Αρχική Βίντεο Αφρικανική σκόνη: Οι συνέπειες στην υγεία, την οικονομία και το περιβάλλον –...

Αφρικανική σκόνη: Οι συνέπειες στην υγεία, την οικονομία και το περιβάλλον – Τι πρέπει να προσέχουμε

0
Αφρικανική σκόνη
Διαφήμιση

Το φαινόμενο μεταφοράς της αφρικανικής σκόνης είναι περιοδικό και καθόλου σπάνιο σε πολλές περιοχές της ελληνικής επικράτειας, είναι γνωστό για την «εξωτική», συχνά κιτρινωπή, θολούρα που δημιουργεί στο περιβάλλον. Παρά ταύτα, έχει πολλές, αρκετά σοβαρές, επιπτώσεις που μεγάλο τμήμα του πληθυσμού αγνοεί.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το φαινόμενο της ερημικής – αφρικανικής σκόνης είναι σύνηθες για την Ελλάδα και κορυφώνεται κατά τις μεταβατικές εποχές του έτους, δηλαδή το Φθινόπωρο και την Άνοιξη.

Κατά την εξέλιξη του φαινομένου καταγράφονται μεγάλες υπερβάσεις των ορίων ασφαλείας σε ό,τι αφορά τις συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων. Τα αιωρούμενα σωματίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία, καθώς μπορούν να εισέλθουν στο αναπνευστικό σύστημα και να προξενήσουν σημαντικές βλάβες, όσο και στο κλίμα καθώς επηρεάζουν τόσο τον σχηματισμό σύννεφων όσο και την θερμοκρασία της γης.

Στην Ελλάδα τα «ρεκόρ» του φαινομένου κατά τα τελευταία έτη καταγράφηκαν τα τελευταία δεκαήμερα του Μαρτίου του 2016 και του 2018.

Τι είναι η σκόνη που «σηκώνεται» από την Αφρική

Αφρικανική σκόνη

Η ποσότητα σκόνης που σηκώνεται υπολογίζεται ετησίως στους 150 με 700 εκατομμύρια τόνους, ενώ σύμφωνα με τους επιστήμονες συχνά περιέχει μύκητες και βακτήρια.

Κατά τα άλλα, όπως αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η βασική του σύσταση είναι από πυρίτιο, σίδηρο και μαγγάνιο.

Οι κυριότερες πηγές έλευσης της αφρικανικής σκόνης είναι το Τσαντ και περιοχές της Αλγερίας της Λιβύης και της Αιγύπτου.

Συνέπειες στην οικονομία και το περιβάλλον

Αφρικανική σκόνη

Η αφρικανική σκόνη έχει επιπτώσεις και στην οικονομία, αφού μεταξύ άλλων, κατά την κορύφωση του φαινομένου αντιμετωπίζουν πρόβλημα οι αεροπορικές συγκοινωνίες καθώς και η αγροτική παραγωγή.

Παράλληλα, η σκόνη αποτελεί εμπόδιο και στην παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά, τόσο λόγω της μείωσης της ηλιακής ακτινοβολίας όσο και λόγω της απόθεσης σκόνης στους καθρέπτες των φωτοβολταϊκών.

Σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, η αφρικανική σκόνη αυξάνει το φυτοπλαγκτόν στις θάλασσες με επακόλουθες αλλαγές στην τροφική αλυσίδα.

Η αφρικανική σκόνη μειώνει την ηλιακή ακτινοβολία προς τη Γη, επηρεάζοντας το ισοζύγιο της ακτινοβολίας, ενώ θεωρείται ότι επιδρά και στο σχηματισμό νεφών και στις βροχοπτώσεις.

Οι επιπτώσεις στην υγεία και οι ευπαθείς ομάδες

Αφρικανική σκόνη

Σύμφωνα με μετρήσεις του Αστεροσκοπείου Αθηνών, αλλά και άλλες έρευνες σε Αττική και Χαλκιδική η αφρικάνικη σκόνη φαίνεται τοξική δημιουργώντας σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των κατοίκων με την Κρήτη να είναι σύμφωνα με τους ειδικούς η πιο βεβαρημένη.

Συγκεκριμένα σε έρευνες Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, εντοπίστηκε μια λίστα από επικίνδυνα βαρέα μέταλλα στην αφρικανική σκόνη. Η σκόνη που ταξιδεύει από την Αφρική μεταφέρει στη χώρα μας βαρέα μέταλλα, όπως είναι ο μόλυβδος, ο ψευδάργυρος, το χρώμιο, το βανάδιο, το αρσενικό και το νικέλιο, σε ιδιαίτερα υψηλές περιεκτικότητες.

