Αρχική COVID-19 Αρτηριακή πίεση και ζάκχαρο κινδυνεύουν με απορρύθμιση στην καραντίνα

Αρτηριακή πίεση και ζάκχαρο κινδυνεύουν με απορρύθμιση στην καραντίνα

0
ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
Διαφήμιση

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο αποτελούν δύο παθολογικά προβλήματα που κινδυνεύουν να απορρυθμιστούν κατά τη διάρκεια της καραντίνας ή του εγκλεισμού άλλου είδους. Μπορούμε όμως να το αποτρέψουμε…

Τι σημαίνει η καραντίνα για το σώμα μας

Η καραντίνα ορίζεται ως υποχρεωτική απομόνωση κατ’ οίκον ως αποτέλεσμα λοιμώδους μεταδοτικού νοσήματος. Είναι γεγονός ότι κατά την διάρκεια μιας λοιμώδους ασθένειας, γίνονται μεταβολικές και βιοχημικές προσαρμογές στον οργανισμό του ανθρώπου κατά τις οποίες κινητοποιούνται λευκά αιμοσφαίρια, εκκρίνονται φλεγμονώδεις ουσίες, εμφανίζεται πυρετός, προσαρμογές που κάνουν τον άνθρωπο να επιζητά την ξεκούραση και την απομόνωση ώστε να συγκεντρώσει τις οργανικές του δυνάμεις για την αντιμετώπιση της λοίμωξης.

Δεν συμβαίνει ωστόσο το ίδιο στην περίπτωση του υγιούς ανθρώπου ή του υγιούς φορέα τον οποίο η ίδια η φύση τον καλεί σε αυξημένη δραστηριοποίηση, η οποία του απαγορεύεται ολικώς ή μερικώς κατά την διάρκεια της εξωτερικώς επιβαλλόμενης καραντίνας-εγκλεισμού που ποικίλει σε διάρκεια και αυστηρότητα μεταξύ των χωρών.

Χρειάζεται “δύναμη” χαρακτήρα

Κατά την διάρκεια της καραντίνας υγιών ανθρώπων ή φορέων, αρκετές φορές το stress και οι ορμόνες του stress αυξάνονται,  (π.χ. γλυκοκορτικοειδή κατεχολαμίνες). Αδύναμοι χαρακτήρες καταφεύγουν στο κάπνισμα, ψυχοφάρμακα και αλκοόλ λόγω της πλήξης, η έκθεση σε ενδοοικογενειακή βία λόγω ανάδυσης συγκρούσεων που υπό άλλες συνθήκες υποβόσκουν είναι αυξημένη.

Σε μικρές οικίες χωρίς χώρο για άσκηση η καθιστική ζωή παγιοποιείται, η ενασχόληση με οθόνες αρκετές φορές γίνεται προβληματική, η ελαττωμένη έκθεση σε ηλιακό φως κατά την διάρκεια της ημέρας διαταράσσει το κυκλικό φαινόμενο του ύπνου στον άνθρωπο, η αποχή από τις συνήθεις καλλιτεχνικές θρησκευτικές και κοινωνικές δραστηριότητες και η φτωχοποίηση σε ευαίσθητα άτομα διαταράσσουν την ψυχοσωματική ισορροπία. Οι παράγοντες που προαναφέρονται είναι οι κύριοι παράγοντες που οδηγούν στην διατάραξη της αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου μέσα από σύνθετες παθοφυσιολογικές οδούς. 

Αρτηριακή πίεση

Τα περισσότερα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση δεν έχουν σημεία ή συμπτώματα, ακόμη και αν οι μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης φτάσουν σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα. Μερικά άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να έχουν πονοκεφάλους, δύσπνοια ή ρινορραγίες, αλλά αυτά τα σημεία και τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται σε όλους.

Ως γενικό κανόνα πρέπει να γνωρίζετε ότι υψηλή αρτηριακή πίεση έχετε εάν έχετε αρτηριακή πίεση 140 / 90mmHg ή μεγαλύτερη (ή 150 / 90mmHg ή μεγαλύτερη εάν είστε άνω των 80 ετών) σε επανειλημμένες μετρήσεις. Η επίμονη υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων σοβαρών και δυνητικά απειλητικών για τη ζωή καταστάσεων υγείας, όπως καρδιακά επεισόδια, εγκεφαλικά επεισόδια συγκοπή.

