Διαφήμιση
Ο κάθε τόπος, το κάθε χωριό, στη μαγειρική επηρεάζετε από τα προϊόντα που παράγει. Έτσι λοιπόν τα περίφημα σύκα Κύμης είναι ενταγμένα και στην μαγειρική εκτός από τα γλυκά.
Της ΣΕΦ Στέλλας Καραπετάκου
Ένα από τα πιάτα είναι και το χοιρινό με σύκα. Εδώ θα το δούμε σε μπριζόλες, λουσμένες με μπύρα. Και όχι οποιαδήποτε μπύρα, αλλά μπύρα από τον τόπο μου και αυτή. SEPTEΜ που σημαίνει επτά στα λατινικά, όσες οι μέρες της δημιουργίας… Κάθε μια με ξεχωριστό άρωμα και γεύση. Έτσι λοιπόν βγαίνει ένα ξεχωριστό πιάτο σε αρώματα και γεύση όπου μπορείτε να το σερβίρετε σε ένα Κυριακάτικο ή γιορτινό τραπέζι.
Τα υλικά μας
- 4 μπριζόλες χοιρινές λαιμού
- 3 κ σ συκόμελο ή μέλι θυμαρίσιο
- 2 ποτ νερού μπύρα septem μαύρη ή μπύρα απλή
- 6 σύκα ξερά κομμένα σε φέτες
- 2 καρότα σε φέτες
- 2 κρεμμύδια ξερά κομμένα καρεδάκι
- 2 σκ σκόρδο
- 1 κ σ θυμάρι
- ελαιόλαδο
- 1 κανέλα
- αλάτι
- 2 τεμ αστεροειδής γλυκάνισο
- Φρεσκοκομμένα πιπέρια διάφορα
Διαδικασία
- Πλένουμε το κρέας μας και το σκουπίζουμε καλά με ένα απορροφητικό χαρτί.
- Ανοίγουμε τον φούρνο μας να προθερμαστεί
- Σε μια πλασωτέ κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και όταν ζεσταθεί σοτάρουμε τις μπριζόλες μας καλά και από τις δυο πλευρές . στην συνέχεια ρίχνουμε το κρεμμυδάκι μας το σκόρδο και το καρότο και τα σοτάρουμε καλά. Σβήνουμε με την μπύρα και ρίχνουμε το συκόμελο ή το μέλι μας και τα μπαχαρικά μας. Αφήνουμε να πάρουν μια βράση και στην συνέχεια τις τοποθετούμε το φαγητό μας σε μια γάστρα και ρίχνουμε μέσα τα συκαλάκια μας. Αφήνουμε το φαγητό μας να ψηθεί μέχρι τα υγρά να κατέβουν και να μελώσουν.
- Όταν έχει γίνει το φαγητάκι μας το τραβάμε από το φούρνο και βάζουμε τα σύκα με τα καρότα σε μια πιατέλα και τις μπριζόλες να πατάνε επάνω. Το ζουμάκι το μαζεύουμε και το βάζουμε να βράσει και το δένουμε για να γίνει μια υπέροχη σαλτσούλα που θα ρίξουμε επάνω στις μπριζόλες μας και στην γαρνιτούρα μας.
Συμβουλές
- Ταιριάζει άψογα με πατάτες. Εδώ το βλέπουμε σερβιρισμένο με πατατούλες baby η οποίες μπήκαν μαζί με τις μπριζόλες στο φούρνο για να τραβήξουν νοστιμιά και να μελώσουν.
- Θα πρέπει τα υγρά μας να είναι αρκετά και όταν μπουν οι μπριζόλες στο φούρνο να είναι καλυμμένες.
- Από σκεύος σε σκεύος αλλάζει η δοσολογία, γι’αυτό μείνετε στις λεπτομέρειες που γράφω.
- Εάν η πλασωτέ σας κατσαρόλα δεν έχει αρκετή επιφάνεια, σοτάρετε τις μπριζόλες σας σε βαθύ τηγάνι. Προσοχή όμως, να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και στη ουσία βράσουν αντί να σοταριστούν.
- Ανάλογα με την γάστρα που θα χρησιμοποιήσετε θα χρειαστείτε και τις ανάλογες πατατούλες, και τα υγρά μπύρας.
***
Συνταγές της ΣΕΦ:
Διαφήμιση