Ο ερεθισμένος λαιμός είναι συχνό παθολογικό σύμπτωμα κατά την περίοδο που διανύουμε. Ενώ, εκδηλώνεται ως πόνος, γδάρσιμο, αίσθημα ξένου σώματος, κάψιμο, δυσχέρεια στην κατάποση, αίσθημα πληρότητας, παρουσία ξηρότητας.
Ο ερεθισμένος λαιμός μπορεί να συνοδεύεται ή όχι από βήχα, δύσπνοια, πυρετό, δέκατα, ναυτία, διόγκωση λεμφαδένων, μπούκωμα αίσθημα κακουχίας, κόπωση, παρακείμενο κνησμό.
Δείτε παρακάτω τα συνηθέστερα αίτια που ανευρίσκονται στην ρίζα του προβλήματος και αναφέρονται ενδεικτικά.
Λοιμώξεις
Συνήθεις μικροοργανισμοί είναι ιοί, όπως οι ρινοιοί, οι αδενοιοί, οι ιοί της γρίπης, ο νέος κορωνοιός Sars cov2.
Eπί αρνητικών test για κορονοιό, πρέπει να αποκλείεται η φαρυγγίτιδα από πυογόνο στρεπτόκοκκο που απαιτεί ειδική αντιβιοτική θεραπεία σε πολλά άτομα διότι μπορεί να εμφανιστούν σοβαρές επιπλοκές όπως καρδιακή νόσος, ρευματικός πυρετός, αποστήματα, σηψαιμία.
Λοιμώδη φαρυγγίτιδα μπορεί να προκαλέσουν και ειδικά σπανιότερα αίτια όπως ο ιός της ιλαράς, ο EPSTEIN BARR, o CMV, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα όπως η NEISSERIA GONORRHEA, o HIV καθώς και καταστάσεις λοιμώδους παραρρινοκολπίτιδας κλπ.
Η αλλεργική ρινίτιδα
Η αλλεργική ρινίτιδα χαρακτηρίζεται από φτάρνισμα, μπούκωμα, έκκριση από την μύτη, φαγούρα και δακρύρροια. Ο ερεθισμένος λαιμός αποτελεί σπανιότερο σύμπτωμα.
Εμφανίζεται συχνά σε ατοπικά άτομα, δηλαδή άτομα με οικογενειακό ιστορικό σχετικών αλλεργιών. Η εποχική εαρινή αλλεργική ρινίτιδα, έχει εποχικό χαρακτήρα και οφείλεται σε αλλεργιογόνα που αφορούν συγκεκριμένη εποχή όπως είναι η αλλεργική ρινίτιδα που προκαλείται από την γύρη κατά την περίοδο της ανθοφορίας την Άνοιξη.
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Η κατάσταση προκαλείται όταν οξέα από το στομάχι παλινδρομούν προς τον οισοφάγο. Όταν ο οργανισμός λειτουργεί φυσιολογικά, τα οξέα του στομάχου δεν παλινδρομούν διότι το κάτω μέρος του οισοφάγου διαθέτει βαλβίδα που κλείνει αφού περάσει η τροφή.
Σε ορισμένα άτομα, αυτή η βαλβίδα καθίσταται ανεπαρκής, το οξύ παλινδρομεί στον οισοφάγο, κατάσταση που προκαλεί σοβαρό ερεθισμό του λαιμού. Η κατάσταση επιδεινώνεται όταν υπάρχει μεγάλη έκκριση γαστρικού οξέος στο στομάχι, κατάσταση που μπορεί να προκληθεί λόγω υποκείμενων νοσημάτων που προσβάλλουν το στομάχι όπως είναι η φλεγμονή του στομάχου από ελικοβακτηρίδιο ή η ύπαρξη γαστρίτιδας.
Παθήσεις θυρεοειδούς
Ο θυρεοειδής είναι αδένας που ευρίσκεται στην περιοχή του λαιμού. Παθήσεις θυρεοειδούς όπως είναι η θυρεοειδίτιδα, οι όζοι, η βρογχοκήλη ενδέχεται να ερεθίσουν παρακείμενα μόρια και να προκαλέσουν την αίσθηση ερεθισμένου λαιμού στον πάσχοντα. Διαταραχή βάρους, βήχας πρήξιμο λαιμού μπορεί να συνυπάρχουν.
