Επιμέλεια: Μαίρη Αλιβιζάτου
Για περισσότερα από 3.400 χρόνια, μια τεράστια φαραωνική πόλη ήταν θαμμένη κοντά σε μερικά από τα πιο γνωστά μνημεία της Αιγύπτου.
Την περασμένη Πέμπτη, οι αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν την μεγάλη ανακάλυψη της αρχαίας αυτής πόλης, η οποία έγινε τυχαία την ώρα που είχαν επιδοθεί στην αναζήτηση ενός νεκροταφείου.
Η πόλη χτίστηκε πριν από περισσότερα από 3.400 χρόνια κατά τη διάρκεια της πολυτελούς βασιλείας του Amenhotep III, ενός από τους ισχυρότερους φαραώ της Αιγύπτου, σύμφωνα με τον Αιγύπτιο αρχαιολόγο που επιβλέπει τις ανασκαφές, Zahi Hawass.
Η ομάδα άρχισε να ψάχνει για ένα νεκροταφείο κοντά στο Λούξορ τον Σεπτέμβριο, και μέσα σε λίγες εβδομάδες βρήκε σχηματισμούς από τούβλα φτιαγμένα από λάσπη προς κάθε κατεύθυνση.
Έτσι, οδηγήθηκαν στην ανακάλυψη της καλοδιατηρημένης πόλης που μάλιστα διατηρεί σχεδόν πλήρη τείχη και δωμάτια γεμάτα με εργαλεία καθημερινής ζωής μαζί με δαχτυλίδια, σκαραβαίρια, χρωματιστά αγγεία και τούβλα που φέρουν σφραγίδες του Amenhotep.
«Οι δρόμοι της πόλης πλαισιώνονται από σπίτια και μερικά από τα τείχη τους έχουν ύψος έως και τρία μέτρα», είπε ο κ. Hawass.
Κοντά στην κοιλάδα των Βασιλέων
Οι ανασκαφές βρίσκονται στη δυτική όχθη του Λούξορ κοντά στο Κολοσσαίο του Μέμνον, το Μεντίντ Χάμπου και το Ραμέσεουμ, ή το νεκροταφείο του βασιλιά Ραμσή Β ‘, όχι μακριά από την κοιλάδα των Βασιλέων.
«Αυτή είναι μια πολύ σημαντική ανακάλυψη», δήλωσε ο Peter Lacovara, διευθυντής του Ταμείου Αρχαίας Αιγυπτιακής Κληρονομιάς και Αρχαιολογίας με έδρα τις ΗΠΑ.
Η κατάσταση της συντήρησης και ο όγκος των αντικειμένων από την καθημερινή ζωή έφεραν στο μυαλό μια άλλη διάσημη ανασκαφή, πρόσθεσε.
“Είναι ένα είδος αρχαίας Αιγυπτιακής Πομπηίας”
«Είναι ένα είδος αρχαίας Αιγυπτιακής Πομπηίας και δείχνει την κρίσιμη ανάγκη να διατηρηθεί αυτή η περιοχή ως αρχαιολογικό πάρκο», δήλωσε ο κ. Λακόβαρα, ο οποίος εργάστηκε στην περιοχή των παλατιών των Μαλκάτα για περισσότερα από 20 χρόνια, αλλά δεν συμμετείχε στις ανασκαφές.
Το δίκτυο περιέχει μεγάλο αριθμό φούρνων και κλιβάνων για την κατασκευή γυαλιού και φαγεντιανού, μαζί με τα συντρίμμια χιλιάδων αγαλμάτων, δήλωσε ο Betsy Bryan, ειδικός της βασιλείας του Amenhotep III.
«Ακριβώς για τον εντοπισμό αυτών των κέντρων παραγωγής ανοίγεται η λεπτομέρεια για το πώς οι Αιγύπτιοι κάτω από έναν μεγάλο και πλούσιο κυβερνήτη, όπως ο Amenhotep III, έκαναν αυτό που έκαναν», είπε. «Από αυτό θα προκύπτει πληροφορία για πολλά χρόνια ακόμη.»
Πηγή: nytimes.com