλούν τις αμυντικές εφεδρείες του οργανισμού προκαλώντας σε βάθος χρόνου τις παθοφυσιολογικές εκείνες μεταβολές που οδηγούν με την σειρά τους στην εμφάνιση σοβαρών παθήσεων. Σε αυτά τα δεδομένα πρέπει να συνυπολογίσουμε και το νοσηρό αποτύπωμα του ιού covid-19, ο απολογισμός του οποίου θα γίνει σε βάθος χρόνου αλλά απαιτεί την ύψιστη δυνατή ετοιμότητα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τούτων δοθέντων το προληπτικό check up ενόψει του Χειμώνα είναι όσο ποτέ άλλοτε απαραίτητο. Κατά την διάρκεια της παθολογικής εξέτασης στο ιατρείο, η οποία δεν πρέπει να αμελείται, ανάλογα με τα ευρήματα της παθολογικής εξέτασης καθορίζονται λεπτομερώς οι εργαστηριακές εξετάσεις που απαιτούνται για κάθε άνθρωπο χωριστά.

Κατά την διάρκεια της σωστής ειδικής παθολογικής προληπτικής εξέτασης γίνεται σοβαρή αξιολόγηση και μελέτη:

  • Του ιατρικού ιστορικού του εξεταζόμενου
  • Των συνηθειών της καθημερινότητάς του
  • Της διατροφής του
  • Των κληρονομικών παραμέτρων του
  • Των ευρημάτων που εντοπίζονται κατά την διάρκεια της σωστής αντικειμενικής παθολογικής εξέτασης στο ιατρείο

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα παραγγέλλονται συνέχεια οι πλήρεις εργαστηριακοί και παρακλινικοί έλεγχοι που απαιτούνται σε κάθε περίπτωση.

Το βασικό ωστόσο αιματολογικό check up περιλαμβάνει την γενική αίματος, μετρήσεις χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων και ουρικού οξέος ουρίας.

Γενική αίματος

Εξετάζονται τα ερυθρά λευκά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια. Με την εξέταση αυτή αξιολογείται αδρά η κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος, η πηκτικότητα του αίματος και η επάρκεια ορισμένων ζωτικών ουσιών όπως του σιδήρου.

Σάκχαρο

Η εξέταση παρέχει αδρές πληροφορίες για την ύπαρξη αυξημένου σακχάρου ή διαβήτη. Ο διαβήτης ειδικότερα προκαλεί βλάβες σε όλα τα όργανα του σώματος, το δέρμα, τα αγγεία, την καρδιά, τα νεφρά και τον εγκέφαλο. Πριν την εμφάνιση του διαβήτη υπάρχει σταδιακή αύξηση του σακχάρου του αίματος σε ανώτατα φυσιολογικά επίπεδα ή σε κατάσταση ήπιας υπεργλυκαιμίας. Το υψηλό σάκχαρο αίματος ελαττώνει την ετοιμότητα λευκών αιμοσφαιρίων και ανοσολογικών παραμέτρων και πρέπει να αντιμετωπίζεται για την εξασφάλιση φυσιολογικής αμυντικής εφεδρείας.

Χοληστερίνη και τριγλυκερίδια

Η χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδι, είναι λιπίδια του αίματος. Η αυξημένη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, όταν συνυπάρχουν και άλλοι παράγοντες (π.χ. κάπνισμα, υπέρταση, μεταβολικό σύνδρομο, δυσμενής κληρονομικότητα, παχυσαρκ) οδηγούν σε συσσώρευση λιπιδίων στο τοίχωμα των αρτηριών, ανάπτυξη αθηρωματικής πλάκας, απόφραξη του αυλού της αρτηρίας και μειωμένη άρδευση ζωτικών οργάνων με αποτέλεσμα την ανεπάρκεια ή την διαταραχή στην λειτουργία τους.

Ουρικό οξύ

Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που παράγεται στον οργανισμό από την διάσπαση των πουρινών. Το ουρικό οξύ προκαλεί λίθους νεφρών, νεφρικές βλάβες, αρθρίτιδα, οστικά άλγη.

Ουρία

Η ουρία είναι αζωτούχο παραπροϊόν του μεταβολισμού, που παράγεται και αποβάλλεται από τον ανθρώπινο οργανισμό σε καθημερινή βάση. Η καλή κάθαρση των αζωτούχων αυτών προϊόντων, προϋποθέτει καλή κυκλοφορία, επάρκεια αίματος και καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος, το οποίο δρα ως απεκκριτικό φίλτρο. Η ουρία αποτελεί μέτρο του σωστού μεταβολισμού και της σωστής νεφρικής λειτουργίας.

Για την αξιοπιστία των μετρήσεων

Τι πρέπει να ξέρετε επίσης για να εξασφαλίσετε την αξιοπιστία των μετρήσεων:

  • Είναι σημαντικό οι εξετάσεις  να μην γίνονται  κατά την διάρκεια οξέων καταστάσεων και νοσημάτων, παρά μόνον σε ειδικές περιπτώσεις, που καθορίζονται από τον θεράποντα ιατρό. Αρκετές μετρήσεις που γίνονται κατά την διάρκεια οξέων νοσημάτων, είναι φυσιολογικά διαταραγμένες.
  • Ο εξεταζόμενος δεν πρέπει να τροποποιεί συνήθειες που αφορούν την καθημερινότητά του, κατά την διάρκεια των ημερών που προηγούνται της αιμοληψίας, καθώς και την ημέρα της αιμοληψίας ρουτίνας, εκτός εάν έχει δοθεί αντίθετη οδηγία από τον θεράποντα ιατρό.
  • Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε για την αξιοπιστία του κέντρου όπου θα πραγματοποιήσετε τις εξετάσεις.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Η Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη είναι Ιατρός Ειδική Παθολόγος.

Facebook: https://www.facebook.com/DrAnastasiaMoschovaki/

Twitter: http://twitter.com/amoschovaki

Links:  http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com 

              http://systemichypertension.blogspot.com 

Διαβάστε επίσης από την Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη:

Διαφήμιση