Αρχική Ευζωία Συνταγή: Μελιτζάνες παπουτσάκια

Συνταγή: Μελιτζάνες παπουτσάκια

Της ΣΕΦ Στέλλας Καραπετάκου
0
melitzanes

Από τις πιο αγαπημένες συνταγές που θυμίζουν μαμά, οι μελιτζάνες παπουτσάκια! Λατρεμένο πιάτο από όλους, όπου όταν μπαίνει στο τραπέζι, εξαφανίζεται!!!

Τα υλικά μας

  • 4 μελιτζάνες φλάσκες
  • ½ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκ σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κ σ πελτές
  • Λίγο εβαπορέ
  • 50 γρ γραβιέρα τριμμένη
  • ½ κρασοπότηρο λευκό κρασί
  • Αλάτι-πιπέρι-θυμάρι- ξυλάκι κανέλα- γαρύφαλλο-ζάχαρη
Για την μπεσαμέλ
  • 50γρ βούτυρο
  • 50 γρ αλεύρι γοχ
  • 800 γρ γάλα
  • 1 κρόκους αυγών
  • 100 γρ γραβιέρα τριμμένη
  • ¼ κ γ μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι-πιπέρι

Διαδικασία

  1. Πλένουμε τις μελιτζάνες μας και τις κόβουμε κατά μήκος. Τις χαράζουμε σταυρωτά με ένα μαχαιράκι μέσα την σάρκα τους, και τις βάζουμε σε μια λαμαρίνα.
  2. Ρίχνουμε από πάνω λίγο ελαιόλαδο ,αλατάκι πιπέρι, λίγο  θυμάρι, λίγη ζαχαρίτσα, και τις ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο για μισή ώρα περίπου για να μαλακώσουν
  3. Όσο περιμένουμε τις μελιτζάνες μας, ξεκινάμε τον κιμά. Σοτάρουμε σε μια κατσαρολίτσα με ελαιόλαδο τον κιμά, μέχρι να ψηθεί, και στην συνέχεια βάζουμε το κρεμμύδι το σκόρδο το πελτέ την ζάχαρη, στην μύτη του γλυκού λίγο γαρύφαλλο, ρίγανη και λίγη ζαχαρίτσα. Τα σοτάρουμε όλα μαζί καλά, και σβήνουμε με κρασί. Ρίχνουμε λίγο νεράκι και αφήνουμε τον κιμά να σιγομαγειρευτεί μέχρι να σωθούν όλα του τα υγρά.
Για την μπεσαμέλ
  1. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και αφού λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι και καβουρδίζουμε για λίγα λεπτά. Ανακατεύουμε συνεχώς και προσέχουμε να μην μας πιάσει κάτω ή στα πλάγια.
  2. Ρίχνουμε το γάλα τμηματικά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μην μας σβολιάσει.
  3. Στην αρχή θα είναι πολύ σφιχτό, αλλά ρίχνοντας γάλα και ανακατεύοντας συνεχώς  γίνεται μια πολύ ωραία βελούδινη μπεσαμέλ. Αποσύρουμε την κρέμα από  την φωτιά  ρίχνουμε την γραβιέρα (κρατάμε λίγη ποσότητα για να πασπαλίσουμε στο τέλος) τους κρόκους και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε συνεχώς. Προσέχουμε να είναι η μπεσαμέλ μας σφικτή σχετικά.
  4. Τραβάμε την μπεσαμέλ στην άκρη και περιμένουμε να κρυώσει αρκετά για να την βάλουμε στο κορνέ μας.
Για τη συναρμολόγηση
  1. Παίρνουμε τις μελιτζάνες, και με ένα κουταλάκι πατάμε την σάρκα τους ελαφρά.
  2. Πασπαλίζουμε με τριμμένη γραβιέρα, και στην συνέχεια τις γεμίζουμε με τον κιμά.
  3. Στην συνέχεια αφού η μπεσαμέλ μας έχει κρυώσει και έχει σφίξει, την βάζουμε στο κορνέ και απλώνουμε επάνω στις μελιτζάνες. Βάζουμε μπόλικη μπεσαμέλ, καλύπτοντας όλη την επιφάνεια και κινώντας το κορνέ δεξιά και αριστερά.
  4. Πασπαλίζουμε με γραβιέρα και τις βάζουμε σε προ θερμασμένο φούρνο στους 180ο για 40 λεπτά.

***

Συνταγές της ΣΕΦ ΣτέλλαςΚαραπετάκου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here