Αρχική COVID-19 Κολίτιδα και δυσκοιλιότητα: Γιατί η καραντίνα τα επιδεινώνει – Ποια τα μέτρα...

Κολίτιδα και δυσκοιλιότητα: Γιατί η καραντίνα τα επιδεινώνει – Ποια τα μέτρα αντιμετώπισης

0
δυσκοιλιότητα
Διαφήμιση

Το φούσκωμα, η κολίτιδα, οι εντερικοί πόνοι, η δυσκοιλιότητα, ταλαιπωρούν μεγάλο τμήμα του πληθυσμού μειώνοντας την ποιότητα ζωής του. Αρκετοί άνθρωποι βιώνουν επιδείνωση των συμπτωμάτων αυτών κατά την διάρκεια του υποχρεωτικού εγκλεισμού- καραντίνας.

Το άγχος, η ανασφάλεια, η μειωμένη κινητικότητα, τα καταθλιπτικά συμπτώματα, η κακή διατροφή, η κατάχρηση ουσιών και φαρμάκων που χρησιμοποιούνται αλόγιστα από ορισμένους για να καλύψουν τη μοναξιά ή το άγχος τους είναι παράγοντες που συντελούν στην επιδείνωση των συμπτωμάτων αυτή την περίοδο σε ορισμένους συνανθρώπους μας.

Παρά τα δεδομένα που προαναφέρονται, όταν τα προβλήματα αυτά επιμένουν ή είναι ιδιαίτερα έντονα, η σωστή παθολογική ιατρική εξέταση δεν πρέπει να αναβάλλεται, με δεδομένο ότι σοβαρά νοσήματα όπως η σκωληκοειδίτιδα, ο καρκίνος του εντέρου, ο ειλεός, η φλεγμονή του εντέρου, ενδέχεται να αποτελούν την βασική υποκείμενη αιτία και όχι η καραντίνα αυτή καθαυτή.

Η σπαστική κολίτιδα και η δυσκοιλιότητα είναι δύο από τα συνηθέστερα σύνδρομα κατά την διάρκεια της καραντίνας και πρέπει να αντιμετωπίζονται ορθά ιατρικώς όταν επιμένουν.

Σπαστική Κολίτιδα

Χαρακτηρίζεται από τυμπανισμό, κοιλιακό άλγος ή ευαισθησία με διαταραχή στην υφή των κοπράνων, διαταραχή στην εμφάνισή τους ή διαταραχή στη συχνότητα των κενώσεων.

Το κοιλιακό άλγος ή η δυσανεξία πολλές φορές ανακουφίζεται με την αφόδευση.

Ποια είναι τα γενικά μέτρα αντιμετώπισης που πρέπει να λάβετε εσείς που πάσχετε από επιδείνωση της σπαστικής σας κολίτιδας κατά την διάρκεια της καραντίνας:

  • Αποφύγετε πρόσωπα και καταστάσεις που σας φορτίζουν αρνητικά και βρείτε δραστηριότητες που δίνουν σκοπό στη ζωή σας. Ενταχτείτε σε προγράμματα άσκησης.
  • Το σύνδρομο αυτό είναι μια εξατομικευμένη νόσος. Πρέπει να παρατηρήσετε τις τροφές που επιδεινώνουν τα συμπτώματά σας και να τις αποφύγετε. Είναι όμως σημαντικό να διακόψετε την υπερκατανάλωση καφέ, τα βαριά τσιγαριστά ή με πολλά μπαχαρικά τρόφιμα και τα τεχνητά γλυκαντικά.
  • Να αποφεύγετε την καθιστική ζωή και την πολύωρη ενασχόληση με οθόνες. H πολύωρη έκθεση στο μπλε φως των οθονών ενδέχεται να διαταράξει την ομαλή έκκριση της μελατονίνης ουσίας απαραίτητης για το σωστό ποιοτικά και ποσοτικά ύπνο, ο οποίος με τη σειρά του δρα ευεργετικά στην αποκατάσταση φθορών και ψυχοσωματικών συμπτωμάτων. Μεριμνήστε για τη μέγιστη ποιότητα του ύπνου σας, υιοθετώντας σταθερό ωράριο ύπνου αφύπνισης και εξασφαλίζοντας σωστό περιβάλλον ύπνου: Επαρκή συσκότιση στο υπνοδωμάτιο, αποφυγή θορύβου, χαλαρωτικό περιβάλλον.
  • Η πολύωρη τηλεθέαση δυσάρεστων ειδήσεων αυξάνει την λειτουργική υπερευαισθησία του εντέρου και δεν συνιστάται. Επιλέξτε να ενημερωθείτε συνοπτικά από εφημερίδες ή ειδησεογραφικά site.
  • Είναι σημαντικό να υιοθετήσετε μία διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και να μην κάνετε κατάχρηση αλκοόλ.

Δυσκοιλιότητα

Η φυσιολογική συχνότητα κενώσεων είναι ευρεία, κυμαίνεται από τρεις έως δώδεκα ανά εβδομάδα. Στην δυσκοιλιότητα ο ασθενής καταβάλλει υπερβολική προσπάθεια κατά την αφόδευση ή έχει συστηματικά δύο ή λιγότερες κενώσεις την εβδομάδα ή παρουσιάζει μείωση των συνήθων για τον οργανισμό του κενώσεων.

Ποια είναι τα γενικά μέτρα αντιμετώπισης που πρέπει να λάβετε εσείς που πάσχετε από επιδείνωση της δυσκοιλιότητας κατά την διάρκεια της καραντίνας:

  • Καλό είναι να πίνετε επαρκή ποσότητα νερού, ένα ποτήρι κατά την διάρκεια των γευμάτων και τα υπόλοιπα ποτήρια μακριά από τα γεύματα και τον ύπνο για να μην επιβαρύνεται η διαδικασία της πέψης.
  • Να τρώτε άφθονα πράσινα λαχανικά αφού τα πλύνετε καλά.
  • Καλό είναι να αντικαταστήσετε το άσπρο ψωμί με ψωμί ολικής άλεσης και τα λευκά ζυμαρικά με ζυμαρικά ολικής άλεσης. Μια κουταλιά της σούπας μέλι καθημερινά, εάν δεν έχετε πρόβλημα βάρους ή άλλη αντένδειξη, συχνά βοηθά.
  • Να επισκέπτεστε την τουαλέτα σταθερή ώρα κάθε ημέρα και εάν κατά την διάρκεια της ημέρας, σας παρουσιαστεί τάση για αφόδευση μην αναβάλλετε την χρήση της τουαλέτας.
  • Όπως και οι πάσχοντες από ευερέθιστο έντερο, μεριμνήστε για επαρκή ποσότητα και ποιότητα ύπνου, αποφύγετε την καθιστική ζωή και τα δυσάρεστα ερεθίσματα.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Η Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη είναι Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Facebook: https://www.facebook.com/DrAnastasiaMoschovaki/
Twitter: http://twitter.com/amoschovaki
Links:  http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com
              http://systemichypertension.blogspot.com 

Διαβάστε επίσης από την Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη:

Διαφήμιση