Αρχική Ειδήσεις Καθολική ανάπλαση στην Ομόνοια το καλοκαίρι – Δείτε τις πρώτες εικόνες

Καθολική ανάπλαση στην Ομόνοια το καλοκαίρι – Δείτε τις πρώτες εικόνες

0
omonoia
Διαφήμιση

Μεγάλες αλλαγές αναμένεται να δούμε το καλοκαίρι στην πλατεία Ομονοίας καθώς προχωρούν πυρετωδώς τα έργα ανάπλασης και ανακατασκευής που ξεκίνησαν επί δημαρχίας Γιώργου Καμίνη.

Στην τρισδιάστατη απεικόνιση που ανάρτησε στο Twitter o Αντιδήμαρχος Αστικής Υποδομής, Κατασκευών και Κτιριακών Έργων του Δήμου Αθηναίων, Γιώργος Αποστολόπουλος παρουσιάζεται η ιδανική πλατεία: με ένα σύγχρονο σιντριβάνι, φώτα LED, σκιάδια και νέα δαπεδόστρωση με ψυχρά υλικά, φιλικά στο περιβάλλον, καθώς και συστάδες πρασίνου και κερκίδες για ξεκούραση.

Όπως αναφέρει ο κ. Αποστολόπουλος στο iefimerida, «Με την ανακατασκευή της πλατείας Ομόνοιας, σηματοδοτείται η αρχή της ανάταξης του κέντρου, καθώς μια καινούργια Ομόνοια, ασφαλής, φωτισμένη, καθαρή θα γίνει ξανά το σημείο συνάντησης των Αθηναίων και θα πάψει να αποτελεί άντρο παραβατικών συμπεριφορών. Θα σταματήσει, δηλαδή να αποτελεί μαύρη τρύπα στο κέντρο της πόλης».

«Με την ανακατασκευή της πλατείας Ομονοίας ‘μεγαλώνουμε’ την πόλη» συνεχίζει. «Άλλωστε, η εκτεταμένη παρέμβαση, έκτασης 110 στρεμμάτων στο Εμπορικό Τρίγωνο, η οποία σύντομα ολοκληρώνεται, ακουμπάει την Πλατεία Ομονοίας και ευελπιστούμε να συνεχίσουμε, μέσω της οδού Πατησίων μέχρι και το Αρχαιολογικό Μουσείο, δημιουργώντας τον ‘μεγάλο περίπατο’».

Ακολουθούν οι εικόνες που δημοσίευσε το iefimerida.

Εικόνα από την ανάπλαση της πλατείας Ομονοίας

Αναδρομή στην ιστορία της Ομόνοιας

1833: Οι αρχιτέκτονες Κλεάνθης και Σάουμπερτ ετοιμάζουν ένα σχέδιο με ορθογώνια πλατεία, όπου θα χτίζονταν τα ανάκτορα με θέα την Ακρόπολη και θα ονομαζόταν πλατεία Ανακτόρων. Το σχέδιο δεν προχώρησε ποτέ.

1844: Ο Βαυαρός αρχιτέκτονας Λέο φον Κλέντσε αναλαμβάνει να αναθεωρήσει το προηγούμενο σχέδιο. Η πρότασή του προβλέπει τη δημιουργία μιας μικρής κυκλικής πλατείας, με την ονομασία Πλατεία Όθωνος. Ούτε αυτό το σχέδιο προχώρησε.

1846: Ο χώρος διαμορφώνεται σε πλατεία, παίρνει το όνομα Πλατεία Ανακτόρων και στη συνέχεια Πλατεία Όθωνος. Ήταν το βορειότερο άκρο της πόλης και το τέρμα του εξοχικού περιπάτου των Αθηναίων της εποχής.

1862: Η πλατεία ονομάζεται Πλατεία Ομονοίας, όταν με την εκθρόνιση του Όθωνα οι δύο αντιμαχόμενες πολιτικές παρατάξεις έδωσαν τα χέρια.

1877: Η πλατεία φωτίζεται με λάμπες φωταερίου.

1880: Δημιουργείται η αφετηρία του ιπποσιδηροδρόμου.

1895: Δημιουργείται ο σταθμός του τρένου Αθηνών – Πειραιώς και από τότε θεωρείται και το κέντρο της πρωτεύουσας.

1930: Η Πλατεία Ομονοίας γίνεται κυκλική. Κατασκευάζονται περίπτερα για τους ανθοπώλες, αποκτά εμπορικό χαρακτήρα και αποτελεί το πιο αναγνωρίσιμο σημείο για τους κατοίκους της επαρχίας που έρχονταν στην πρωτεύουσα.

1954: Αρχίζει η διαρρύθμιση του υπόγειου χώρου, με την κατασκευή μιας υπόγειας πλατείας με τράπεζες, καταστήματα και τις πρώτες κυλιόμενες σκάλες.

1960: Γίνεται η πρώτη μεγάλη αναδιάταξη. Ξηλώνεται το τραμ, ο χώρος της πλατείας περιορίζεται και στο κέντρο της μπαίνει σιντριβάνι.

1988: Εγκαθίσταται ο γυάλινος «Δρομέας», έργο του γλύπτη Κώστα Βαρώτσου, μέχρι που μεταφέρεται στο Hilton λόγω των εργασιών του μετρό.

Διαφήμιση