Καρκινώματα λεμφώματα, όγκοι, διογκώσεις παρακείμενων οργάνων
Όγκοι, καρκινώματα ή λεμφώματα (ένα είδος καρκίνου του λεμφαγγειακού συστήματος) που ευρίσκονται στην περιοχή του λαιμού ή σε παρακείμενα όργανα μπορεί να ασκούν πιεστική δράση στον λαιμό και να αλλοιώνουν την λειτουργία του. Ο καρκίνος του λάρυγγα, του οισοφάγου, και του στομάχου είναι αντιπροσωπευτικά παραδείγματα καρκινωμάτων που προκαλούν ευαισθησία στον λαιμό. Ενίοτε η ασκούμενη πίεση στον λαιμό έχει ως αίτιο καλοήθεις διογκώσεις παρακείμενων οργάνων.
Παράγοντες της καθημερινότητας
Ο κύριος παράγοντας της καθημερινότητας που προκαλεί ευαισθησία στον λαιμό είναι το κάπνισμα. Ο καπνός περιέχει νικοτίνη, καρκινογόνες ουσίες και τοξίνες. Με την καύση οι βλαπτικές ουσίες πολλαπλασιάζονται λόγω της εξαέρωσης, της πυρόλυσης της πυροσύνθεσης του καπνού και των άλλων χημικών προσθέτων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των διαφόρων ειδών τσιγάρου.
Οι ουσίες αυτές δρουν απευθείας στο επιθήλιο της αναπνευστικής οδού αλλοιώνοντας τις ιδιότητες του φυσιολογικού επιθηλίου του λάρυγγα. Η βλαπτική αυτή δράση είναι υπεύθυνη για την ευαισθησία που παρουσιάζουν πολλοί καπνιστές στο λαιμό. Άλλοι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν ευαισθησία στον λαιμό είναι το stress, σκόνες, ρύποι, πικάντικα τρόφιμα, το αλκοόλ, τοξικές ουσίες, έκθεση σε περιβάλλον με έντονη ξηρότητα (π.χ. λόγω εντατικής λειτουργίας κλιματιστικών συστημάτων).
Κατά τη σωστή παθολογική εξέταση πρέπει να διερευνηθούν ορισμένα παθολογικά σημεία που κατευθύνουν την διάγνωση όπως η ύπαρξη παθολογικού αναπνευστικού ψιθυρίσματος, η ύπαρξη πύου στις αμυγδαλές, η ύπαρξη ηπατομεγαλίας, η ύπαρξη λεμφαδένων ή εξανθήματος. Ενίοτε ενδέχεται να απαιτηθούν εργαστηριακοί έλεγχοι για να χορηγηθεί αιτιολογική θεραπεία.
Η Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη είναι Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Facebook: https://www.facebook.com/DrAnastasiaMoschovaki/
Twitter: http://twitter.com/amoschovaki
Links: http://anastasiamoschovaki1.
http://systemichypertension.
Διαβάστε επίσης από την Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη:
- Καραντίνα: Πώς αυξάνει τριγλυκερίδια, ζάκχαρο και χοληστερόλη
- Κορονοϊός: Τι να προσέξετε κατά την ανάρρωσή σας
- Aυξημένη γ GT: Ένα συχνό παθολογικό πρόβλημα – Ποια τα αίτια
- Γενικά μέτρα πρόληψης για μύκητες που το καλοκαίρι είναι πιο συχνοί
- Σε τι συνεισφέρει τελικά η Βιταμίνη D και πώς την λαμβάνουμε;
- Ουρολοίμωξη: Πως «κολλάει» και γιατί είναι συχνή κατά το καλοκαίρι
- Το προληπτικό check up απαραίτητο για την προστασία της υγείας μας
- Θεωρίες γιατρών που διαφωνούν με τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας
- To συνωμοσιολογικό σενάριο πίσω από τον κορονοϊό
- Αυπνία: Γιατί είναι συχνότερη κατά τη διάρκεια του lockdown
- Κολίτιδα και δυσκοιλιότητα: Γιατί η καραντίνα τα επιδεινώνει – Ποια τα μέτρα αντιμετώπισης