Αρχική Ευζωία Συνταγή: Τραγανά κουλουράκια με συκόμελο

Συνταγή: Τραγανά κουλουράκια με συκόμελο

0
koulourakia
Διαφήμιση

Ένα από τα προϊόντα που βγάζει η πατρίδα μου είναι τα σύκα. Μάθαμε με αυτά, μεγαλώσαμε με αυτά και φυσικά από γενιά σε γενιά κατά καιρούς έχουν έρθει υπέροχες συνταγές που αξίζει να καταγράφονται και να τις φτιάχνουμε.

Της ΣΕΦ Στέλλας Καραπετάκου

Το συκόμελο λοιπόν βγαίνει από ώριμα σύκα είναι αρκετά σκούρο στο χρώμα και παχύ.

Το εντάσσουμε σε γλυκά, σε σάλτσες, αλλά και στην μαγειρική ως αντικατάσταση μελιού. Εδώ έχω φτιάξει τραγανά κουλουράκια για όλες τις ώρες, και έχω βάλει μέσα ψιλοκομμένο αποξηραμένο συκαλάκι. Δεν περιέχει αυγά ή βούτυρο οπότε είναι ελαφριά και μπορούν να καταναλωθούν σε περιόδους νηστείας.

Τα υλικά μας

  • 250 γρ ζάχαρη
  • 250 γρ συκόμελο
  • 110 γρ χυμό πορτοκάλι
  • 250 γρ ελαιόλαδο
  • 10 τεμ συκαλάκια αποξηραμένα πολύ καλά ψιλοκομμένα
  • 1 κ γ σόδα
  • 1 κ γ κανέλα
  • 1 κ γ γαρύφαλλο
  • 1 κ (σχεδόν –όσο πάρει-) αλεύρι μαλακό.

Διαδικασία

  1. Σε μια λεκανίτσα ανακατεύουμε όλα τα υγρά μαζί με τα μπαχαρικά και την σόδα. Με ένα αναδευτήρα τα χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ρίχνουμε σιγά σιγά μέσα στην λεκάνη πλάθοντας.
  2. Σε μια μεριά ρίχνουμε το ψιλοκομμένο συκαλάκι, και το ανακατεύουμε με το αλεύρι πριν το εντάξουμε μέσα στο μείγμα.
  3. Αφού έχουμε ρίξει όλα τα υλικά μέσα, πλάθουμε σιγά σιγά μέχρι να έχουμε μια ζύμη εύπλαστη,μαλακιά αλλά να μην κολλάει στα χέρια μας.
  4. Ξεκινάμε να πλάθουμε τα κουλουράκια μας και να τους δίνουμε το σχήμα που θέλουμε.
  5. Ανάβουμε τον φούρνο μας στους 170ο βαθμούς.
  6. Ο χρόνος ψησίματος πάει ανάλογα με το πόσο μεγάλα έχουμε κάνει τα κουλουράκια μας. Προσωπικά εμένα μου αρέσουν πολύ μικρά μερακλήδικα και χαριτωμένα, να μπορούν να στέκονται στο φλιτζανάκι του καφέ. Σε αυτή την περίπτωση τα αφήνω το πολύ 10 λεπτά μέσα. Θα τα δείτε στο ψήσιμο.
  7. Όταν τα βγάλετε θα πρέπει να είναι ελαφρώς μαλακά, ώστε να έχουν χρόνο να σφίξουν όταν κρυώσουν. Άμα τα αφήσετε λίγο παραπάνω, θα πικρίσουν και θα ξεραθούν.

Καλή επιτυχία!!!

***

Συνταγές της ΣΕΦ:

Διαφήμιση