Αρχική Ευζωία Συνταγή: Παέγια (paella)

Συνταγή: Παέγια (paella)

0
paegia

Μεσογειακό πιάτο όπου η καταγωγή της μας έρχεται από τα παράλια της Βαλένθια όπου  βρίσκονται οι ατελείωτοι ορυζώνες της χώρας όπου παράγουν ποικιλία ρυζιού (σαν το Καρολίνα).

Της ΣΕΦ Στέλλας Καραπετάκου

Το όνομα του το πήρε από ένα σκεύος σαν τηγάνι με δυο χερούλια όπου φτιάχνανε το φαγητό και το έλεγαν «παέγια». Συνταγή για την παεγια βασική δεν θα δούμε κάπου ίδια. Και γιαυτό θα την συναντήσουμε με θαλασσινά, ψαρικά, όσπρια, λαχανικά, κρεατικά, αλλά με βάση πάντα το ρύζι.

Το μπαχαρικό τους σαν κύριο ήταν το σαφράν, όπου πολλές φορές τον αντικαθιστούν με κουρκουμά για οικονομικούς λόγους.

Η πιο κοινή παέγια που έχει επικρατήσει φτιάχνετε με θαλασσινά και κοτόπουλο.

Τα υλικά μας

  • 300 γρ ρύζι Καρολίνα
  • 300 γρ γαρίδες καθαρισμένες
  • ½ κ μύδια πλυμένα και καθαρισμένα από την τρίχα
  • 250 γρ κοτόπουλο φιλέτο στήθος κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 2 καλαμάρια ή σουπιές κομμένα ροδέλες ή κομμάτια
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 2 σκ σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 30 γρ λευκό κρασί
  • Μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • Ζωμός λαχανικών ζεστό +2 πρέζες σαφράν που έχω βάλει μέσα για περισσότερο χρώμα και άρωμα
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι-πιπέρι

Διαδικασία

  1. Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι το λάδι. Προσθέτουμε τα καλαμάρια ή την σουπιά και τα σοτάρουμε με το μισό κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο μέχρι να αλλάξουν χρώμα και προσθέτουμε μετά τις γαρίδες. Σοτάρουμε ελαφρά για 1-2 λεπτά ,έπειτα προσθέτουμε τα μύδια, σβήνουμε με κρασί, αφήνουμε να φύγει η αλκοόλη και αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά.
  2. Σε μια πλασωτέ κατσαρολίτσα ρίχνουμε λίγο λάδι και σοτάρουμε το κοτόπουλο. Στην συνέχεια ρίχνουμε το υπόλοιπο κρεμμυδάκι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε με το κοτόπουλο και το κρεμμυδάκι μας, και προσθέτουμε το ζωμό.
  3. Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει. Δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε την γεύση σε αλατοπίπερο. Λίγο πριν γίνει το ρύζι μας προσθέτουμε τα θαλασσινά μας και τα αφήνουμε όλα μαζί να πάρουν μια βράση.
  4. Το αποσύρουμε από την φωτιά και κοιτάμε ποιά μύδια δεν έχουν ανοίξει. Αυτά που δεν άνοιξαν τα πετάμε!!
  5. Σερβίρουμε στο πιάτο μας στολίζοντας το με τα θαλασσινά και πασπαλίζοντας με μαϊντανό και φρεσκοκομμένο πιπέρι!
  • Μπορούμε να προσθέσουμε λαχανικά όπως φασολάκια, αρακά, καρότο, μαραθόριζα κλπ.
  • Κάποιοι χρησιμοποιούν το μελάνι από την σουπιά στο ρύζι
  • Πολύ ωραίος συνδυασμός είναι να προσθέσετε και ντοματίνια μέσα για γεύση και για χρώμα.
  • Μπορούμε να προσθέσουμε κτένια, γυαλιστερές, χταποδάκι ακόμα και φιλέτο ψαριού.

***

Συνταγές της ΣΕΦ:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here