Αρχική Θεραπείες Τι είναι ο λόξιγκας και τι να κάνουμε για να περάσει

Τι είναι ο λόξιγκας και τι να κάνουμε για να περάσει

Της ιατρού, Ειδικής Παθολόγου, Δρ. Αναστασίας Μοσχοβάκη

0
διαφραγμα
Διαφήμιση

Έρχεται “ανυποψίαστα” και μπορεί να μας φέρει σε δύσκολη θέση και να μας ταλαιπωρήσει. Και πολλές φορές δε ξέρουμε πραγματικά τι να κάνουμε για να περάσει… Ο λόγος για τον ..λόξιγκα.

Πρόκειται λοιπόν, για το παθολογικό φαινόμενο που χαρακτηρίζεται από ακούσιες συσπάσεις του διαφράγματος, το οποίο αποτελεί μυϊκό ιστό που βρίσκεται ανάμεσα στην θωρακική και κοιλιακή κοιλότητα, με βασικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία της αναπνοής.

Κατά τις ανώμαλες συσπάσεις του διαφράγματος στον λόξιγκα, οι φωνητικές σχισμές «κλείνουν» απότομα οπότε παράγεται ο χαρακτηριστικός ήχος του λόξιγκα.

Ο λόξιγκας προκαλεί προβλήματα στην ομαλή ομιλία και προσαρμογή του ανθρώπου, όταν μάλιστα είναι επίμονος ή παρατεταμένος μπορεί να προκαλέσει αυπνία, stress, κατάθλιψη, αδυναμία πρόσληψης τροφής.

Τα περισσότερα επεισόδια λόξιγκα διαρκούν μόνο λίγα λεπτά.

Σπάνια, ο λόξιγκας μπορεί να επιμείνει επί εβδομάδες ή μήνες και να προκαλέσει δυσχέρεια στην ομαλή πρόσληψη και αφομοίωση τροφής, χρόνιο σύνδρομο κόπωσης, απώλεια βάρους. Οι άνδρες παρουσιάζουν σε μεγαλύτερα ποσοστά χρόνιο λόξιγκα συγκριτικά με τις γυναίκες.

Τι τον προκαλεί

Το stress, οι αιφνίδιες μεταβολές στην θερμοκρασία του περιβάλλοντος, η οινοποσία, η λήψη ανθρακούχων ποτών, τα βαριά γεύματα, η αεροφαγία προκαλούμενη π.χ. από τσίχλες ή καραμέλες είναι οι πιο κοινοί παράγοντες που προκαλούν κοινό αυτο-περιοριζόμενο λόξιγκα.

Η γενική νάρκωση κατά το χειρουργείο μπορεί να αλλοιώσει τη σωστή κίνηση των μυών του διαφράγματος και να προκαλέσει λόξιγκα. Σε άλλες περιπτώσεις, ο λόξιγκας μπορεί να αποτελεί ένδειξη υποκείμενης ιατρικής πάθησης.

Παθήσεις που προκαλούν λόξιγκα είναι:

  • Παθήσεις που προκαλούν ανατομική βλάβη ή ανατομικό ερεθισμό των νεύρων του κόλπου ή των φρενικών νεύρων, τα οποία διανέμονται στο διάφραγμα όπως όγκοι στην περιοχή του λαιμού, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος
  • Μεταβολικές διαταραχές (π.χ. διαβήτης) και φάρμακα (π.χ. βαρβιτουρικά)
  • Ηλεκτρολυτικές διαταραχές
  • Νεφρική Νόσος
  • Ψυχιατρικά νοσήματα

Και ένας μύθος

Επειδή ο λόξιγκας είναι αρκετά κοινός ως σύμπτωμα, υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη στο κοινό ότι πάντα έχει ως αίτιο την κατάχρηση φαγητού αλκοόλ ή τη συναισθηματική φόρτιση. Αυτό είναι λάθος ιδιαίτερα σε περιπτώσεις λόξιγκα που επιμένει ή υποτροπιάζει.

