Αρχική Καταστροφές Περιβαλλοντική καταστροφή στη θάλασσα του Μαρμαρά (Βίντεο)

Περιβαλλοντική καταστροφή στη θάλασσα του Μαρμαρά (Βίντεο)

0
MARMARAS pollution
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή απειλεί το θαλάσσιο οικοσύστημα του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη. Η θάλασσα του Μαρμαρά έχει γεμίσει από τοξική βλέννα που απελευθερώνει το φυτοπλαγκτόν.

Ανησυχία Ερντογάν

Σε πλήρη πανικό φέρεται να βρίσκεται ο Τούρκος πρόεδρος. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βλέπει την καταστροφή να συμπαρασύρει την ήδη επιβαρημένη τουρκική οικονομία. Για αυτό και υπόσχεται στους αλιείς ότι θα τους συνδράμει άμεσα. «Ελπίζουμε ότι θα σώσουμε τις θάλασσές μας από αυτήν τη συμφορά με τη βλέννα» δήλωσε. Ο Μαρμαράς έχει και στο παρελθόν απειληθεί από τη ρύπανση. Αυτή τη φορά, ωστόσο, η έκταση του προβλήματος είναι τεράστια.

Τραγική ειρωνεία

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι το πρόβλημα γιγαντώθηκε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Οι επιστήμονες το αποδίδουν στη ρύπανση των υδάτων και την κλιματική αλλαγή.
Η βλέννα αυτή σχηματίζεται από σειρά μικροοργανισμών. Δημιουργούνται όταν τα φύκη κατακλύζονται από πλούσια σε θρεπτικά συστατικά λύματα. Απόρροια της μόλυνσης των υδάτων και της ανόδου της θερμοκρασίας. Ο Ερντογάν απέδωσε το φαινόμενο σε ανεπεξέργαστα λύματα που καταλήγουν στη θάλασσα. Αλλά και στην άνοδο της θερμοκρασίας και ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να το ερευνήσουν. «Φοβούμαι ότι αν επεκταθεί στη Μαύρη Θάλασσα το πρόβλημα θα είναι τεράστιο. Πρέπει να κινηθούμε χωρίς καθυστέρηση» ανέφερε.

SOS για τη βιοποικιλότητα

Πλοία που ταξιδεύουν στη θάλασσα του Μαρμαρά αναγκάζονται να παρακάμψουν τις περιοχές με τη βλέννα. Ήδη έχει προκαλέσει οξέα προβλήματα και ζημιές στις ψαρότρατες.  Δύτες  επισημαίνουν ότι μεγάλος αριθμός ψαριών και άλλων ειδών της θαλάσσιας πανίδας πεθαίνει από ασφυξία.

Διαφήμιση