Αρχική Περιβάλλον Κλιματική αλλαγή: Οι λίμνες χάνουν το οξυγόνο τους ταχέως

Κλιματική αλλαγή: Οι λίμνες χάνουν το οξυγόνο τους ταχέως

0
lake1
Εικόνα: UNSPLASH/Ricardo Frantz
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Επιστημονική έρευνα καταδεικνύει ότι οι λίμνες χάνουν το οξυγόνο τους πιο γρήγορα και από τους ωκεανούς εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Τα επίπεδα του οξυγόνου στις λίμνες γλυκού νερού του πλανήτη μειώνονται με ανησυχητικά γρήγορο ρυθμό. Ταχύτερο από ό,τι το οξυγόνο στους ωκεανούς. Για αυτό ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό η άνοδος της θερμοκρασίας της Γης λόγω της κλιματικής αλλαγής. Αυτή η εξέλιξη απειλεί τη βιοποικιλότητα των λιμνών, αλλά και την ποιότητα του πόσιμου νερού, το οποίο συχνά προέρχεται από λίμνες.

Δείγματα 76 ετών από όλην τη Γη

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Κέβιν Ρόουζ του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου Ρενσελάερ της Νέας Υόρκης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature». Ανέλυσαν συνολικά  45.000 δείγματα (της περιόδου 1941-2017) από 393 λίμνες ανά τον κόσμο, κυρίως από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Τα περισσότερα στοιχεία αφορούσαν λίμνες της εύκρατης ζώνης, μεταξύ των 23 και 66 μοιρών γεωγραφικού πλάτους στο βόρειο και στο νότιο ημισφαίριο.

lake2
Εικόνα: UNSPLASH/Artiom Vallat

Διαπιστώθηκε ότι τα μέσα επίπεδα οξυγόνου έχουν από το 1980 μέχρι σήμερα μειωθεί κατά 5,5% στην επιφάνεια των λιμνών και κατά σχεδόν 19% στα βαθύτερα νερά τους. Σε μερικές λίμνες (87 από τις 393) με ρύπανση λόγω γεωργικών καλλιεργειών και λιπασμάτων, τα επίπεδα επιφανειακού οξυγόνου έχουν αυξηθεί. Η σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας ευνοεί τα κυανοβακτήρια, η φωτοσύνθεση των οποίων αυξάνει το οξυγόνο στα επιφανειακά λιμναία ύδατα. Παράλληλα μειώνει τη διαφάνεια και καθαρότητα του νερού.

Απειλή οικοσυστήματος

«Όλη η πολύπλοκη ζωή εξαρτάται από το οξυγόνο. Είναι το σύστημα υποστήριξης για τις υδρόβιες διατροφικές αλυσίδες. Και όταν αρχίζει η απώλεια του οξυγόνου, μπορεί να χαθούν επίσης έμβια είδη. Οι λίμνες χάνουν οξυγόνο σχεδόν τρεις έως εννέα φορές πιο γρήγορα από τους ωκεανούς. Η μείωση θα έχει επιπτώσεις σε όλο το οικοσύστημα», επεσήμανε ο Ρόουζ. Μολονότι οι λίμνες αποτελούν περίπου μόνο το 3% της επιφάνειας της ξηράς της Γης, περιέχουν μία δυσανάλογα μεγάλη βιοποικιλότητα του πλανήτη. Επιπλέον, όταν τα επίπεδα οξυγόνου μειώνονται, τα βακτήρια των λιμνών που παράγουν μεθάνιο -το ισχυρότερο «αέριο του θερμοκηπίου»- αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα στο μέλλον οι λίμνες να απελευθερώνουν μεγαλύτερες ποσότητες μεθανίου στην ατμόσφαιρα και έτσι να επιβαρύνουν την κλιματική αλλαγή.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠεριβαλλοντική καταστροφή στη θάλασσα του Μαρμαρά (Βίντεο)
Επόμενο άρθροΤι είναι ο λόξιγκας και τι να κάνουμε για να περάσει