Αρχική Θεραπείες Κακοσμία στόματος: Το πρόβλημα και η αντιμετώπιση

Κακοσμία στόματος: Το πρόβλημα και η αντιμετώπιση

0
joao reguengos unsplash smile
Διαφήμιση

Αρκετοί άνθρωποι σήμερα υποφέρουν από κάκοσμη αναπνοή. Το παθολογικό αυτό πρόβλημα οδηγεί σε δυσάρεστα ψυχοσωματικά συμπτώματα και προκαλεί ενίοτε σημαντική δυσκολία προσαρμογής στην καθημερινότητα και φόβο κατά τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

Το σύμπτωμα δεν αποκαθίσταται με το πλύσιμο των δοντιών, την συχνή χρήση αντισηπτικών στόματος ή αρωματικής καραμέλας.

Αρκετοί πάσχοντες θεωρώντας ότι το σύμπτωμα οφείλεται σε τερηδονισμένο δόντι ή περιοδοντίτιδα επισκέπτονται τον οδοντίατρό τους, ο οποίος ωστόσο δεν εντοπίζει πρόβλημα ή εντοπίζει πρόβλημα το οποίο όμως δεν διορθώνει το πρόβλημα μετά την αποκατάστασή του. Αυτός είναι ο λόγος που ο πάσχων επισκέπτεται τον ειδικό παθολόγο.

Πτητικές ενώσεις θείου που παράγονται από την βακτηριδιακή αποδόμηση τροφών και κυτταρικών συγκριμάτων είναι οι παράγοντες που ευθύνονται κατά κύριο λόγο στην ανάπτυξη της κάκοσμης αναπνοής.

Τα αίτια της κάκοσμης αναπνοής περιλαμβάνουν τρεις κατηγορίες νοσημάτων και καταστάσεων :

 • Παράγοντες της καθημερινότητας: Τα πικάντικα τρόφιμα, η παραμέληση της καθημερινής καθαριότητας των δοντιών, το κάπνισμα, είναι συχνά αίτια ανάπτυξης κακοσμίας. Ορισμένα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν κακή
  αναπνοή.
 • Οδοντιατρικά νοσήματα:  Η περιοδοντίτιδα, το οδοντικό απόστημα, η τερηδόνα, η ουλίτιδα είναι συχνά αίτια κακοσμίας. Οι οδοντοστοιχίες που δεν καθαρίζονται τακτικά ή δεν ταιριάζουν σωστά μπορούν να φιλοξενήσουν βακτήρια και σωματίδια που προκαλούν οσμές.
 • Παθολογικά νοσήματα: Παθογόνα μικρόβια, ηπατικά νεφρικά νοσήματα, ο διαβήτης, παθήσεις του στομάχου και καρκινώματα αποτελούν τα συνήθη παθολογικά αίτια. Η αποτελεσματική ανίχνευση και εκρίζωση των μικροβίων που είναι υπεύθυνα για την κακοσμία είναι εξαιρετικής σημασίας, διότι μελέτες αναδεικνύουν την συσχέτιση της κακοσμίας λοιμώδους αιτιολογίας, με σοβαρές λοιμώξεις (π.χ. πνευμονία, βακτηριδιακή ενδοκαρδίτιδα) και ορισμένα καρκινώματα του γαστρεντερικού συστήματος. Το σάλιο βοηθά στον καθαρισμό του στόματος σας, αφαιρώντας σωματίδια που προκαλούν δυσάρεστες οσμές. Παθολογικά νοσήματα που προκαλούν ξηροστομία όπως είναι ορισμένες καταστάσεις αυτοανοσίας προκαλούν δύσοσμη αναπνοή επειδή η παραγωγή σάλιου μειώνεται.
 •  Φάρμακα
 •  Ψυχιατρικά νοσήματα και καταστάσεις.

the humble unsplash brushing teeth

Το Σύνδρομο της οσμής ψαριού (”ψαρίλα”)

Οι ασθενείς που πάσχουν από το σύνδρομο αυτό, παρουσιάζουν μια δυσάρεστη οσμή ψαριού, η οποία οφείλεται στην υπερβολική συγκέντρωση amine trimethylamine στον ιδρώτα, την αναπνοή, τα ούρα, τα γεννητικά όργανα.

Η δυσάρεστη οσμή μπορεί να εμφανίζεται σε διαλείπουσα βάση, μετά από κατανάλωση θαλασσινών, κατά την διάρκεια της εμμήνου ρήσεως ή περιόδων έντονης συναισθηματικής έντασης.

H amine trimethylamine παράγεται στο έντερο από την χολίνη και την καρνιτίνη των τροφών με τη μεσολάβηση εντερικών βακτηρίων.

Στον φυσιολογικό ανθρώπινο οργανισμό η amine trimethylamine παράγεται στο έντερο σε μικρές ποσότητες και στη συνέχεια οξειδώνεται στο άοσμο παράγωγο trimethylamine Noxide.

Η υπερπαραγωγή της ουσίας αυτής σε οργανικά νοσήματα (π.χ. νεφρική ανεπάρκεια), οδηγεί σε αυξημένη συγκέντρωσή της στις ανθρώπινες εκκρίσεις και στην ανάπτυξη της οσμής ψαριού.

Ορισμένα άτομα είναι κληρονομικοί φορείς ενός παθολογικού γονιδίου, το οποίο οδηγεί σε ολική ή μερική αδυναμία
οξείδωσης της amine trimethylamine στο άοσμο παράγωγο trimethylamine Noxide. Τα άτομα αυτά παρά την φυσιολογική συγκέντρωση της amine trimethylamine στο έντερο, παρουσιάζουν αυξημένη συγκέντρωση της ουσίας
στον ιδρώτα, την αναπνοή και τα ούρα, λόγω ανεπαρκούς οξείδωσής της.

Κατά την διάρκεια της σωστής παθολογικής εξέτασης σημαντικό ρόλο εκτός από την αποκάλυψη και εκρίζωση του αιτίου έχει η διερεύνηση συνηθειών καθημερινότητας και του κληρονομικού ιστορικού του πάσχοντος. Ο ασθενής πρέπει να μην αμελήσει να ενημερώσει τον ιατρό εάν πρόκειται για αποκλειστικά κάκοσμη αναπνοή ή συνολική κακοσμία σώματος.

Τα μέτρα που οφείλουμε να τηρούμε

Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για τις περισσότερες περιπτώσεις παθολογικής δυσοσμίας. Γενικά μέτρα που πρέπει να τηρείτε εάν έχετε κάκοσμη αναπνοή ανεξαρτήτως αιτιολογίας:

 • Βουρτσίζετε τα δόντια μετά το φαγητό χωρίς να αμελείτε το βούρτσισμα της γλώσσας
 • Αποφεύγετε τα μεγάλα λιπαρά ή δύσπεπτα γεύματα
 • Ανάμεσα στο τελευταίο σας γεύμα και τον ύπνο πρέπει να μεσολαβούν δύο ώρες τουλάχιστον
 •  Μασάτε καλά την τροφή σας
 •  Να πίνετε επαρκή ποσότητα νερού.
 •  Εάν φέρετε τεχνητές οδοντοστοιχίες μην αμελείτε να τις καθαρίζετε με σχολαστικότητα.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Η Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη είναι Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Facebook: https://www.facebook.com/DrAnastasiaMoschovaki/
Twitter: http://twitter.com/amoschovaki
Links:  http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com
http://systemichypertension.blogspot.com 

Διαβάστε επίσης από την Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη:

Διαφήμιση