Αρχική Καταστροφές Κωνσταντινούπολη: Διώρυγα οικολογικών καταστροφών

Κωνσταντινούπολη: Διώρυγα οικολογικών καταστροφών

0
Διαφήμιση

Τα νέα φιλόδοξα σχέδια του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν να κατασκευάσει διώρυγα στην Κωνσταντινούπολη, έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στη γείτονα, με 40 επιστήμονες και πολιτικούς να κάνουν λόγο για τεράστιες οικολογικές καταστροφές.

Σε συνέδριο που διοργάνωσαν στην Κωνσταντινούπολη για να αναλύσουν από κοινού τους κινδύνους που εγκυμονεί το μεγαλόπνοο έργο, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η διώρυγα θα έχει ολέθριες επιπτώσεις στο περιβάλλον, αλλά και στους ανθρώπους, καθώς είναι πολύ πιθανό να υπάρξει ένας σεισμός, τουλάχιστον 7 Ρίχτερ.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το αναλυτικό ρεπορτάζ της DW, οι ειδικοί θεωρούν ότι η «εμπειρογνωμοσύνη» του υπουργείου Περιβάλλοντος που έκανε λόγο για «θετικό» έργο δεν έγινε με επιστημονικά κριτήρια.

dioriga 2

Φόβοι για μεγάλο σεισμό

Πέραν της οικολογικής καταστροφής που επίκεινται ο καθηγητής Γεωφυσικής στο Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης Χαλούκ Ερντογάν εκτιμά ότι η κατασκευή της διώρυγας, θα φέρει έναν σεισμό στην ευρύτερη περιοχή, έως 7 Ρίχτερ.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, η κατασκευή της διώρυγας σε απόσταση μόλις 12 χλμ. από το αποκαλούμενο ρήγμα της βόρειας Ανατολίας, όπου συναντώνται οι τεκτονικές πλάκες Ανατολίας και Ευρασίας θέτει σε κίνδυνο τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που σχεδιάζεται να εγκατασταθούν στις όχθες του νέου Βοσπόρου.

Η διώρυγα θα καταστρέψει τα δάση και θα αφανίσει τα αποθέματα υδάτων

Ένα ακόμα σημαντικό επιχείρημα κατά της διώρυγας είναι ότι θα καταστρέψει τις δασικές εκτάσεις και θα αφανίσει τα αποθέματα υδάτων βορείως της Κωνσταντινούπολης.

Ο ειδικός σε ζητήματα περιβάλλοντος από το Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης, Ντογκανάι Τολουνάι, απορρίπτει το επιχείρημα του υπ. Εσωτερικών ότι αποθέματα που θα χαθούν θα αντικατασταθούν από το σχεδιαζόμενο φράγμα Μελέν. Παράλληλα διαψεύδει την εκτίμηση της Άγκυρας για κοπή 200.000 χιλιάδων δέντρων εκτιμώντας ότι εν τέλει θα κοπούν 400.000.

dioriga 3

Διαφήμιση