Τι πρέπει να ξέρετε:

  • Μετράτε συστηματικά την αρτηριακή σας πίεση κατά την διάρκεια της καραντίνας εγκλεισμού. Κλείστε άμεσα ιατρικό ραντεβού εάν οι τιμές της αρτηριακής σας πίεσης απορρυθμιστούν.
  • Η αποφυγή της καθιστικής ζωής και ερεθισμάτων που προκαλούν φόβο είναι σημαντικά μέτρα πρόληψης. Καθαρίστε το σπίτι σας, ασχοληθείτε με κηπουρική, ακούστε χαλαρωτική μουσική, περπατήστε υπό το φως του ήλιου το πρωί, αποφύγετε όσο μπορείτε οθόνες υπολογιστών και τηλεοράσεων. Τα θεάματα τηλεόρασης και υπολογιστών, υπηρετούν πολλές φορές την πώληση, φτιάχνονται από τους κατασκευαστές τους ώστε να είναι εθιστικά, να καθηλώνουν τον τηλεθεατή επί ώρες και σας οδηγούν σε βλαπτική για την υγεία σας καθιστική συμπεριφορά.Η υπερβολική έκθεση στο μπλε φως των ηλεκτρονικών συσκευών, ιδιαίτερα κατά τη νύχτα διαταράσσει την ομαλή έκκριση μελατονίνης, ουσίας απαραίτητης για επαρκή ποσοτικά και ποιοτικά ύπνο, που με τη σειρά του είναι σημαντικός για την ομαλοποίση της πίεσης.
  •  Η μείωση του άλατος και η αύξηση του προσλαμβανόμενου καλίου με την ένταξη φρούτων και λαχανικών στην διατροφή σας σε καθημερινή βάση συντελούν στη σωστή ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. 

Αυξημένο σάκχαρο

Pizza
Η τάση για κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών συχνά εντείνεται από διαφημίσεις που τα χρησιμοποιούν στο backround για να γίνουν πιο ελκυστικές

Η απορρύθμιση σακχάρου κατά την καραντίνα αφορά συνήθως διαβητικούς αλλά και ανθρώπους που έχουν φυσιολογικό σάκχαρο υπό άλλες συνθήκες και μετατρέπονται σε διαβητικούς σε συνθήκες παρατεινόμενου εγκλεισμού.  Ένας άνθρωπος με σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, το πρωί νήστις,  100–126 είναι ελαφρώς υπεργλυκαιμικός και πάνω από 126 mg / dl διαβητικός. Συμπτώματα συχνά δεν υπάρχουν. Όταν υπάρχουν συμπτώματα εμφανίζεται συχνουρία, πολυδιψία, εύκολες λοιμώξεις, διαταραχές βάρους.

Τι πρέπει να ξέρετε:

  • Μην αμελείτε την προληπτική παθολογική σας εξέταση και τις αιματολογικές εξετάσεις check up παρά την καραντίνα
  • Βασικός παράγοντας εκτός από την καθιστική ζωή που προκαλεί αύξηση του σακχάρου κατά την καραντίνα είναι η πολυφαγία. Πρέπει να ξέρετε ότι τα επιμελώς κατασκευασμένα τηλεοπτικά και διαδικτυακά θεάματα έχουν συχνά ως στόχο την αύξηση των πωλήσεων αγαθών κινητοποιώντας στο υποσυνείδητό σας ισχυρά συναισθήματα όπως είναι ο φόβος και η βουλιμία. Η διαφήμιση που στο παρασκήνιο σας παρουσιάζει μια χαρωπή οικογένεια να τρώει πίτσες καθώς παίζετε το αγαπημένο σας βιντεοπαιχνίδι είναι κατασκευασμένη για να σας προκαλέσει το αίσθημα της πείνας και να σας οδηγήσει στην αγορά των συγκεκριμένων αιδεσμάτων. Πείτε όχι στην ενασχόληση με οθόνες διατηρώντας ψυχολογική και σωματική ελευθερία.
  • Η μεσογειακή διατροφή που έχει ως βάση τα λαχανικά και τα αυτούσια μη επεξεργασμένα προϊόντα της Μεσογείου ασκεί πολλαπλές ευεργετικές επιδράσεις στην ρύθμιση του σακχάρου.  
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Η Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη είναι Ιατρός Ειδική Παθολόγος.

Facebook: https://www.facebook.com/DrAnastasiaMoschovaki/

Twitter: http://twitter.com/amoschovaki

Links:  http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com 

              http://systemichypertension.blogspot.com 

Διαβάστε επίσης από την Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη:

Διαφήμιση