Η ενδελεχής ιατρική παθολογική εξέταση είναι απαραίτητη σε περίπτωση έντονου λόξιγκα ή λόξιγκα που υποτροπιάζει ή λόξιγκα που επιμένει πάνω από 48 ώρες.

Κατά τη διάρκεια της ιατρικής εξέτασης, θα αξιολογηθούν οι διατροφικές συνήθειες, οι συνήθειες της καθημερινότητας, το ιατρικό ιστορικό. Κατά την φυσική εξέταση θα αξιολογηθεί η αναπνοή, η μυϊκή δύναμη και ο μυϊκός τόνος, τα αντανακλαστικά του σώματος, η αρτηριακή πίεση, θα γίνει ακρόαση κοιλιακών ήχων. Αναλόγως ευρημάτων θα συγκροτηθεί ο εξατομικευμένος ιατρικός έλεγχος προς εντοπισμό υποκείμενων νοσημάτων και θα δοθεί η κατάλληλη θεραπεία.

Σε χρόνιες περιπτώσεις θα διερευνηθεί εάν ο λόξιγκας έχει διαταράξει τις ενεργειακές εφεδρείες του οργανισμού λόγω προβλημάτων που έχει προκαλέσει στις διαδικασίες της ομαλής αναπνοής-διατροφής.

Πώς περιορίζουμε τον κοινό λόξιγκα

 Μέτρα αντιμετώπισης του κοινού αυτοπεριοριζόμενου λόξιγκα που μειώνουν την ένταση και την διάρκειά του:

  • Διακόψτε αλκοολούχα ανθρακούχα ποτά και τσίχλες
  • Κάντε γαργάρες με δροσερό νερό
  • Κρατήστε την αναπνοή σας για πέντε δευτερόλεπτα.
  • Γαργαλήστε τον ουρανίσκο σας με την γλώσσα σας.
  • Κολλήστε την γλώσσα στον ουρανίσκο σας.
  • Μαζέψτε τα γόνατα στο στήθος σας επί δέκα δευτερόλεπτα.

Μέτρα πρόληψης του λόξιγκα:

  • Μην τρώτε λαίμαργα. Μασάτε καλά την τροφή σας.
  • Να αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
  • Να αποφεύγετε τα μεγάλα λιπαρά γεύματα με πολλά μπαχαρικά κρεμμύδι ή σκόρδο.
  • Μην παραλείπετε το πρωινό γεύμα. Η παράλειψη γευμάτων ιδιαίτερα του πρωινού οδηγεί σε κατανάλωση αυξημένης ποσότητας φαγητού κατά τα νυχτερινά γεύματα, διάταση στομάχου ερεθισμό του διαφράγματος και λόξιγκα.
  • Μην κοιμάστε αμέσως μετά το τελευταίο γεύμα της ημέρας. Κοιμηθείτε μία-δύο ώρες μετά για να αποφύγετε την γαστρική παλινδρόμηση που μπορεί να πυροδοτήσει δυσάρεστα επεισόδια λόξιγκα.
  • Η κατανάλωση ανθρακούχων αναψυκτικών ενδέχεται να πυροδοτήσει λόξιγκα.
  • Οι απότομες αλλαγές στην θερμοκρασία του περιβάλλοντος ή των γευμάτων (κρύο ζεστό) όπως συμβαίνει από την κατανάλωση ενός ζεστού ροφήματος και στη συνέχεια, ενός κρύου ροφήματος μπορεί να πυροδοτήσουν λόξιγκα και πρέπει να αποφεύγονται.
  • Αποφύγετε το κάπνισμα. Η κατάχρηση καπνού μπορεί να προκαλέσει αντιδραστικό ερεθισμό του διαφράγματος.

 

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Η Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη είναι Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Facebook: https://www.facebook.com/DrAnastasiaMoschovaki/
Twitter: http://twitter.com/amoschovaki
Links:  http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com
              http://systemichypertension.blogspot.com 

Διαβάστε επίσης από την Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη:

Διαφήμιση