Αρχική Πολιτισμός Κατάδυση στο βαθύτερο διάσημο ναυάγιο του κόσμου – Βίντεο

Κατάδυση στο βαθύτερο διάσημο ναυάγιο του κόσμου – Βίντεο

0
πλόιο πολεμικό
Εικόνα: bbc.com/US NAVY
Διαφήμιση

Κατάδυση στο βαθύτερο και διασημότερο ναυάγιο και συγκεκριμένα στο αμερικανικό αντιτορπιλικό που βυθίστηκε έξω από τις Φιλιππίνες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έκανε το επανδρωμένο βαθυσκάφος DSV Limiting Factor της αμερικανικής εταιρείας Triton.

Το αντιτορπιλικό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ μήκους 115 μέτρων βυθίστηκε κατά τη διάρκεια της Μάχης από τη Σαμάρ το 1944 μετά από μια έντονη μάχη με έναν μεγάλο στόλο ιαπωνικών πολεμικών πλοίων.

Η πρώτη ανακάλυψη των ερειπίων

Τα ερείπια του USS Johnston ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά το 2019 και τμήματα του αντιτορπιλικού βιντεοσκοπήθηκαν με ένα όχημα που λειτουργεί από απόσταση (ROV).

Το υποβρύχιο DSV Limiting Factor

Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος των συντριμμιών βρισκόταν βαθύτερα από ό, τι μπορούσε να φτάσει το ROV, οπότε για αυτήν την αποστολή χρησιμοποιήθηκε το υποβρύχιο DSV Limiting Factor, με κύτος από τιτάνιο πάχους 9 εκατοστών που ήταν ένα από τα ελάχιστα υποβρύχια του κόσμου που μπορούσε να φτάσει το βάθος των 6,5 χιλιομέτρων.

Σημειώνεται ότι, προηγουμένως το συγκεκριμένο υποβρύχιο είχε εξερευνήσει το βαθύτερο μέρος στον ωκεανό, στην Τάφρο των Μαριανών έξω από τις Φιλιππίνες, που βρίσκεται σχεδόν 11 χιλιόμετρα κάτω από την θάλασσα καθώς και τον Τιτανικό.

Οι εξερευνητές πέρασαν αρκετές ώρες μελετώντας το ναυάγιο σε μια σειρά καταδύσεων.

Ο Victor Vescovo, πιλότος του υποβρύχιου, ο οποίος ηγήθηκε της αποστολής δήλωσε: “Στο βάθος όπου βρίσκεται το ναυάγιο το οξυγόνο είναι λιγοστό, και, παρόλο που υπάρχει μια ελαφρά μόλυνση από τη θαλάσσια ζωή, το πλοίο δείχνει αξιοθαύμαστα άθικτο, με εξαίρεση τις ζημιές που είχε υποστεί στην άγρια μάχη.”

“Οι πυργίσκοι των πολυβόλων βρίσκονται ακριβώς εκεί όπου έπρεπε να βρίσκονται και είναι στραμμένα προς την κατεύθυνση προς την οποία πιστεύουμε ότι έπρεπε να σκόπευε, καθώς συνέχιζαν να πυροβολούν μέχρι που το πλοίο βυθίστηκε”, ανέφερε επίσης ο Vescovo.

“Είδαμε επίσης ότι οι θέσεις για τις τορπίλες στο μέσο του πλοίου ήταν άδειες επειδή όλες οι τορπίλες είχαν εκτοξευτεί κατά των Ιαπώνων”, πρόσθεσε.

Χρειάστηκαν αρκετές καταδύσεις για να μετεγκαταστήσουν το ναυάγιο του USS Johnston, αλλά ο Victor Vescovo, μαζί με τον μηχανικό Shane Eigler σε μια κατάδυση και ο ιστορικός ναυτικών Parks Stephenson σε μια άλλη, κατάφεραν να αφιερώσουν χρόνο στην έρευνα και τη βιντεοσκόπηση του ναυαγίου.

Η ομάδα άφησε στεφάνια στο σημείο προς τιμή των πεσόντων, ωστόσο δεν βρέθηκαν ανθρώπινα υπολείμματα ή ρούχα κατά τη διάρκεια της αποστολής.

Από τους 327 ανθρώπους του πληρώματος, μόνο 141 επέζησαν από τη μάχη. 

Πηγή: bbc.com

Διαφήμιση