Οι ευπαθείς ομάδες που πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση λόγω της αφρικανικής σκόνης είναι οι εξής:

 • Ενήλικες και παιδιά με αλλεργίες
 • Ενήλικες και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα
 • Άνθρωποι που πάσχουν από άσθμα
 • Καρδιοπαθείς
 • Γυναίκες που εγκυμονούν
 • Άνθρωποι ηλικίας άνω των 65 ετών

Ο οδηγός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για την αφρικανική σκόνη

Οδηγίες για τα ύποπτα συμπτώματα

Τα συμπτώματα που μπορεί να εκδηλωθούν λόγω της έκθεσης στην αφρικανική σκόνη, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών είναι τα εξής:

 • Βήχας
 • Δύσπνοια
 • Δυσφορία
 • Βάρος ή πόνος στο στήθος
 • Σφύριγμα στην ανάσα
 • Δερματίτιδες
 • Πονοκέφαλοι
 • Ζαλάδες

Όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πρέπει να ακολουθούν τις εξής οδηγίες:

 • Να αποφεύγεται η έκθεση στη σκόνη
 • Να αποφεύγεται η παραμονή, η άσκηση και η δραστηριότητα σε εξωτερικό χώρο εάν δεν είναι απαραίτητο
 • Να αναπνέουν από τη μύτη (ώστε να γίνεται σωστό φιλτράρισμα του αέρα στη ρινική κοιλότητα)
 • Να φορούν μάσκα ή μαντήλι μπροστά στη μύτη και στο στόμα σε εξωτερικούς χώρους

Οσοι/ες έχουν άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνές εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου

Αν τα συμπτώματα επιμείνουν ή ενταθούν πρέπει να επικοινωνούν με γιατρό ή να μεταφέρονται σε νοσοκομείο

Οι 2 ελληνικές μελέτες

Αφρικανική σκόνη

Για τις επιπτώσεις της αφρικανικής σκόνης στην υγεία έγιναν το 2011 δύο μελέτες από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Οι μελέτες εστίασαν στην ολική θνησιμότητα – τις ημέρες που υπάρχει σκόνη και όταν δεν υπάρχει – και αν τότε τα αιωρούμενα σωματίδια είναι περισσότερο βλαπτικά.

Η πρώτη μελέτη (επίκουρη καθηγήτρια Ευαγγελία Θαμόλη – καθηγήτρια Βιοστατικής και Επιδημιολογίας Κλέα Κατσουγιάννη) έδειξε ότι τις ημέρες που υπάρχει μεταφορά της σκόνης η ημερήσια θνησιμότητα αυξάνεται κατά 2,97% σε σχέση με τις ημέρες που δεν υπάρχει σκόνη. Και για τους ανθρώπους που είναι πάνω από 75 χρόνων η αύξηση της θνησιμότητας είναι 4,87%.

Σε ό,τι αφορά στα αιωρούμενα σωματίδια, προέκυψε ότι δεν είναι περισσότερο τοξικά αλλά περισσότερα ως ποσότητα και, άρα, βλαπτικά.

Στη δεύτερη μελέτη (Ευαγγελία Θαμόλη – αναπληρωτής καθηγητής Κωνσταντίνος Πρίφτης – Κλέα Κατσουγιάννη) εξετάστηκαν οι εισαγωγές παιδιών με κρίση άσθματος τις ημέρες με και χωρίς σκόνη.

Αφρικανική σκόνη

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όταν υπάρχει μεταφορά σκόνης από τη Σαχάρα, για κάθε αύξηση κατά 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα (μg/m3) των αιωρούμενων σωματιδίων (PM10) υπάρχει αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία κατά 4,12%.

Όταν δεν μεταφέρεται σκόνη, για κάθε αύξηση κατά 10 μg/m3 η αύξηση στις εισαγωγές είναι 2,06%.

Όπως επισημαίνει η Κλέα Κατσουγιάννη, το 2015 το Πανεπιστήμιο Αθηνών συμμετείχε σε πολυκεντρικό πρόγραμμα όπου εξετάστηκαν τα δεδομένα έντεκα πόλεων από Ελλάδα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη), Ιταλία, Ισπανία, (Νότια) Γαλλία. Και από αυτήν τη μελέτη φάνηκε ότι η σκόνη από τη Σαχάρα αυξάνει τη θνησιμότητα.

Σύμφωνα με ειδικούς, η μακροχρόνια έκθεση σε υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων ευθύνεται για την εμφάνιση καρκίνου των πνευμόνων αλλά και για καρδιακά νοσήματα.

Πηγή: healthpharma.gr

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚαθολική ανάπλαση στην Ομόνοια το καλοκαίρι – Δείτε τις πρώτες εικόνες
Επόμενο άρθροΑυτοψία του Υφυπουργού Περιβάλλοντος στο ρέμα του Ιλισού

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