Αρχική Ευζωία Συνταγή: Καριόκες με σοκολάτα και καρύδι

Συνταγή: Καριόκες με σοκολάτα και καρύδι

0
kariokes
Διαφήμιση

Υπέροχες καριόκες για κέρασμα, πλούσιες σε σοκολάτα καρύδι σταφίδα με τόνους πορτοκαλιού. Η βάση μας είναι τα μπισκότα, αλλά μπορείτε να φτιάξετε εξαιρετικές καριόκες από ένα κέικ που περίσσεψε ή μια βασιλόπιτα ή τσουρέκι κλπ.

Της ΣΕΦ Στέλλας Καραπετάκου

Αν μας έχει περισσέψει κέικ 

Θρυμματίζουμε το κέικ μας και προσθέτουμε μέσα καρυδόψιχα λίγες σταφιδούλες ξανθιές (προαιρετικά), λίγο κονιάκ, λίγο σιρόπι από γλυκό κουταλιού πορτοκάλι και κομματάκια γλυκό πορτοκάλι πολύ ψιλοκομμένα. Εάν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε λίγη κανελίτσα.

Προσοχή στα υγρά, πρέπει να τα προσθέτουμε σιγά σιγά και να πλάθουμε την ζύμη μας για να γίνει σφιχτή.

Τα πλάθουμε και τα κάνουμε ένα ρολό. Το βάζουμε στο ψυγείο και το αφήνουμε να κρυώσει καλά. Όσο κρυώνει το ρολάκι μας σε μπέν μαρί λιώνουμε κουβερτούρα. Έπειτα το βγάζουμε το ρολό και το κόβουμε σε φέτες. Με ένα πιρούνι παίρνουμε το κάθε φετάκι και το βουτάμε στην σοκολάτα. Το αφήνουμε σε μια σχάρα και τα βάζουμε στο ψυγείο.

Στην συνέχεια τα τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο και τα διατηρούμε στο ψυγείο.

Αν θέλουμε από την αρχή να φτιάξουμε καριόκες

Τα υλικά μας

  • 1 συσκ. μαργαρίνη (250γρ) θερμοκρασία δωματίου
  • ½ κ ζαχαρούχο γάλα
  • 450 γρ μπισκότα πετίτ-μπερ
  • 300 γρ σπασμένο καρύδι
  • 40 γρ κονιάκ
  • 1 κ γ κανέλα
  • Σιρόπι και γλυκό κουταλιού
  • 500 γρ κουβερτούρα λιωμένη

Διαδικασία

  1. Αλέθουμε σε ένα μίξερ τα μπισκότα. Σε ένα μίξερ χτυπάμε την μαργαρίνη με το ζαχαρούχο. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και τελευταίο αφήνουμε το σιρόπι από το γλυκό πορτοκάλι ώστε στο πλάσιμο να βάλουμε τόσο όσο θα χρειαστεί να σφίξουμε την ζύμη. Σε μια λαδόκολλα τοποθετούμε την ζύμη αφού την έχουμε πλάσει πολύ καλά την κάνουμε ρολάκι και την δένουμε σαν καραμέλα και το σφίγγουμε για να φύγει ο αέρας και να γίνει πιο συμπαγής.
  2. Το βάζουμε στο ψυγείο και το αφήνουμε να κρυώσει μερικές ώρες.
  3. Όταν είναι έτοιμες κόβουμε το ρολάκι μας σε φέτες και με την βοήθεια ενός πιρουνιού τα βουτάμε σε λιωμένη κουβερτούρα. Τα αφήνουμε σε μια σχαρίτσα  ή σε μια λαδόκολλα και τα βάζουμε στο ψυγείο να παγώσουν.
  4. Έπειτα τα τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο και τα διατηρούμε στο ψυγείο.

Συνταγές της ΣΕΦ:

Διαφήμιση